SÜRGÜNLER MEKÂNI DÜNYA: GÖÇ, ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK VE ÖTEKİLEŞTİRME

Göç, günümüze ait bir olgu değildir. En eski çağlardan beri insanlar bir yerden başka bir yere çeşitli sebeplerle göç etmişlerdir. Tarihi süreç içerisinde göç hareketlerinde bazı dönemlerde artış görülmüş, insanların bir kıtadan başka bir kıtaya sel gibi aktıklarına şahit olunmuştur. Günümüzde de devam eden bu akışın, miktarı ve hızı oldukça artmaktadır. İnsanlar güneyden kuzeye, doğudan batıya yaşamak için daha cazip merkezlere doğru hareket etmekte ve belirli mekanlarda yoğunluklu olarak toplanmaktadırlar. Devletlerin politikasını belirleyenler karşılaştıkları göç dalgaları karşısında bir taraftan ördükleri bariyerlerle göçü kontrolleri altına almaya çalışmakta diğer taraftan da ihtiyacını duydukları ucuz iş gücünü temin etmek için göçe göz yummaktadırlar. Göçmenlerin sayısının artmasıyla birlikte millî kültür sorgulanmaya başlanmış, çokkültürlülük politikaları tartışmanın merkezine oturmuştur. Göçmenler, azınlıklar ve mülteciler ile yerli vatandaşların karşı karşıya geldikleri sosyal hayatta yeni ötekileştirmeler ve bunun ortaya çıkardığı sıkıntılar yaşanır hale gelmiştir.

WORLD, THE PLACE OF EXILES: MIGRATION, MULTICULTURALISM AND OTHERING

Migration is not a phenomenon of the present day. Since the earliest times, people have migrated from one place to another because of some various reasons. During some periods within the historical process, it had been witnessed that migration movements increased and people flooded from one continent to another continent. Amount and speed of this movement which also continues at present has been highly increasing. From South to North, from East to West, people are moving towards more attractive places in order to inhabit and gathering densely in some certain locations. The ones who determine the policy of the states are trying to get the migration under control on the one hand with the barriers they are establishing against the migration movements which they faced with, on the other hand they are overlooking the migration in order to provide cheap labor force that they need. National culture has begun to be questioned with the increasing of the immigrants and policies of multiculturalism have become the center of debate. New otherings and problems arising from these otherings have begun to be experienced within the social life in which migrants, minorities, refugees and local citizens come across.

___

  • Balibar, E., (2000). “Bir “Yeni-Irkçılık” Var mı?”, Irk, Ulus, Sınıf, Belirsiz Kimlikler, (Çev. N. Ökten), İstanbul: Metis Yay. Bauman, Z., (2002). Sosyolojik Düşünmek, (Çev. A. Yılmaz), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Chambers, L., (2005). Göç, Kültür, Kimlik, (Çev. İ. Türkmen ve M. Beşikçi), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Connolly, W.E., (1995). Kimlik ve Farklılık, Siyasetin Açmazlarına Dair Demokratik Çözüm Önerileri, (Çev. F. Lekesizalın), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Friedman, L.M., (2002). Yatay Toplum, (Çev. A. Fethi), İstanbul: iş Bankası Yay.
  • Giddens, A., (2008). Sosyoloji (Hzl: C. Güzel), İstanbul: Kırmızı Yay.
  • Güler, M., (2009). “Yurt Dışı Göç Ortamında Kadınlar”, Sakarya Üniversitesi Uluslararası-Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi Bildirileri, C.1, 05-07 Mart 2009, ss.419-428.
  • Hardt, M. ve Negri, A., (2004). Çokluk, İmparatorluk Çağında Savaş ve Demokrasi, (Çev. B. Yıldırım), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Kağıtçıbaşı, Ç., (1983). İnsan ve İnsanlar, Sosyal Psikolojiye Giriş, İstanbul: Beta Yay.
  • Kymlicka, W., (1998). Çokkültürlü Yurttaşlık, Azınlık Haklarının Liberal Teorisi, (Çev. A. Yılmaz), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Maalouf, A., (2004). Ölümcül Kimlikler, (Çev. A. Bora), 18. Baskı, İstanbul: YKY Yay.
  • Maalouf, A., (2009). Çivisi Çıkmış Dünya, Uygarlıklarımız Tükendiğinde, (Çev. O. Türkay), İstanbul: YKY Yay.
  • Morley, D. ve Robins, K., (1997). Kimlik Mekânları, Küresel Medya, Elektronik Ortamlar ve Kültürel Sınırlar (Çev. E. Zeybekoğlu), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Rıtzer, G., (2011). Küresel Dünya, (Çev. M. Pekdemir), İstanbul: Ayrıntı Yay.
  • Somersan, S., (2004). Sosyal Bilimlerde Etnisite ve Irk, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yay.
  • Tatar, T., (2008). “Kimlik: Ötekini Belirlemek Ya da Kendini Bilmek”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Yıl: 15, S.48, ss. 185-200.
  • Taylor, C., (2005). “Tanınma Politikası”, Çokkültürcülük Tanınma Politikası, (Haz. A. Gutmann), İstanbul: YKY Yay.
  • Wilson, T.M. ve Donnan, H., (2002). Sınırlar, Kimlik, Ulus ve Devletin Uçları, (Çev. Z. Yaş), Ankara: Ütopya Yay.