Uzay-tabanlı güvenlik çalışmaları

Uzay çalışmaları, her geçen gün artan ihtiyaçlar doğrultusunda disiplinler arası bir boyut kazanmakta ve tüm ülkeler için stratejik niteliği daha fazla ön plana çıkmaktadır. Öte yandan, uzay araştırmaları ülkelerin silahlı kuvvetlerinin etki alanının sınırlarını dahi aşarak tüm insanlığın hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda uzay çalışmaları başlangıçta savunma ve havacılık alanlarında araştırmacıların ilgisini çekerken, gelinen noktada dünya üzerinde tehdit kavramının değişimi ile ortak bir savunma ve güvenlik platformundaki araştırmalarla çeşitlilik kazanmıştır. Klasik güvenlik anlayışının yerini alan yeni güvenlik anlayışının tehditlerine karşı, mücadeleye yönelik olarak ülkeler, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde uzay-tabanlı sistemleri kullanma yolunu seçmektedirler. Uzay sistemlerinin etkin kullanılması sonucu, insan ve doğal kaynaklı tehditlere karşı önemli başarılar kazanılmaktadır. Ancak, ileri teknoloji ve yüksek maliyetler gerektiren uzay çalışmalarında, işgücü, kaynak ve zaman israfına tahammül bulunmamaktadır. Bu makale kapsamında; klasik ve yeni güvenlik ortamı, genel tehditler çerçevesinde ve ülkeler bazında karşılaştırmalı olarak ele alınmış, uzayın uygulama alanları, uzayın güvenlik sistemlerine etkisi ve ülkelerin izledikleri politikalar ile uzay-tabanlı güvenlik proje ve programları incelenmiş, ayrıca Türkiye’deki uzay çalışmaları özetlenmiş ve Türkiye için çıkarımlar değerlendirilmiştir.

Space based security studies

In response to growing needs, space activities have been increasingly gaining an interdisciplinary dimension, and a starategic importance for all countries concerned with security in the widest sense. The concept of space and security has now moved beyond the classical domain of the armed forces, to encompass service to the whole humanity. In this context, while space used to be concerned with aeronautics and defense, it has now come to a point where, along with the changing global threats, it shares a varity of research areas and applications within the security platform. As the classical security concept gives way to a new security understanding in the framework of new threats, countries have been incorporating more space based systems in their struggle at both the national and international levels. As a result of effective use of space systems, significant achievements have been made against both natural and man-made threats. On the other hand, waste of time and resources cannot be afforded in the high technology and high cost space projects. In this paper first the classical gnd new security concepts are explored comparatively in the face of the new threats, as percieved by the major powers in the World. Then, use of space assets are explained in relation to security applications, followed by the space policies of the major powers, and some specific space based security projects and programs. Finally a summary of Turkish space activities is given together with certain recommendations as derived from other countries.

___

  • [1] Bilgin, P. 2005. "Soğuk Savaş Sonrası Dünya Güvenlik Gündeminde Değişim Eğilimleri" konulu konuşması, Hacettepe Ünv. Sıhhiye Kampusu, Ankara.
  • [2] Çelik B., Temmuz 2001, "Uydu Haberleşme Sistemleri" Aselsan Dergisi, Sayı:62
  • [3] Çınar, T. 2004. GNSS ve GALILEO çalışmaları hakkında proje çalışması (basılmamış),H.H.O., İstanbul.
  • [4] http://en.wikipedia.Org/wiki/User:DualFreq/G NSS
  • [5] http://samadhi.jpl.nasa.gov/msl/Programs/dscs. html
  • [6] Hitchens, T. 2006. Military satellites: politics, picosats, and payloads, Center for Defense Information (CDI)
  • [7] 2006. FRONTEX. Border surveillance and operational needs, Bucharest.
  • [8] 2007. TANGO, satellite telecommunications for GMES applications, GMES E-news 11, January 2007.
  • [9] 2007. Keeping an eye on security, E ADS Astrium,SPIRALE, http://www.astrium.eads.net/families/a-saferworld/ futuredefhce/spirale
  • [10] Kalyoncu, C. A. 2006. "Uzayda geç kalmak Türkiye için avantaj" Doç. Dr. Serkan ANILIR ile 23 Haziran 2006'daki söyleşi, Aksiyon Dergisi, Sayı:587.