WHISPER MUSIC TO MY WEARY SPIRIT: THE FUNCTION OF MUSIC IN AHMET HAMDI TANPINAR’S HUZUR

Roman yazarı, şair ve de edebiyat eleştirmeni olan Ahmet Hamdi Tanpınar(1901-1962) Türk edebiyatının en itibarlı isimlerinden biridir. Yazarın romanları Osmalı tarihi ve kültürünün önemi, hızlı Batılılaşma eleştirisi gibi birçok konuya değinir. Bu noktada, Tanpınar’ın ilk 1949’da yayımlanan ünlü romanı Huzurda Tanpınar’ın bu temel konularını ele almaktadır ancak Huzur’un her ne kadar çok katmalı bir yapısı olsa da bu çalışma, romanın ana konusunun müzik olduğunu ileri sürmektedir. Tanpınar’ınmüzik, özellikle de klasik Osmanlı müziği vurgusu romanın olay örgüsüne oldukça etkin bir biçimde katkıda bulunmaktadır. Tanpınar müzik sanatını, bilhassa da klasik Osmanlı müziğini diğer sanat formlarına yeğ tutar. Huzurtemelde Türk müziğine övgü amaçlı yazılmış bir eserdir. Romanda dikkat çekici olan şey Türk milli kimliği, Doğu-Batı sorunsalı gibi tüm diğer konuların müziğin merceğinden geçerek ele alınmasıdır. Bir diğer deyişle müzik, romandaki her bir unsuru bir arada tutan bir tutkal görevi göremektedir.
Anahtar Kelimeler:

Tanpınar, Huzur, Muzik

BİTKİN RUHUMA BİRAZ MÜZİK FISILDA: AHMET HAMDİ TANPINAR’IN HUZUR ADLI ROMANINDA MÜZİĞİN İŞLEVİ

As a novelist, poet and as a literary critic Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962) has been an influential figure in Turkish literature. His novels display a number of characteristics such as an interest in Ottoman history and culture, as well as criticism of rapid Westernization. In that respect, Tanpınar’s prominent novel Huzur(A Mind at Peace), which was first published in 1949 is no exception. Even though Huzur contains a multi-layered structure, this study argues that music emerges as its most central theme. Tanpınar’s emphasis on it is so explicit that music, especially classical Ottoman music, contributes very actively to the plot. Tanpınar chooses to privilege the art of music, particularly in its classical Ottoman guise, over other art forms.Huzur is essentially a eulogy to music, Turkish music in particular. What is striking in Huzur is that it presents all its other themes, such as Turkish national identity and ‘the East-West problematic’, through the lenses of music. In other words, music functions like a glue that holds every component of the novel together. 
Keywords:

Tanpınar, Huzur, Music,

___

  • REFERENCES GÜRBİLEK, N. (2011). Benden Önce bir Başkası. İstanbul: Metis Yayınları.
  • MORAN, B. (2011). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1: Ahmet Mithat’tan A. H. Tanpınar’a. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • PAMUK, O. (2010). Manzaradan Parçalar: Hayat, Sokaklar, Edebiyat. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • PARLA, J. (2012). Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • PARLA, J. (2010). Don Kişot’tan, Bugüne Roman. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • SEYHAN, A. (2008). Tales of Crossed Destinies: The Modern Turkish Novel in A Comparative Context. New York: The Modern Language Association of America.
  • TAĞIZADE KARACA, N. (2005). Ahmet Hamdi Tanpınar ve Musiki. Ankara: Hece.TANPINAR, A. H. (2011). Huzur. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • TANPINAR, A. H. (2008). A Mind at Peace, trans. by Erdağ Göknar. New York: Consortium Book Sales and Distribution.
  • TANPINAR A. H. (1970). Edebiyat Üzerine Makaleler. İstanbul: Türkiye Kültür Enstitüsü.