SANAT TEMELLİ BİR SORUŞTURMA YÖNTEMİ: A/R/TOGRAFİ

Aynı zamanda eğitimci olan sanatçılar; 21. yüzyılın ilk yıllarından itibaren, görsel oluşturma yöntemi olarak sürecin merkeze alındığı bir araştırma yöntemi geliştirmeye başladılar. Başta Rita L. Irwin, Anita Sinner, Stephany Springgay ve Barbara Bickel olmak üzere Kanada British Colombia Üniversitesi kökenli bir grup  araştırmacı, sanatçı, sanat eğitimcisi a/r/tografi olarak adlandırdıkları bu metodoloji ile sosyolojik, sanatsal, etnografik soruşturmalar gerçekleştirmeye başladılar. Bu araştırmalarını,  soruşturmalarını görsellerle ve makalelerle somutlaştırdılar. A/r/tografik metodolojinin nasıl bir metodoloji olduğunu, ne şekilde biçimlendiğini ve a/r/tografik bir araştırmanın hangi araştırma süreçlerine dayandığını anlamayı amaçlayan bu çalışmada da, önde gelen a/r/tografırların 2004 yılında; Kanada, Vencouver’daki Richmond şehrinde gerçekleştirdikleri projeyi anlattıkları beş makale incelenmiştir: 1)The Rhizomatic Relatios of A/r/tography,  2)Richgate: Transforming Public Spaces through Community-Engaged Art, 3)The City of Richgate:A/r/tographic Cartography as Public Pedagogy, 4) A/r/tographic Collaboration as Radical Relatedness ve 5) Research and creation: Socially-engaged art in The City of Richgate Project.  Bu makaleler; tüm a/r/t/ografik çalışmaların temel kaynakları olarak kullanıldığı için seçilmiştir. Söz konusu makaleler incelendiğinde; bu yeni metodolojinin sanatsal performans ve yazmaya dayalı olarak planlanmasının yanı sıra mevcut bilimsel metodolojileri de kullanmaya çalıştıkları için sanat temelli melez bir araştırma yöntemi olarak biçimlendirildiği anlaşılmıştır. Ancak, a/r/tografik soruşturmaların nihai amacının bir probleme çözüm ya da sorulara cevap vermek değil araştırma problemine ilişkin görseller, sanat eserleri biçimlendirmek olduğu anlaşılmıştır.  

___

  • Beer, R., Irwin, R. L., Grauer, K., Xiong, G. (2010). Research and creation: Socially-engaged art in the city of Richgate project. Journal of the international society for education through art, 6(2), 213–227.
  • Bickel, B., Triggs, V., Springgay, S., Irwin, R. L., Grauer, K., Xiong, G., Beer, R., Sameshima, P. (2007) Richgate: Transforming public spaces through community-engaged art. Amerasia Journal, 33 (2), 115-124.
  • Bickel, Barbara, Springgay, Stephanie, Beer, Ruth, Irwin, Rita L., Grauer, Kit and Xiong, Gu. (2010). A/r/tographic Collaboration as Radical Relatedness. International Journal of Qualitative Methods 2010, 10 (1), 86-102.
  • Santoni Rugiu, A. (1974). Artistic and Creative Activity. In l. Borghy (Ed.), Perspectives in primary education (pp. 213-245). Amsterdam: Martinus Nijhoff/The Hague. Irwin, R. L. (2006). The rhizomatic relations of a/r/tography, Studies in Art Education, 48 (1), ss. 70-88.
  • Irwin, R. L., Bickel, B., Triggs, V., Springgay, S., Beer, R., Grauer, K., Xiong, G., Sameshima, P. (2011). The City of Richgate: A/r/tographic cartography as public pedagogy, The International Journal of Art and Design, 28 (1), 61-70.
  • Sinner, A., Leggo, A., Irwin, R. L., Gouzouasis, P. & Grauer, K. (2006) Arts-based educational research dissertations: Reviewing the practices of new scholars, Canadian Journal of Education, 29 (4), 1223-1270.
  • Triggs, V., Irwin, R. L., Beer, R., Grauer, K., Springgay, S. & Xiong, G. (2010). The City of Richgate: Decentred public pedagogy. In J. A Sandlin, B. D. Schultz & J. Burdick (Eds.), Handbook of public pedagogy (pp. 299–312). London, England: Routledge