LUİGİ PİRANDELLO’NUN DIŞLANMIŞ KADIN İLE ALEV ALATLI’NIN YASEMİNLER TÜTER Mİ, HÂLÂ? ROMANLARININ KADIN SORUNU BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMASI

Kadın teması, sadece Türk edebiyatında değil tüm Dünya edebiyatlarında çeşitli şekillerde ve farklı dönemlerde sürekli ele alınmıştır. Kadının toplumdaki yeri, kadına atfedilen yaşam şartları ve bu süreçler doğrultusunda kadın sorunu başta roman olmak üzere birçok edebî türde okura sunulmuştur. Bu çalışmamızda kadın sorununa eğilen iki farklı yazar üzerinden kadın sorununu irdeleyeceğiz. İtalyan yazar Luigi Pirandello’nun Dışlanmış Kadın (1893) romanında Marta’nın yaşadığı olaylar çerçevesinde İtalya’da kadının toplumdaki yeri ve Alev Alatlı’nın Yaseminler Tüter mi, Hâlâ? (1984) eserindeki Eleni/Naciye’nin kadın olarak yaşama karşı verdiği mücadeleler üzerinden Kıbrıs Rum, Kıbrıs Türk ve Yunan toplumlarında kadın sorununu karşılaştırmalı olarak ele alacağız. Bu karşılaştırmalı inceleme ile kadınların zaman ve mekân değişse de benzer sorunlar yaşadıklarını ortaya koyacağız.

___

  • Aka Erdem, Nilüfer (2017). “Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Alev Alatlı Romanlarında Özne-İktidar İlişkisi.” TEKE Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(2): 936-963.
  • Alatlı, Alev (2009). Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?. İstanbul: Everest Yayınları.
  • Aytaç, Gürsel (2001). Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Balamir, Ebru (2008). “Luigi Pirandello ve ‘Dışlanmış Kadın’, ‘Ölü Mattia Pascal’ ve ‘Biri, Hiçbiri ve Yüzbinler’ Adlı Romanlarında Mutsuzluk Teması”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 48(1): 97-107.
  • Pirandello, Luigi (2011). Dışlanmış Kadın. Çeviren: Esin Gören. İstanbul: Everest Yayınları.
  • Şen, Can (2015). “Bir Tereddüdün Romanı’nın İtalyan Misafiri: Luigi Pirandello”, Hece Dergisi Peyami Safa Özel Sayısı, (217): 380-390.
  • Yivli, Oktay (2009). Alev Alatlı’nın Romancılığı. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.