Gastronomi Turizminde Staj Eğitiminin Önemi: Gaziantep Üniversitesi Örneği

Bu araştırma gastronomi eğitimi alan üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerin staj süresince ve staj sonrasındaki kazanımlarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi bölümü staj yapan öğrencilerden toplam 76’sına yüz yüze görüşme yöntemi ile anket uygulanarak, veriler elde edilmiştir. Buna göre, araştırmacı tarafından oluşturulan ölçeğe geçerlilik ve güvenirlilik analizi yapılarak, ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir ve geçerli olduğu saptanmıştır. Ayrıca veri setinin faktör analizi için uygunluğu KMO testi ile tespit edilmiştir. Bununla beraber 21-24 yaş aralığında olan katılımcıların 36’sının bay 40’nın ise bayan olduğu ve staj eğitimi kapsamında, bu eğitiminin teorik eğitimi tamamladığını, mesleki anlamda becerilerinin geliştiğini, bu bağlamda mutfak araç gereçlerini tanıyarak, hızlı ve doğru bir şekilde kullandıkları ortaya konulmuştur. Ayrıca staj eğitimi ile katılımcıların yiyecek ve içecekleri standart reçeteye göre rahatlıkla, doğru, hızlı bir biçimde yapabildiklerini, farklı kültürleri tanıyarak, bu kültürlere ait yiyecek ve içecekleri hazırlayabildikleri, mutfak birimlerini tanıyarak, çalışanlar arası ilişkileri, iş yaşamını, ahlakını ve disiplinini kavradıkları tespit edilmiştir.

The Importance of Internship Training in Gastronomy Tourism: The Case of Gaziantep University

This research was carried out in order to reveal the achievements of the third and fourth-year students who took gastronomy education during the internship and after the internship. A total of 76 students from Gaziantep University Faculty of Fine Arts Department of Gastronomy internship students were interviewed by face-to-face interview method and data were collected. Accordingly, a validity and reliability analysis was conducted on the scale created by the researcher. As a result of the analysis, it was determined that the scale was highly reliable and valid. In addition, the suitability of the data set for factor analysis was determined by the KMO test. As a result of the survey, it was determined that 36 of the participants in the 21-24 age range were female, 40 were female. It has been determined that internship training has completed theoretical education and developed skills in the professional sense. In this context, it has been revealed that the trainees are using kitchen tools quickly and accurately by recognizing them. In addition, with an internship, it has been determined that the participants can make food and drinks easily, correct and quickly according to the standard recipe. It was determined that the participants were able to prepare food and beverages belonging to different cultures, recognize kitchen units, understand inter-employee relations, work life, ethics and discipline.

