Karacadağ' da otlatılan ve korunan meralarda bitki tür ve kompozisyonlarını karşılaştırılması

Bu çalışma, 1998 ve 1999 yıllarında Diyarbakır Övündüler (Yukarı Ervanlı) Köyünde otlatılan ve otlanmayan meraları karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Meralar; Karacadağ'da ve Diyarbakır'a 40 km mesafededir. Otlanmayan mera hayvanlardan korumak amacıyla telle çevrilmiştir. Korunan alanda 7 familyaya ait 33 bitki türüne rastlanırken, otlatılan alanda 6 familyaya ait 26 bitki türüne rastlanmıştır. Otlatılmayan alanda bitki ile kaplı alan % 86.48 olurken, bu değer otlatılan alanda %70.82 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, otlatılan alanda bitki ile kaplı alan, familya tür ve sayıları bakımından korunan alana göre daha düşük bulunmuştur. Familya grupları oransal olarak incelendiğinde ise baklagillerin otlatılan alanda önemli derecede azaldığı, diğer familyalardan olan bitkilerin baklagiller kadar olmamakla beraber azalma gösterdiği, buna karşın buğdaygillerin artış gösterdiği tespit edilmiştir.

Comparision of plant species and compositions of grazed and ungrazed pasture in Karacadağ

The study was conducted to compare a grazed and ungrazed range in Övündüler (Yukarı Ervanlı) village of Diyarbakır in 1998 and 1999. The range in Karacadağ is 40 km away from Diyarbakır. Ungrazed range was surrounded with wires to protect from animals. Thirthy three species from 7 families and 27 species from 6 families were found ungrazed and grazed rangess, respectively. In the ungrazed area, canopy ratio was found 86.48 %, but it was 70.82 % in grazed area. According to the results, canopy ratio and the number of the families and species in ungrazed area were found higher than grazed area. While the family groups were proportionally examined, legumes significiantly decreased, other families also decreased but not as much as legumes unlike legumes, the gramines increased in grazed area.

___

  • Anonim. 1988. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Yayınları, Diyarbakır.
  • Anonim. 2000. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü İklim Verileri, Diyarbakır.
  • Alınoğlu, N. 1984. Investigations on the effects of grazing and complete rest treatments of range vegetation in Grassland and Animal Husbandary Research Institute Research Activies. Publications, No: 97, 13-16.
  • Bakır, Ö. 1989. Vejetasyon Etüt ve Ölçmeleri Ders Notları. A.Ü.Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Başbağ, M., Gül, İ. ve Saruhan, V, 1997. Diyarbakır'da korunan bir mera alanında, bitki tür ve kompozisyonları ile ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye II Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül, Samsun, 499-503
  • Brown,V.J. ve Schuster, J.L. 1969. Effects of grazing on a hardland site in the southern -high plains. Range Manage, 22 (6): 418-423.
  • Efe, A. 1988. Çukurova'da yakılan ve otlatılan bir mera ile korunmuş bir meranın bitki örtüsü ve verim güçlerinin saptanması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla ..... Bitkileri Ânabilim Dalı, Adana.
  • Grabitz, R.D. ve Tongway, D.J.1986. Influence of grazing management on vegetation, soil structure and nutrient distribution and the infiltration of applied rainfall in a semi-arid Chenopod. Range Manage, 41 (2), 61-63.
  • Kendir, A. 1999. Ayaş (Ankara)'da doğal bir meranın bitki örtüsü, yem verimi ve mera durumu. Tarım Bilimleri Dergisi, 5(1), 104-110.
  • Koç, A. ve Gökkuş, A. 1996. Palandöken dağlarında kayak pisti olarak kullanılan ve nispeten korunan mera ile otlatılan meranın bitki örtülerinin karşılaştırılması. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yembit-kileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, 162-170.
  • Özer, A. 1988. Osmaniye İlçesi, Kesmeburun Köyünde korunan bir mera ile otlatılan meraların bitki örtüsü ve verim güçlerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ânabilim Dalı, Adana.
  • Potvin, M. ve Harrison, A.T. 1984. Vegetation and litter changes of a Nebraska sand hills praire protected from grazing. Range Manage, 37 (1), 55-56.
  • Şılbır,Y. ve Polat, T. 1996. Şanlıurfa ili Tektek dağlarında korunan ve otlatılan alanlarda lup yöntemine göre bitki türleri ve bitki kompozisyonlarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yembitkileri Kongresi, 17-19 Haziran, Erzurum, 90-97.
  • Tükel, T. 1981. Ulukışla'da korunan bir step dağ merası ile eş orta malı meraların bitki örtüsü ve verim güçlerinin saptanması üzerinde araştırmalar Doçentlik Tezi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Adana.
  • Tükel, T., Hatipoğlu, R., Çakmak, İ. ve Kutlu, H.R. 1999. Göksu Yukarı havzasında yer alan çayır-meraların bitki örtüsü, verim ve yem kaliteleri ile havzada taşınan inorganik maddelerin saptanması. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, Adana, 15-18 Kasım, Cilt 3: 12-17.
  • Yılmaz, İ., Terzioğlu, Ö. Akdeniz, H., Keskin, B. ve Özgökçe, F. 1999. Ağır ve nispeten hafif otlatılan bir meranın bitki örtüleri ile kuru ot verimlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3.Tarla Bitkileri Kongresi, Adana, 15-18 Kasım 1999, Cilt 3: 23-28.