Ortaokul İngilizce Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Bağlam, Girdi, Süreç Ve Ürün (CIPP) Modeli İle Değerlendirilmesi

Yabancı dil öğretiminin önemi dünyada giderek artmaktadır. Bu durum Türkiye’de de benzer bir şekilde gelişmektedir. Yabancı dil öğretiminde dünyada birçok farklı yöntem ve metod izlenmekle birlikte, Türkiye'de de yabancı dil öğretiminin önemi artmakta ve bu doğrultuda çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada ortaokul İngilizce Öğretim Programının öğretmen görüşlerine göre CIPP (Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün) modeli kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada var olan bir durum ortaya konmaya çalışıldığından betimsel model kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Elazığ il merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Elazığ il merkezindeki beş farklı eğitim bölgesinde görev yapan 60 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin görüşleri bağlam, girdi, süreç ve ürün boyutlarında aritmetik ortalamalar verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin mesleki deneyim değişkenine göre programın bağlam, girdi, süreç ve ürün boyutlarına doğrultusunda anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için öncelikle varyansların homojenlik testi yapılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda öğretmenlerin mesleki deneyimlerine göre bağlam boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Diğer boyutlarda böyle bir farklılığa rastlanmamıştır. Öğretmenlerin mezun oldukları programa göre yapılan t-testi sonucunda ise İngiliz Dili ve Edebiyatı veya İngilizce Öğretmenliği bölümlerinden mezun olan öğretmenlerin programa yönelik görüşlerini bu değişkenin büyük oranda etkilemediği görülmüştür.

Evaluation of Secondary School English Teaching Program according to the Remarks of Teachers with Context, Input, Process and Product (CIPP) Model

Importance of foreign language teaching is increasing around the globe day by day. This also develops in a similar way in Turkey. Along with following many different ways and methods in foreign language teaching in the world, importance of foreign language teaching is increasing in Turkey and there are studies being conducted on this matter. In this study, evaluation of secondary school English Teaching Program according to the remarks of teachers with CIPP (Context, Input, Process and Product) model is targeted. Descriptive model was used since an existing situation is tried to be revealed. Population of the study consists of 60 English teachers performing their duties in five different educational areas in the Elazığ province center. In order to determine if there is a significant difference according to context, input, process and product aspects of the program according to teachersprofessionalexperiencevariab≤,firstlyhomo≥≠itytestofvariancewasconducted.Asarest–oftheconductedvarianceanalysis,aord∈g→theteachersprofessionalexperiencevariab≤,firstlyhomo≥≠itytestofvariancewasconducted.Asarest̲oftheconductedvarianceanalysis,aord∈g→theteachers professional experiences, of significance was determined in context aspect. In other aspects, such difference was not encountered.