___

  • Akbulut, Y. (2010). Sosyal bilimlerde SPSS uygulamaları. İstanbul: İdeal Kültür Yayıncılık.
  • Akın, A. (2016). Ekoturizm alanlarının değerlendirilmesi ve ekoturiz- min uygulanabilirliğinin araştırılması (Gaziantep örneği). Inter- national Journal of Social and Economic Sciences 6 (2), ss.25-31.
  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi (Yayımlan- mamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Akoğlu, A., Cansızoğlu, S., Orhan, N., Özdemir, Z. (2017). Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan öğrencilerin sektörde çalışmaya yönelik bakış açıları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5/2, ss.146-159.
  • Aksoy, M., Şahin, A. (2017). Yiyecek içecek eğitiminde gastronomi ve mutfak sanatları ile kulinoloji programlarına dair bir karşılaştır- ma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 5(12), ss.7-20.
  • Allen, G. (2003). Education about food. In The Encyclopaedia of Food and Culture, Vol. l, pp. 556- 558.
  • Aymankuy, Y., Aymankuy, Ş. (2013). Turizm işletmeciliği eğitimi alan öğrencilerin turizm sektöründeki istihdamla ilgili görüşleri ve sektördeki kariyer beklentileri: Balıkesir üniversitesi turizm işlet- meciliği ve otelcilik yüksekokulu örneği. Akademik Bakış Dergisi, 35, ss.1-21.
  • Aymankuy, Y., Nuray, T., Girgin, G.K., Aymankuy, Ş. (2013). Lisans düzeyinde turizm eğitimindeki staj uygulamasına öğrenci ve akademisyenlerin bakışları (BTİOYO’da bir uygulama). Internati- onal Journal of Human Sciences, 10(1), ss.101-128.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör analizi: temel kavramlar ve ölçek geliş- tirmede kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Sayı: 32 ss.470-48:
  • Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. An- kara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Chen, S. J., Chu, K. H., Wu, W. (2000). Tourism student’s perceptions of work values: a case of Taiwanese universities. International Jo- urnal of Contemporary Hospitality Management, 12(6), pp.360-365.
  • Chen, T., Shen, C. (2012). Today’s intern, tomorrow’s practitioner? The influence of internship programmes on students’ career develop- ment in the hospitality industry. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 11, pp. 29-40.
  • Christou, S. E. (1999). Hospitality management education in Greece. An exploratory study. Tourism Management, 20(6), pp.683-691.
  • Çatı, K., Bilgin, Y. (2013). Turizm lisans öğrencilerinin turizm sektö- ründe çalışma eğilimleri. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 14(1), ss.23-45
  • Çetin, Ş. (2005). Öğrenci stajlarında yararlanılan dersler üzerine ampi- rik bir değerlendirme: Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2), ss.153-169.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve lirsel uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Daylar, Ş. (2015). Otel mutfak yöneticilerinin işgörenlerin yeterlilik düzeyi hakkındaki algıları: karşılaştırılmalı bir uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensti- tüsü, Balıkesir.
  • Demir, M., Demir, Ş. (2014). Turizm işletmelerinde yöneticilerin mes- leki staj ve stajyerleri değerlendirmesi. Marmara Sosyal Araştırma- lar Dergisi, Sayı:6, ss. 18-33.
  • Ehtiyar, R. ve Üngören, E. (2008). Turizm eğitimi alan öğrencilerin umutsuzluk ve kaygı seviyeleri ile eğitime yönelik tutumları ara- sındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(4), ss.159-181.
  • Emir, O., Pelit, E., Arlan, S. (2010). Turizm alanında önlisans eğitimi alan öğrencilerin staj öncesi ve sonrası görüşlerinin karşılaştırıl- ması (Afyon Kocatepe Üniversitesi örneği). Elektronik Sosyal Bilim- ler Dergisi, 9(33), ss.141-165.
  • Eren, D., Özgül, E., Kaygısız, N. Ç. (2013). Lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim memnuniyetlerinin belirlenmesi: Nevşehir Üniversitesi örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, ss.15-27.
  • Görkem, O, Sevim, B. (2016). Gastronomi eğitiminde geç mi kalındı acele mi ediliyor? Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:15 Sayı:58, ss.977-988.
  • Görkem, O., Sevim, B. (2011). Gastronomi turizmi ve Türkiye’de yük- sek öğretim düzeyinde mutfak eğitiminin genel görünümü. 1. Uluslararası Turizm ve Otelcilik Sempozyumu, ss.73-83.
  • Güdek, M., Boylu Y. (2017). Türkiye’de yükseköğretim düzeyinde gastronomi eğitimi alan öğrencilerin beklenti ve değerlendirmele- rine yönelik bir araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Stu- dies 5/4, ss.489-503.
  • Gürdoğan, A., Atabey, S. (2012). Meslek yüksekokulu öğrencilerinin staj sorunları ve stajdan beklentileri:Ortanca örneği. Turizm Eğiti- mi Konferansı, Ankara, ss.234-248.
  • Güzel, Ö. (2010). Turizm öğrencilerinin staj döneminde edindikleri motivasyonun Herzberg teorisine göre değerlendirilmesine yöne- lik bir araştırma. Journal of Yasar University, 20(5), ss.3415- 3429.
  • Güzel, T., Akdağ, G., Güler, O., Şener, S. (2014). Turizm eğitimi alan öğrencilerin turizmde kariyer algılamaları: Çanakkale, Mersin ve Kıbrıs’ta bir araştırma. 3. Doğu Akdeniz Sempozyumu, ss.176-187, 18 Nisan 2014, Mersin.
  • Hazar, A. (2002). Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ile Anado- lu asçılık meslek lisesi öğretmeni yetiştiren eğitim fakültelerinin öğretmen ihtiyaçları açısından geliştirilmesi. Turizm Egitimi Konfe- rans – Workshop.
