Şanlıurfa ilinde 50 hektar ve üzeri sulu tarım işletmelerinde karı maksimize eden makina büyüklüklerinin tespit edilmesi

Bu çalışma, Şanlıurfa ilindeki 50 ha ve üzerinde tarım alanına sahip işletmelerin mekanizasyon düzeylerini tespit etmek amacıyla 2004-2006 yılları arasında yapılmıştır. Bu amaçla ilin tarımsal yapısını temsil edebilen toplam 45 işletme ile birebir anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın materyalini çalışma alanındaki işletmelerin tarımsal yapısı, mekanizasyon özellikleri oluşturmaktadır. Bu verilerden mekanizasyon düzeyinin göstergesi olan; 1000 ha'a düşen traktör sayısı (adet traktör-1), işlenen alan başına düşen traktör gücü (kw ha-1), traktör başına düşen işlenen alan (ha traktör-1) ile tarım alet ve makine varlığı incelenmiştir. Mevcut durum ortaya konulmuştur.

Determination of machine size for maximum gain in 50 ha and bigger watery farms in Şanlıurfa province

This study was conducted between 2004-2006 years in order to establish the mechanization levels of farms having 50 ha and more. Fort this purpose, a questionnaire was carried out in total 45 farms. The material for the research was prepared to found out agricultural structure, mechanization properties of farms in the research area. The data indicators for the agricultural mechanisation were the number of tractor per 1000 ha cultivated area (number 1000 ha-1), tractor power per cultivated area (kw ha-1), the cultivated area per tractor (ha traktör-1) and number of agricultural tools and machinery. Present situation of agricultural mechanization in Şanlıurfa was investigated.

___

  • Dernek, Z., Altun, A., Uçar, İ. ve Güney, D. 1991. Tarımsal işletmelerin analiz ve planlaması. Köy Hizmetleri Araştırma Ana Projesi, Proje No: 913, Ankara.
  • Evsahibioğlu, A.N. 1994. Mühendislik Matematiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 339-388, Ankara.
  • Işık, A. 1988. Sulu Tarımda Kullanılan Mekanizasyon Araçlarının Optimum Makine ve Güç Seçimine Yönelik İşletme Değerlerinin Belirlenmesi ve Uygun Seçim Modellerinin Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi, Adana.
  • Karşıgil, Y. 1997. Ortak makina kullanım sistemleri ve GAP Bölgesi'ne uygulanabilme olanaklarının irdelenmesi. Seminer Notları. 97/7. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Adana.
  • Kut, T. ve Kurtay, T. 1993. Küçük entansif tarım işletmelerinin mekanisazyonu ve sorunları. Seminer Notları, Ankara.
  • Mutaf, E. 1984. Tarım Alet ve Makinaları. 1. Cilt. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 218, İzmir, 464 sayfa.
  • Paksoy, S. 2000. Harran Ovası'nda pamuk yetiştiren işletmelerin ekonomik analizleri. New Holland Trakmak A.Ş. Yayınları, Şanlıurfa.
  • Polat, R. ve Sağlam, R. 2001. GAP Bölgesi'nin mekanizasyon durumu ve sorunları. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi 13-15 Eylül, Şanlıurfa, 617-621.
  • Sağlam, C. 2003. Şanlıurfa Harran Ovası Sulu Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Setlerine Göre Optimal İşletme Organizasyonunun Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı. Doktora Tezi, Ankara.
  • Sayın, S. ve Özgüven, F. 1995. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan tarım makinalarının yapım ve kullanım maliyetlerinin hesaplanması üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi, 5-7 Eylül, Bursa, 585-594.
  • Sındır, K. 1993. Agricultural Mechanization Systems Planning for the Irrigated GAP Region. Doktora Tezi, Silsoe College, Cranfield University, Silsoe Beds.
  • Yaltırık,A., Ayık, F. ve Boz, C. 1990 . Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal mekanizasyon eğitim merkezleri kurulması, Ankara, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Yayınları, 54 sayfa.
  • Yamane, T. 1967. Elemantary Sampling Theory. Prentice Hall Inc., Englewood Cliffs, NT, USA, 405 sayfa.