ARAŞTIRMACI VE UYGULAYICILARA KATKI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA UYGULAMALARINDA ARAŞTIRMA BULGULARININ KULLANILMASI

Araştırma temelli bir meslek olarak hemşireliğin gelişimi, hemşirelerin araştırma ile ilgili bilinçlenmeleri; bilgi, değer ve becerileri ile araştırma bulgularının kullanılmasını engelleyen faktörlerin kaldırılmasına bağlıdır. Hemşirelik uygulamalarında, araştırma bulgularının kullanılmasını engelleyen pek çok faktör vardır. Araştırmaların uygulamaya yansıtılabilmesinde akademisyen, klinisyen, yönetici hemşirelerle, hemşirelik derneklerine sorumluluk düşmektedir. Uluslararası boyutta hemşirelerin “Hemşirelik nedir?”, “Hemşireler ne yapar?” ve “Hemşireler görevlerini nasıl yapar?” sorularını kendilerine sormaya başlamalarıyla beraber 1950-1960 ; araştırma yapmaya başlamaları ve müfredat ders programlarında araştırma derslerine yer vermeleri, birbirini izleyen bir gereksinim olarak ortaya çıkar. Her ne kadar bugün kanıta dayalı, deneysel araştırmalar daha fazla önem taşıyorsa da ilk çalışmalar tanımlayıcı ve analitik nitelikte olmuştur Velioğlu 1999 . Türkiye’de hemşirelik araştırmaları, yüksek lisans 1968 ve doktora 1972 programlarının Hacettepe Üniversitesi’nde açılması ile başlar. Görüldüğü gibi, diğer ülkelere kıyasla ilk adımı atmada çok geç kalmadığımızı söyleyebiliriz.

___

  • Aksayan S, Bahar Z, Bayık A, Emiroğlu ON, Erefe İ, Görak G, Karataş N, Kocaman G, Kubilay G, Seviğ Ü (2002) Hemşirelikte araştırma ilke süreç ve yöntemleri. Erefe İ (Ed.) Odak Ofset, İstanbul.
  • Chater S(1978) Hemşirelikte araştırma (Ç Pekte- kin, Çev.). İstanbul Üni. Tıp Fak. Basımevi, İstanbul. (Özgün çalışmanın basımı 1975).
  • Coyle L, Sokop A(1990) Innovation adoption be- havior among nurses. Nursing Research 39(3), 176–180.
  • Hayward J, Lelean S(1981) Hemşirelikte araş- tırma. Seminer raporu (Ç Pektekin, K Güler, A Coş- kun, Eds.) İstanbul Üni. Tıp Fak. Basımevi, İstanbul.
  • Kalaycı İ (2007) Müşteri Odaklı İlişki Yönetimi (Seminer notları).
  • Lash A(2009) Dünyada ve ülkemizde hemşirelik lisans eğitimi: Mevcut durum ve gelişmeler. 12. Ulusal ve Uluslararası Hemşirelik Kongresi Kitabı. Alter Ya- yıncılık Reklamcılık Ltd. Şti., Ankara.
  • Pallen N, Timmins F(2002) Research based prac- tice: Myth or reality? A review of the barriers affecting research utilization in practice. Nursing Education Practice 2(2), 99-208.
  • Velioğlu P(1999) Hemşirelikte Kavram ve Ku- ramlar. Alaş Ofset, İstanbul.