Küreselleşen Dünyada Ahlak Tasavvuru

Son çalışmalar ahlaki davranışın ahlak tasavvuru tarafından belirlendiğini ortaya koymaktadır. Bu ?çalışma ahlaki davranışların nasıl ahlak tasavvuru tarafından belirlendiğini açıkladıktan sonra ?küreselleşmenin ahlak tasavvuru üzerindeki etkilerini incelemektedir. İkinci olarak ahlak tasavvu-?runun küreselleşmesi ile yerelle bağlantısının sekteye uğraması araştırılmaktadır. Üçüncü ve ?dördüncü olarak, kültür endüstrisinin ve kültürel emperyalizmin ahlak tasavvurunda meydana ?getirdiği tek tipleştirme tartışılmaktadır. Daha sonra küreselleşmenin ahlak tasavvurunda mey-?dana getirdiği parçalanma ele alınmaktadır. Son olarak küreselleşme, din ve ahlak tasavvuru ?konuları incelenmektedir.

Moral Imagination in the Globalized World

Contemporary works show that moral behaviors have been determined by moral imagination. This work surveys the effects of globalizations on moral imagination after explaining how moral behaviors have been determined by moral imagination. Second, it is investigated how globalization of moral imagination breaks the relationship between locality and moral imagination. Third ?and forth, it is discussed that culture industry and cultural imperialism induce standardization of moral imagination. Afterwards, it is examined that globalization brings about disruption in moral ?imagination. Finally, the topics of globalization, religion and moral imagination are studied

___

  • Adorno, Theodor W. der., The Culture Industry: Selected Essays on Mass Culture, Routledge, London ve New York 1991.
  • Appadurai, Arjun, Modernity at Large: Cultural Dimensions of Globalization,
  • University of Minnesota Press, Minnesota 1996.
  • Barbieri, William, "Ethics and the Narrated Life", Journal of Religion, 1998, sayı: 78, ss. 361-386.
  • Durkheim, Emile, Division of Labor in Society, Macmillan Press, London 1984.
  • Guevin, Benedict M, "The Moral Imagination and the Shaping Power of the Parables", The Journal of Religious Ethics 1989,sayı: 17, ss. 63-79.
  • Johnson, Mark, Moral Imagination, The University of Chicago Press, Chicago ve London 1993.
  • Tomlinson, John, Cultural Imperialism, Continuum, London 1991.