Klasik Türk Edebiyatında Lokman Hekim

İslam dünyasının dinî ve edebî kaynaklarında adı sâlih bir kul olarak geçen Lokman Hekim, Türk kültüründe de önemli bir yer tutmaktadır. Türklerin sözlü edebiyat ürünlerinden, klasik edebiyat eserlerine ve hatta çağdaş dönem edebiyatı eserleri de dâhil, değişik anlatı türleri ve şiirlerinde yer alan Lokman Hekim; masal, efsane, roman gibi türlerin başkahramanı olmuş ve birçok özlü sözün de söyleyeni olarak bilinmiştir. Lokman Hekim’in kim olduğu ile ilgili değişik fikirler ileri sürülmüş Lokman Hekim etrafında geniş bir anlatım hazinesi oluşturulmuştur. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu tarafından 2019 yılında, Arı Sanat Yayınları’ndan çıkan bu eser, 264 sayfa olup dört ana bölümden oluşmaktadır. Eser derin bir araştırmanın ürünü olup birçok medeniyetin, birçok kültürün ortak değeri olan Lokman Hekim’in şairler ve yazarlarca hangi anlam ve değerlerde bahsinin geçtiğine değinilmiştir. Bu çalışma çağlarca, bütün nazım tür ve şekillerinde farklı anlam ilişkileri kurularak Lokman Hekim’den faydalanıldığının somut bir kanıtı olmuştu

___

  • referans1 : Taşkesenlioğlu, Lokman (2017). Kilitbahir Erenlerinden Câhidî Ahmed Efendi ve Divanı, Ankara: Gece Kitaplığı Yayınları.
  • referans2: Taşkesenlioğlu, Lokman, Maden, Sedat (2017). Mirze Elekber Sabir Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Hophopname, İstanbul: Nobel Bilimsel Eserler.
  • referans3: Taşkesenlioğlu, Lokman (2018). Sâdık Vicdânî Hayatı, Edebî Şahsiyeti, Eserleri ve Nağamât-ı Vicdâniye, İstanbul: Kriter Yayınları.
  • referans4: Taşkesenlioğlu, Lokman (2019). Bursalı Muhammed Âkif Efendi ve Mevlidi Mir’ât-ı Muhammedî, İstanbul: Kriter Yayınları.
  • referans5: Taşkesenlioğlu, Lokman (2019). Klasik Türk Edebiyatında Lokman Hekim, İstanbul: Arı Sanat Yayınları.