KENT MOBİLYASI TASARIMLARINDA KENT ile UYUMUN İNCELENMESİ ve KULLANICI İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Kentler dinamik bir kavram niteliğindedir. İçerisinde barındırdığı birçok canlı-cansız materyaller ile anlam kazanmıştır. Aynı zamanda kentler toplumların sosyal ve kültürel farklılıklarını barındıran ve ekonomik açıdan değişiklik gösteren fiziksel yaşam alanlarıdır. Fiziksel yaşam alanlarında farklı amaç, ihtiyaç ve isteklere göre birçok kent donatısı yer almaktadır. Kullanılan bu donatılar kente kimlik kazandıran, uyum gösteren, kent yaşamına konfor getiren, estetik ve fonksiyonel olanaklar sunan elemanlardır. Kentsel donatılar, kentlerde yaşayan insanların gereksinimleri ve kültürlerindeki farklılıklar göz önüne alınarak sosyal, kültürel, işlevsel, ekonomik, estetik, demografik ve ergonomik özellikler açsından incelenerek düzenlenmelidir. Yapılan bu çalışmada da Trabzon Beşirli Kıyı alanının sınırları içerisinde bulunan parklarda ve yürüyüş güzergâhında kullanılan donatı elemanlarının, kullanıcı memnuniyeti, yapılan anketlerle saptanmaya çalışılmıştır. Anketlerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik yazılımı kullanılarak analizler yapılmıştır. Belirlenen anket sonuçları ışığında donatı elemanlarının kullanıcı görüşleri ile olumlu ve olumsuz katkıları belirlenmeye çalışılarak, mevcut durumun daha iyi olup geliştirilmesi için öneriler getirilmiştir.

___

  • Ahmet Cengiz Yıldızcı, “Kent Mobilyaları Kavramı ve İstanbul’daki Kent Mobilyalarının İrdelenmesi” I. Uluslararası Kent Mobilyaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, İstanbul, 2001, s.29-34.
  • Bayrakçı,O., “Kent Mobilyaları Tasarımında Kimlik Sorunu ve Kent Kimliği İçindeki Yeri” Kamu Mekanları Tasarımı ve Kent Mobilyaları Sempozyumu, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul, 1991, s. 775-79.
  • Buket Önem – İsmet Kılınçarslan, “Haliç Bölgesinde Çevre Algılama ve Kentsel Kimlik”, İTÜ Dergisi/A, Mimarlık, Planlama ve Tasarım, Cilt 4, Sayı 1, 2005, s:115-125.
  • Cliff Moughtin, Urban Design: Street and Square, Architectural Press, 1999, s. 238.
  • Doğan, N vd., Endüstri Ürünleri Tasarımında Kent Mobilyaları, Tübitak Yapı Araştırma Enstitüsü, Sayı 44, 1986, Ankara.
  • Emine Çoban – Zeki Demir,.”Kent Mobilyalarının Bulundukları Mekânlara Etkileri: Düzce Örneği”, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Cilt 2, 2014, s. 128–140.
  • Elmas Erdoğan, “Çevre ve Kent Estetiği”, ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi, Cilt 8, Sayı: 9, 2006, s. 68-77.
  • Lale Güremen, “Kent Kimliği ve Estetiği Yönüyle Kentsel Donatı Elemanlarının Amasya Kenti Özelinde Araştırılması”, e-Journal of New World Sciences Academy, Vol:6, No:2, 2011
  • Nigel Taylor, “The Elements of Townscape and the Art of Urban Design”, Journal of Urban Design, Cilt 4, Sayı 2, 1999, s. 195-209.
  • Nuray Bayraktar, “Ankara Atatürk Bulvarı Üzerinde Yer Alan Kentsel Donatı Elemanlarının Sınıflandırılması", Değerlendirilmesi ve Kent Kimliği İlişkisi”. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt 23, Sayı 1, 2008, s. 105-118.
  • Özge Volkan Aksu, "Kent mobilyaları tasarımında özgün yaklaşımlar." İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, Cilt 2, Sayı 6, 2012.
  • Reyhan Erdoğan, vd., “Antalya-Konyaaltı Parklarında Kullanılan Donatı Elemanları Tasarımlarının Kullanıcı Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi”, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 1, 2011.
  • Şerif Hepcan, vd., “Kemalpaşa (İzmir) Kentsel Dış Mekanlarının Yeterliliği Üzerine Bir Araştırma”, Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi., Sayı 38, 2001.
  • Yahya Bulut vd., “Erzurum Kent Merkezi Donatı Elemanlarının Ergonomik Özelliklerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma”, Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt 14, Sayı 2, 2008, s. 131-138.