___

  • Bağçeci, B. (2004). Ortaöğretim kurumlarında İngilizce öğretimine ilişkin öğrenci tutumları (Gaziantep İli Örneği). XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı. Malatya: İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.
  • Bayyurt, Y. (2012). 4+ 4+ 4 eğitim sisteminde erken yaşta yabancı dil eğitimi. Yabancı Dil Eğitimi Çalıştayı, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.(12-13 Kasım 2012).
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, O. E., Karadeniz, S., ve Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayın Dağıtım. Cihan, T., ve Gürlen, E. (2013). İlköğretim 5. sınıf İngilizce dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 131-146.
  • Çelebi, O. (2006). Türkiye’de anadili eğitimi ve yabancı dil öğretimi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(21), 285-307.
  • Çelen, İ., and Vural, R. A. (2009). Drama in education and teaching English: A research on the fourth grade elementary students. Elementary Education Online, 8(2), 425-438.
  • Demirbilek, M., ve Yücel, Z. (2011). İngilizce öğretmenlerinin bilgisayarın yabancı dil öğretim ve öğreniminde kullanımı hakkındaki görüşleri. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(1), 217-246.
  • Demirel, Ö. (2005). Avrupa konseyi dil projesi ve Türkiye uygulaması. MEB Dergisi, 33 (167), 71–82.
  • Engin, A. O. (2006). Yabancı dil (İngilizce) öğretiminde öğrenci başarısını etkileyen değişkenler. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(2), 287-310.
  • Er, K. O. (2006). İlköğretim 4. ve 5. sınıf İngilizce öğretim programlarının değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39(2), 1-25.
  • Erden, M. (1998). Eğitimde program değerlendirme. Anı Yayıncılık.
  • Ertürk, H., ve Üstündağ, T. (2007). İngilizce öğretiminde konuşma becerisinin kazandırılmasında yazılı-görsel öğretim materyalinin erişiye etkisi. Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Dergisi, 136, 27-40.
  • Genç, A. (2002). İlk ve ortaöğretim okullarında yabancı dil ders kitabı seçimi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(22), 74-81.
  • Gömleksiz, M. N., ve Özkaya, Ö. M. (2012). Yabancı diller yüksekokulu öğrencilerinin İngilizce konuşma dersinin etkililiğine ilişkin görüşleri. Electronic Turkish Studies, 7(2), 495-513.
  • Haznedar, B. (2010). Türkiye’de yabancı dil eğitimi: Reformlar, yönelimler ve öğretmenlerimiz. In International Conference on New Trends in Education and Their Implications, Antalya, Turkey.
  • Işık, A. (2008). Yabancı dil eğitimimizdeki yanlışlar nereden kaynaklanıyor?. Journal of Language and Linguistic Studies, 4(2), 15-26.
  • Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karataş, H. (2007). Yıldız Teknik Üniversitesi modern diller bölümü İngilizce II dersi öğretim programının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre bağlam, girdi, süreç ve ürün (CIPP) modeli ile değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Lopriore, L. (2002). The teaching of EFL in the Italian context: Issues and implications. CAUCE, Revista de Filología y su Didáctica, 25, 203-223.
  • Moon, J., and Nikolov, M. (2000). Research into teaching English to young learners. Pécs: Pécs University Press.
  • Orbeyi, S., ve Güven, B. (2008). Yeni ilköğretim matematik dersi öğretim programının değerlendirme öğesine ilişkin öğretmen görüşleri. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 4(1), 133-147.
  • Özdemir (2012). Türkiye’de İngilizce öğretiminin ve İngilizce öğretmeni yetiştirmenin tarihi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Mersin Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı, Mersin.
  • Payam, M. M. (2013). Ankara polis koleji öğrencilerinin algılarına göre İngilizce konuşma becerisi sorunları. Turkish Journal of Police Studies/Polis Bilimleri Dergisi, 15(2), 135-153.
  • Şad, S.N. ve Arıbaş, S. (2008). İngilizce öğretmenlerinin çoklu zeka kuramına dayalı materyal ve etkinlik kullanma düzeyleri (Malatya örneği). İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(15), 169-187.
  • Şad, S.N. (2010). Theory–Practice Dichotomy: Prospective Teachers' Evaluations about Teaching English to Young Learners. The Journal of Language and Linguistic Studies, 6(2), 22-53.
  • Şad, S. N. (2015). Do Prospective Classroom Teachers Perceive Themselves as Effective and Willing to Teach Young Learners English?. Educational Sciences: Theory & Practice, 5, 1257-1269.
  • Ünal, S., Coştu, B., ve Karataş, F. Ö. (2004). Türkiye’de Fen bilimleri eğitimi alanındaki çalışmalar genel bir bakış. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(2), 183-202.
  • Tosun, C. (2012). Yurdumuzda yabancı dil öğretme ve öğrenme sürecinde başarısızlığın nedeni yöntem mi? Türkiye’de yabancı dil eğitiminde eğilim ne olmalı?. 1.Yabancı Dil Eğitimi Çalıştayı Bildirileri, 12-13 Kasım 2012. Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
Sayıdaki Diğer Makaleler

8. Sınıf Fen Ve Teknoloji Programı “Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım” Ünitesinin Kazanımlarına Ulaşma Düzeyinin Değerlendirilmesi

Oğuz GÜRBÜZTÜRK, Seda AKTI ASLAN, Sümeyra Zeynep ET

Öğretmen Adaylarının Geometrik Cisimler Konusundaki Bilgi Düzeyleri, Problem Çözme Düzeyleri ve Tutumlarının İncelenmesi

Nazan GÜNDÜZ, Ahsen Seda BULUT, Sefa DÜNDAR

Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenlerinin Farklı Etnik Kökenden ve Sosyo-Ekonomik Sınıftan Öğrencilere Yönelik Tutumlarının Meslek Etiği Açısından Değerlendirilmesi

Eda BÜTÜN KAR, Elif MERCAN UZUN

Ortaokul İngilizce Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Bağlam, Girdi, Süreç Ve Ürün (CIPP) Modeli İle Değerlendirilmesi

Seda AKTI ASLAN, Eyüp İZCİ

Ortaokul Matematik Ders Kitaplarında Yer Alan Veri İşlemeye Yönelik Görevlerin İncelenmesi

Ayşegül Eryılmaz ÇEVİRGEN, Gökhan ÖZDEMİR, H Bahadır YANIK

Assessment of the Attitudes of Classroom Teachers and Preschool Teachers towards Students from Different Ethnic Origins and Socioeconomic Segments in terms of Occupational Ethics1

Elif Mercan UZUN, Eda Bütün KAR

İş Yaşam Kalitesi Ölçeğinin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Mehmet ÜSTÜNER, Hüseyin AKAR

School Administrators' Opinion about Implementing Curriculum Developed in accordance with Constructivist Approach

Menekşe ESKİCİ

Üstün Yetenekli Öğrencilerin Sözel Kısa Süreli Hafızalarının İncelenmesi

Gamze AKKAYA

Examining Knowledge Levels, Problem Solving Levels, and Attitudes of Teacher Candidates on Geometrical Objects

Nazan GÜNDÜZ