Medyada Ahlaki Panik Üretilmesi: Suriyelilerle İlgili Yayınlanan Haberler Üzerine Bir İnceleme

Ahlaki panik, toplumsal değerler ve normlar karşısında tehdit olarak görülen, sapkın davranışlar sergileyen kişi veya gruplara karşı gösterilen bir tepki olarak tanımlanmaktadır. Medya tehdit unsuru olarak görülen bu durumu o kadar abartılı bir şekilde kamuoyuna aktarır ki toplumda yaşanan diğer olaylar görmezden gelinmesine neden olur. Olayları kamuoyuna aktarırken elinde bulunan bütün mecraları kullanan medya; durum, kişi ya da olayları kamuoyunda sapkın bir konuma getirmektedir. Kanaat önderleri ve egemen güçlerin medyayı kullanarak kamuoyunda panik ve korku kültürü oluşturarak gündemi meşgul etmektedir. Yapılan bu çalışma ile Suriyelilerle ilgili yayınlanan haberlerin, medya aracılığıyla nasıl bir ahlaki panik konusu olduğu incelenmiştir. Bu bağlamda A Haber ve Halk TV’nin internet sayfalarında Suriyelilerle ilgili haberler çerçeveleme yöntemi ile analiz edilmiş ve Suriyelilerle ilgili haberlerin ahlaki panik unsurlarını barındırdığına ulaşılmıştır. Medya uzun yıllar boyunca Suriyelilerle ilgili haberleri görünür hale getirerek kamuoyunda bir ahlaki panik yaşanmasına neden olmuştur.

The Creation of Moral Panic in Media: An Examination on The News Published About Syrians

Moral panic is defined as a reaction against people or groups that display deviant behavior, which is seen as a threat to social values and norms. The media exaggerates this situation, which is seen as a threat, so much that other events in the society are ignored. The media, which uses all the channels at its disposal while presenting the events; makes a situation, person or event in a perverted position in public opinion. By using the media, opinion leaders and dominant powers occupy the agenda by creating a culture of panic and fear in the public. In this study, it has been examined how the news about Syrians is a moral panic issue through the media. In this context, news about Syrians on the websites of A Haber and Halk TV were analyzed with the framing method, and it was found that the news about Syrians contained moral panic elements. In recent years, the media has made the news about Syrians visible, causing a moral panic in the public.

___

  • Akgül, M. ve Şimşek, M. (2020). Korona Günlerinde Medya ve İletişim- Ahlaki Paniği Çerçevelemek: Tıbbi Maske Haberleri Üzerine Bir İnceleme. s.170-199: Eğitim Yayın Evi
  • Cohen, S. (2019). Halk Düşmanları Ve Ahlaki Panikler. (D. Türker, Çev.): Ankara: Heretik Basın Yayın.
  • Entman, Robert M.- ROJECKI, Andrew (1993) “Freezing Out the Public: Elite and Media Framing of the U.S. Anti-Nuclear Movement”, Political Communication, Vol.10
  • Furedi, F. (2001). Korku Kültürü “Risk Almanın Riskleri.” (B. Yıldırım, Çev.): İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Iyengar, S. (1990). The Accessibility Bias İn Politics: Television News And Publics Opinion. International Journal Of Public Opinion Research, 2(1), 1-15.
  • Jewkes, R. (2002). Intimate Partner Violence: Causes And Prevention. The lancet, 359(9315), 1423-1429.
  • Kırçıl, Aslı Güngör. Türkiye’de Medya, Suç Ve Ahlaki Panik İlişkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2009
  • Mutlu, E (2017). İletişim Sözlüğü. Ankara: Ütopya Yayınları-1. Baskı
  • Oğuz, C. (2019). Postmodern sansür: haberin çerçevelenmesi ve 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçim sonuçlarına gazetelerin yaklaşımı. Dördüncü Kuvvet Uluslararası Hakemli Dergi, 2(2), 22-39.
  • Özarslan, Hüseyin. Çerçeveleme Yaklaşımı Açısından Haber Çerçevelerinin İzler Kitle Düşünceleri Üzerindeki Etkisi. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2007
  • Süslü, Bilal. Toplumsal Algının Şekillendirilmesi Sürecinde Medyanın Ahlaki Panik Üretiminin Örnek Olaylarla İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, 2013
  • Şenol, F. T. (2014). Sosyal Medyadaki Ahlaki Panik Tepkisi: Facebook’taki “TC” Örgütlenmesi. Global Media Journal, Turkish Edition, 4(8).
  • Tombul, I. (2020). Netnografik Analizle Türkiye’de YouTuberlar ve Değişen Ahlaki Panik Fenomeni. Erciyes İletişim Dergisi, 7(2), 789-811.
  • Yıldız, S., & Sümer, H. (2010). "Medya ve ahlaki panik." Erciyes İletişim Dergisi 1.3
  • Yıldız, Z. (2015). Korku kültürü ile kent ilişkisi üzerine kuramsal tartışma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.