İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Terazi Dengesi ve Çözünmeyi Hatırlayarak Analiz ve Sentez Yapmada Deney ve Oyunun Etkisi

Bu çalışmada farklı okullardaki ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri arasında daha önce işlendiği öğretmen tarafından ifade edilen eşit kollu terazi dengesi ve katıların sıvılar içinde çözünmesi ile ilgili kavramların farklı yöntemlere göre ne derece hatırlanarak analiz ve sentez edilebildiği araştırılmıştır. Biri kontrol diğeri deney grubu olmak üzere iki farklı öğrenci grubuna uygulanan çalışmada deney grubuna eşit kollu terazi dengesi ve katıların sıvılar içinde çözünmesi ile ilgili bir deney oyun yoluyla uygulanmış deney sonuçlanma noktasında kesilerek deneyle ilgili olası 3 durum resimli olarak bir sayfalık anket ile öğrencilere sorulmuştur. Aynı anket kontrol grubuna deneysiz olarak uygulanmıştır. Böylelikle, farklı okul, sınıf ve çalışma grubundaki öğrencilerin okullarında aldıkları bilgi ve bu bilgiyi kullanma yetenekleri ölçülmüştür. SPSS 11.0 paket programı yardımıyla elde edilen analiz sonuçları değerlendirilerek, müfredatta bulunan ilgili kavramların daha iyi öğretilebilmesine ışık tutacağı kanısıyla bazı önerilerde bulunulmuştur.

A Study on the Effects of Experiment and Game in Remembering, Analyzing, and Synthesizing Balance and Dissolution Concepts at 4th and 5th Grades

This study examined the effects of experiment and game on remembering, analyzing, and synthesizing previously taught concepts, balance and dissolutions, at 4th and 5th grade. Students from different schools we9re included in the study. The students were divided into two groups as control and experimental. In the experimental groups questionnaires were administered. Following the questionnaire, a game was played with students. Towards the end of game, the game was stopped and students were presented a question containing three different cases. Through this question, the students’ ability of remembering the previous knowledge and its use were measured. The data were analyzed by using statistical techniques. Based on the findings some suggestions for teaching and curriculum development were provided.

___

  • Akgün, Ş. (1985) Fen Bilgisi Öğretimi, Akgün Yayınları, Giresun. Ayas, A., Karamustafaoğlu, O., Sevim, S. ve Karamustafaoğlu, S. (1996) Fen Bilgisi Öğrencilerinin Bilgilerini Günlük Yaşamla İlişkilendirebilme Seviyeleri. Fatih Eğitim Fak. Dergisi, Sayı: 18, s. 458-462. Binbir, M. ve Salan, Ü. (1999) Fen Bilimleri Eğitiminde En Etkili Öğretim Metodunun Araştırılması. IV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildirileri (Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1076, Eğitim Fak. Yayınları No: 51), Eskişehir. Dodson, F. (1995) Çocuğunuzu Tanıyor musunuz? (yayına hazırlayan: Dr. Ahmet Gümüş) Denge yayınları. Fidan, N. (1985) Anlamlı Öğrenme. Çağdaş Eğitim Dergisi, sayı: 104, s. 9-13. Kaptan, F. (1997) Fen Bilgisi Öğretimi Nasıl Geliştirilir? Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı: 233, Yıl: 22. Kaptan, F. (1999) Fen Bilgisi Öğretimi. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları: 3229, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi: 1144, Öğretmen Kitapları dizisi: 204, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul. Kaptan, F. ve Korkmaz, H. (2001), Mevcut Fen Bilgisi Programı ile 2001-2002 Öğretim Yılında Uygulamaya Konulacak olan Yeni Fen Bilgisi Programının Karşılaştırılması. Çağdaş Eğitim Dergisi, sayı 273, s. 33-38. Leeds Üniversitesi Eğitim Fakültesi ders notları (1990) (Holding, B., Johnston, K. And Scott, P., Interactive Teaching In Science: Workshops For Training Courses, Workshop 9: Diagnostic Teaching In Science Classrooms, CLIS Project, Hatfield: Association For Science Education, Crown copyright, 1990) Pınarbaşı, T. ve Canpolat, N. (2002) Fen Eğitiminde Kavramsal Değişim Yaklaşımı-II: Kavram Değiştirme Metinleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 10, s. 281-286. Sökmen, N. (1999) Aktif Fen Eğitiminde Öğrenme Halkası Modeli, Çağdaş Eğitim Dergisi, 250, s. 25-28.