  • Hertzman, J. L. (2007), Identifying the characteristics of and quality indica- tors for associate degree culinary programs: A survey of educators and industry (Doctoral Dissertation). University of Nevada Las Vegas.
  • Hsu, M. (2012). A study of internship attitude, subjective norm, percei- ved behavioral control, and career planning of hospitality vocati- onal college students. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tou- rism Education, 11(1), pp.5-11.
  • İstanbullu Dinçer, F., Akova, O., Kaya, F. (2013). Meslek yüksekokulu turizm ve otel işletmeciliği programı öğrencilerinin kariyer plan- laması üzerine bir araştırma: İstanbul Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi örneği. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırma Dergisi, 2, ss.42-56.
  • Kalaycı, Ş. (2014). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karim, A. S., Chi, C.G.Q. (2010). Culinary tourism as a destination attraction: an empiricial examination of destinations food image. Journal of Hospitality Marketing and Management, 19(6), ss. 531-555.
  • Koç, E., Yumuşak, S., Ulukoy, M., Kiliç, R., Toptaş, A. (2014). Are in- ternship program sencouraging or discouraging? A viewpoint of tourism and hospitality students in Turkey. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 15, ss.135-142.
  • Kozak, A.M. (2012). Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi ve örnek olaylar. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kuşluvan, S., Kuşluvan, Z. (2000). Perceptions and attitudes of underg- raduate tourism students towards working in the tourism in- dustry in Turkey. Tourism Management, 21(3), ss. 251- 269.
  • Li, L., Li, J. (2013). Hospitality education in China: A student career- oriented perspective. Journal of Hospitality, Leisure, Sport and Tou- rism Education. 12(1), ss.109-117.
  • Olcay, A., Yıldırım, İ., & Sürme, M. (2015). Turizm Eğitimi Alan Öğ- rencilerin Staj Eğitimi Hakkında Görüşleri: Gaziantep İli Örne- ği. Journal of Higher Education & Science/Yüksekögretim ve Bilim Der- gisi, 5(3).324-334.
  • Olcay, A., Sürme, M., Düzgün, M., & Çinpolat, M. (2016). Turizm Önli- sans Öğrencilerinin Eğitimlerine İlişkin Beklentileri. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 8(15), 321-338.
  • Olcay, A., Döş, B., Sürme, M., & Düzgün, M. (2018). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Elektronik Öğrenmeye Hazır Bulunuşluklarını Belirlemeye Yönelik Bir Çalışma. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(2), 427-438.
  • Orhan, A. (2015). Türkiye’de lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencile- rin turizm sektörü ile ilgili algılarının çalışma niyetleri üzerindeki etki- sinin belirlenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Özdemir, B., Aktaş, A., Altıntaş, V. (2005). Turizm ve otelcilik eğitimi görmekte olan lisans düzeyindeki öğrencilerin otel işletmelerinin yiyecek-içecek bölümüne yönelik tutumları. Anatolia: Turizm Araş- tırmaları Dergisi, 16(1), ss.46-58.
  • Öztürk, Y., Seyhan, K. (2005). Konaklama işletmelerinde sunulan hiz- met kalitesinin artırılmasında işgören eğitiminin yeri ve önemi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, ss.121-140.
  • Öztürk, Y., Görkem, O. (2011). Mutfak dalı öğrencilerinin mesleki yeterliliklerinin değerlendirilmesi: otelcilik ve turizm meslek lise- si öğrencilerine yönelik bir uygulama. İşletme Araştırmaları Dergisi, Sayı 3(2), ss. 69-89.
  • Pelit, E., Güçer, E. (2006). Turizm alanında öğretmenlik eğitimi alan öğrencilerin turizm işletmelerinde yaptıkları stajları değerlendir- meleri üzerine bir araştırma. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, ss.139-164.
  • Ruhanen, L., Robinson, R., & Breakey, N. (2013). A tourism immersion internship: student expectations, experiences and satisfaction. Jo- urnal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 13, 60- 69
  • Sarı, F. (2007). Türkiye’deki turizm eğitiminin turizm sektöründeki istihda- ma etkisi ve Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri üzerine bir araş- tırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniver- sitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Tabachnick, B. G. & Fidell, L.S. (2001). Using multivariate statistics (Fo- urth Edition).Boston: Ally And Bacon.
  • Taşkın, M. (2006). Ortaöğretim turizm eğitiminde staj ve İzmir ili Anadolu otelcilik turizm meslek liselerinde bir uygulama (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Tatlidil, H. (1992). Uygulamalı çok değişkenli istatistiksel analiz. Ankara: Eğitim Yönetimi.
  • Timur, A. (1992). Türkiye’de turizm eğitiminin yapısı, uygulanan poli- tikalar ve sonuçları. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop.
  • Wolf, E. (2006). Culinary tourism the hidden harvest. Abd- Lowa: Ken- dall/Hunt Publishing Company.
  • Yüncü, H. R. (2010). Sürdürülebilir turizm açısından gastronomi turizmi ve Perşembe Yaylası. Ankara: Detay Anatolia Akademik Yayıncılık.
  • Zgurovskı, K. ve Akın, A. (2016). Spor turizminin gelişimine yönelik alan araştırması (Gaziantep örneği). Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 13 (1), ss.47-59.
  • https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/OSYS/LYS/KON TENJANKILAVUZ18072017.pdf (10.03.2018)
  • http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid =TDK.GTS.5aa553abe1cae8.09242548 (10.03.2018)