Ebu Hamid El Gazzali, Mişkatu’l Envar; Varlık, Bilgi, Hakikat, Neşir ve Tercüme: Mahmut Kaya, Klasik Yayınları, İstanbul, 2016, 89 s.

Tanıtımını yapmaya çalışacağımız kitap İslam Felsefesinde önemli düşünürlerden olan Ebu Hamid El Gazzali’nin(505) Varlık, Bilgi, Hakikat, Mişkatül Envar eseridir. Mezkür eser Mahmut Kaya tarafından neşr ve tercüme edilip Klasik Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Klasik yayınları tarafından yayımlanan tercüme eserler genellikle içerisinde orijinal metne de yer vermektedir. Gazzali’nin ilgili eseri de içerisinde orijinal metni ihtiva etmektedir. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nur kavramı ve hakiki anlamda Cenab-ı Hakk’a izafe edilmesi onun dışında yapılan bağlantıların mecazi olduğu ele alınmaktadır. Bir sonraki bölümde Gazzali Nur teorisiyle bağlantılı; kandillik, lamba, kristal fanus, zeytin ağacı, zeytinyağı vb. kavramları zikretmektedir. Son bölümde ise Hz. Peygamber’in Nur ile ilgili bir hadisi aktararak ilgili teorisini temellendirmeye çalışmaktadır. Eserin müteakip kısmında iki tane ek yer almaktadır. Bunlardan birincisi Gazzali’nin Kur’an ayetleri hakkında sembolik yorumlarıyla ikincisi Gazzali’ye göre insanların Tanrı Tasavvurları açısından tasnif edilmesiyle ilintilidir. Eser dizin kısımlarıyla son bulmaktadır.

___

  • Gazzali, Ebu Hamid. Mişkatü’l Envar, Varlık, Bilgi, Hakikat. çev. Mahmut Kaya. İstanbul: Klasik Yayınları, 2016. Terkan, Fehrullah. ‘‘Gazzali: Hakikat Arayışı ve Tecrit Arasında Bir Hayat’’, İslam Felsefesi Tarih ve Problemler, Ed. M. Cüneyt Kaya, İstanbul: İSAM Yayınları, 2011.