KOBİ’LERİN KULLANDIKLARI KREDİ PROFİLİNİN BELİRLENMESİ: AYDIN İLİ UMURLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Bilindiği gibi günümüz Dünya ekonomik sisteminin temelini rekabet oluşturmaktadır. Rekabeti korumanın en etkili yolu ise ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlığını sürdürmelerini sağlamaktan geçmektedir. KOBİ’lerin bulundukları ülkeye yaptıkları katkıların başında, üretim ve istihdam alanı yaratmak gelmektedir. Ancak KOBİ’lerin katkıları sadece üretimle sınırlı değildir. Sosyal ve siyasi alanda da katkıları mevcuttur. KOBİ’lerin üzerlerine yüklenilen bu görevleri yerine getirmeleri için mali açıdan yeterli kaynağa sahip olmaları gerekmektedir. Bu kaynakların başında özkaynak gelmekte daha sonra ise başta bankalar olmak üzere çeşitli finans kuruluşlarından sağladıkları krediler gelmektedir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada KOBİ’lerin önemi ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullandıkları kredi profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Aydın İli Umurlu Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan KOBİ’ler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışmada KOBİ’lerin ne amaçla kredi kullandıkları, hangi kredileri daha çok tercih ettikleri ve bunun nedenleri, kredi bulmada ve kredi ödemelerinde sorun yaşayıp yaşamadıkları gibi konular araştırılmıştır.

___

  • AKDİŞ, Muhammet ve BAYRAK, Sabahat. (2000), “Türkiye'de Kobi'lerin Genel Görünümü Ve Finansal Krizlere Dayanıklılığı: 5 İli Kapsayan Bir Araştırma”, Celal Bayar Üniversitesi İİBF Dergisi İktisat ve Yönetim Dergisi, S. 6, ss. 13-44.
  • AKGEMCİ, Tahir. (2001), “Kobilerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler”, KOSGEB, Haziran, Ankara.
  • ARAS, Güler ve MÜSLÜMOV, Alövsat. (2002), “Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisinde KOBİ'lerin Yeri: Finansman, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri”, 21. Yüzyılda KOBİ'ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu, Doğu Akdeniz Üniversitesi, K.K.T.C. 3-4 Ocak, ss. 14.
  • ARSLAN, Özgür. (2002), “Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi Ve Bazı Finansal Yönetim Uygulamaları”, Cumhuriyet Üniversitesi, C. 4, S. 1, ss.129.
  • AY, Sema Çınar. (2008), “Türkiye'deki KOBİ'lerin Finansman Sorunları”, Paradoks, Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, S. 1, ss. 6.
  • BAYRAKTAR, Sema ve KÖSE, Yasemin. (2004), “KOBİ'lerin Finansmanı Ve Finansal Sorunları: Zonguldak Örneği”, İktisat İşletme Ve Finans Dergisi, No. 218, Mayıs, ss. 5.
  • ÇAKICI, Ayşehan. (2002), “Mersinde Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Sorunları ve Beklentileri”, T.C. Mersin Üniversitesi Yayınları, Mersin.
  • EROL, Mikail. (2010), “Ekonomik Kriz Ve KOBİ'ler”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, C. 5, S. 1, ss. 175.
  • GÖZBAŞI, Onur. (2003), “KOBİ'lerin Finansman Sorunlarının Çözümüne Yönelik Finansal Destekler ve Finansman Teknikleri İle İlgili Bir Araştırma”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Aydın, 2007.
  • KARACİBİOĞLU, Serkan Reşit. (2007) “KOBİ'lerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri: Muğla Örneği”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Aydın, 2007.
  • KARABIÇAK, Mevlüt ve ALTUNTEPE, Nihat. (2001), “KOBİ'lerin Kredi Yoluyla Finansmanı”, 1. Orta Anadolu Kongresi, KOBİ'lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları, Erciyes Üniversitesi Nevşehir İİBF, 18-21 Ekim, Nevşehir, ss. 293.
  • KUTLU, Hüseyin ve DEMİRCİ, Savaş. (2007), “KOBİ'lerin Finansal Sorunları ve Çözüm Önerileri”, 4. KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık, ss.191.
  • KÜÇÜKÖZMEN, Coşkun ve OĞUZ, Dilek. (2008), “Basel II'ye Geçiş Sürecinde KOBİ'lerin Finansman Sorunları: Konya İli Örneği”, I. Uluslar arası Sempozyum: KOBİ'ler ve Basel II, İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2-3-4 Mayıs, İzmir, ss. 48.
  • OKTAY, Ertan ve GÜNEY, Alptekin. (2002), “ Türkiye'de KOBİ'lerin Finansman Sorunu ve Çözüm Önerileri”, “21. Yüzyılda KOBİ'ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri” Sempozyumu, Doğu Akdeniz Üniversitesi, 03-04 Ocak, K.K.T.C, ss. 1-21.
  • ÖZGENER, Şevki. (2003), “Büyüme Sürecindeki KOBİ'lerin Yönetim ve Organizasyon Sorunları: Nevşehir Un Sanayii Örneği”, Erciyes Üniversitesi İkitsadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 20, Ocak-Haziran, ss. 137- 161.
  • SOYSAL, Abdullah, KARASOY, Hasan Alpay, ALICI, Sedat. (2009), “KOBİ'lerde Kriz Yönetimi: K.Maraş'ta Tekstil Sektöründeki KOBİ'lerde Bir Uygulama”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 21, ss. 431- 446.
  • TİKİCİ, Mehmet ve AKSOY, Ali. (2009), “Girişimcilik ve Küçük İşletmeler”, Nobel Yayın Dağıtım, Mart, Ankara.
  • TORLAK, Ömer ve UÇKUN, Nurullah. (2005), “Eskişehir'deki KOBİ'lerin Pazarlama ve Finansman Sorunları Ara Kesiti”, Sosyal Bilimler Dergisi, S. 1, ss. 209.
  • YÖRÜK, Nevin. (2001), “Son Ekonomik Krizin KOBİ'ler Üzerinde Etkisi ve Tokat İli Örneği”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, S. 2, ss.104.
  • YÜKSEL, Aycan. (2011), “Türkiye'de KOBİ'lerin Banka Kredilerine Erişimi”, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Uzmanlık Tezi, Haziran, ss. 9-102. http://www.kosgeb.gov.tr/ Istatistikler/finansmandestek.aspx, (Erişim Tarihi 14.03.2010). http://www.afsintso. org.tr/girisim/kredi_garanti_fonu.doc, (Erişim Tarihi 09.05.2012).