SANATSAL CAMLARDA KEMİK TOZU KULLANIMI

Cam sanatında dekor teknikleri düşünüldüğünde, özellikle saydam camın, sade cam biçimi olarak yeterli etkisi yoksa ve farklı bir etki elde etmek isteniyorsa yeni bir yöntemle yüzeysel yönden zenginleştirilebilir. Her cam üreticisi kendi işine uygun özellikteki camı elde etmek için çeşitli malzemeler kullanır. Yardımcı katkı malzemesi de gerekliliklere göre değişiklik gösterir. Cam dekor yöntemlerindeki çağdaş gelişmeler, yeni ve farklı malzemelerin kullanımıyla sağlanmaktadır. Geçmişte cam sanatçıları cam tekniğinde daha uygun üretim yolları aramıştır ve öncelikle en kolay ve yakın ürünleri tercih etmişlerdir. Günümüzde farklı tasarımlara ve yüzey etkilerine sahip camların üretilebilmesi için uçucu küller, metal çubuklar, metal tuzları ve organik malzemeler gibi yeni bileşenlerin cam dekorasyonunda kullanımıyla ilgili çalışmalar son zamanlarda ivme kazanmıştır. Bu çalışmada cam dekorasyonunda yeni bir yöntem olarak, özgün dekor etkisine sahip cam ürünler elde etmek için üfleme sıcak camlarda kemik tozları kullanılmıştır.  İlk olarak XRF (X-ışınları Florensansı) analizi ile kemik tozlarının kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. Daha sonra tozlara TG/DTA (Termogravimetrik Diferansiyel Termal Analiz) analizi yapılarak tozların ısıl davranışları saptanmıştır. Farklı boyutlardaki kemik partikülleri ile sıcak üfleme camlarda partiküller cam yüzeyine sarılarak ve cam objenin içine hapsedilerek uygulamalar yapılmıştır.  Elde sonuçlara göre sıcak camda inovatif ve özgün dekor etkileri elde edilmiştir. 

___

  • Autori Vari, Glazing and decoration of ceramic tiles, S.A.L.A. , 358 pages, 2000).
  • Ed Burke, Glass Blowing A Technical Manual, The Crowood Press, 2005.
  • Cummings K (2002) A history of glassforming. A & C Black, London, pp 102–133.
  • Lambert JB (2005) The 2004 Edelstein award address, the deep history of chemistry. Bull Hist Chem 30:1–9.
  • Macfarlane A, Martin G (2002) Glass, a world history. University of Chicago Press, Chicago, p 10.
  • Kurkjian CR, Prindle WR (1998) Perspectives on the history of glass composition. Journal of American Ceram. Soc. 81:795–813.
  • Sandra Davison, R.G. Newton, Conservation and Restoration of Glass, Routledge, 9 May 2008, 392 sayfa.
  • Quentin, R. and Scrabec, Jr., Michael Owens and the Glass Industry, Pelican Publishing, 2007.
  • Fuat Bayramoğlu, Türk Cam Sanatı ve Beykoz İşleri, İş Bankası Kültür Yayınları, 153, 22, 1974.
  • Küçükerman, Ö., “Cam Sanatı ve Geleneksel Türk Camcılığından Örnekler”, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Doğuş Matbaası, Ankara, 1985, sayfa 119.
  • Yeşilay, S., Kaya, G. ve Kara, A., "Farklı Ca/P Oranına Sahip Sentetik Hidroksiapatit Tozlarının Kemik Porseleni Bünyesinde Kullanımı", IV. Uluslararası Katılımlı Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Semineri, 2007, Eskişehir/Türkiye, s. 54-64.
  • Yeşilay, S., “Sentetik Hidroksiapatitin Kemik Porseleni Bünyesinde Kullanımı”, Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aralık-2006.
  • M. Figueiredoa, A. Fernandoa, G. Martinsa, J. Freitasb, F. Judasb, H. Figueiredoc, Effect of the calcination temperature on the composition and microstructure of hydroxyapatite derived from human and animal bone, Ceramics International, Volume 36, Issue 8, December 2010, Pages 2383–2393.
  • Himanshu Khandelwal ve Satya Prakash, Synthesis and Characterization of Hydroxyapatite Powder by Eggshell, Journal of Minerals and Materials Characterization and Engineering, 4, 119-126, 2016. Pedro Barrionuevo Roese, Sandro Campos Amico, Wilson Kindlein Júnior, Thermal and Microestructural Characterization of Epoxy-Infiltrated Hydroxyapatite Composite, Materials Research, Vol. 12, No. 1, 107-111, 2009.