Romatoid artrit tanısı için kan sayım değerleri, sitrik sitrülin peptit (ccp) için referans olabilir mi?

Amaç: Romatoid artrit etiyolojisi bilinmeyen, otoimmün bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi önemlidir. Tanı; klinik ve laboratuar testlerin yardımıyla konur. Sensitivite ve spesifitesi en yüksek olan tetkik anti-sitrik sitrülin peptitdir. Maliyetinin yüksek olması ve her laboratuarda çalışılamaması nedeniyle romatoid artrit şüphesi olan her hastada anti-sitrik sitrülin peptit tetkiki yapılamamaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız anti-sitrik sitrülin peptit ile tam kan sayımı markırları, eritrosit sedimentasyon hızı ve c-reaktif protein arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmada Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine, Ocak 2017-Haziran 2017 tarihleri arasında, travma öyküsü olmadan eklem ağrısı ile başvurmuş ve anti-sitrik sitrülin peptit tetkiki yapılmış 64 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı. Bunların 33’ünde anti-sitrik sitrülin peptit pozitif, 31’inde ise negatif idi. Hastaların, demografik özellikleri ve tam kan sayım parametreleri, eritrosit sedimentasyon hızı ve c-reaktif protein değerleri karşılaştırıldı.Bulgular: Anti-sitrik sitrülin peptit pozitif olan grupta RBC (p=0.011) ve N/L oranı (p=0.026) daha yüksek iken MCH (p=0.006) değerinin ise daha düşük olduğu gözlendi.Sonuç: Klinikte uygun ise N/L oranı ve RBC yüksekliği saptanması, erken romatoid artrit tanısı açısından yol gösterici olabilir.

Can complete blood count be a reference for citric citrullin peptide (ccp) in the diagnosis of rheumatoid arthritis?

Background: Rheumatoid arthritis is an autoimmune disease with unknown etiology. Early diagnosis and treatment of rheumatoid arthritis is important. Clinical and laboratory tests are used for the diagnosis of the disease.Anti-citric citrullin peptide, the test with the highest sensitivity and specificity. Anti-citric citrullin peptide assay cannot be performed in all patients with suspected rheumatoid arthritis because of high cost and inability to work in each laboratory. Our aim in this study is to investigate the relationship between complete blood count markers, erythrocyte sedimentation rate and c-reactive protein with anti-citric citrullin peptide.Material and Methods: The study included a retrospective review of the files of 64 patients who were admitted with joint pain without a history of trauma and who had an anti-citric citrullin peptide assay at the Harran Medical Faculty Department of Physical Medicine and Rehabilitation policlinic, between January 2017 and June 2017.Results: While RBC (p = 0.011) and N / L ratio (p = 0.026) were higher, MCH (p = 0.006) was found to be lower in anti-citric citrullin peptide positive group.Conclusion: If appropriate in the clinic, the N / L ratio and RBC height may be guiding for early rheumatoid arthritis diagnosis.

___

  • 1) Lee Dm, Weinblatt Me, Rheumatoidarthritis, Lancet. 2001;358:903-11.
  • 2) Tampoia M, Brescia V, Fontana A, Maggiolini P, Lapadula G, Pansini N. Anti-Cyclic Citrullinated Peptide Autoantibodies MeasuredBy An Automated Enzyme İmmunoassay: Analytical Performance And Clinical Correlations. ClinChimActa. 2005;355:137-44
  • 3) SchellekensGa, De JongBa, Van Den HoogenFh, Van De PutteLb, Van VenrooijWj. J ClinInvest. 1998;101:273-81.
  • 4)Aletaha D, Neogi T, Silman AJ, Funovits J, Felson DT, Bingham CO 3rd, et al. 2010 rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Ann Rheum Dis 2010;69:1580-8.
  • 5) Yang Z, Zhang Z, Lin F, Ren Y, Liu D, Zhong R, Liang Y, Comparisons Of Neutrophil, Monocyte, Eosinophil, And Basophil Lymphocyte Ratios Among Various Systemic Autoimmune Rheumatic Diseases. Apmıs. 2017;125:863-871.
  • 6) Tekeoğlu İ, Gürol G, Harman H, Karakeçe E, Çiftçi İh. Overlooked Hematological Markers Of Disease Activity İn Rheumatoid Arthritis. Int J Rheumdis. 2016;19:1078-82.
  • 7) Parkin J, Cohen B. Lancet. An Overview Of The İmmune System. 2001;357:1777-89.
  • 8) Wagner Dd, BurgerPc. Platelets İn İnflammation And Thrombosis. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2003;23:2131-7.
  • 9) Gabay C, Kushner I. Acute-Phase Proteins And Other Systemic Responses To İnflammation. N Engl J Med 1999;340:448-54.
  • 10) E. Kilic Ve Ark. Evaluation Of Neutrophil to Lymphocyte And Platelet To Lymphocyte Ratios İn Rheumatoid Arthritis, Dicle Medical Journal, 2016;43:241-7.
  • 11) Wilson Db. Thrombocytosis. In: OrkinSh, Nathan Dg, Ginsburg D, Look At, Fisher De, Lux Se. Hematology Of Infancy and childhood. 7th Edition. Philedelphia: SaundersElsevier; 2009;1577-8
  • 12) Zengin O, Onder Me, Kalem A, Bilici M, Türkbeyler Ih, OzturkZa, Kisacik B, Onat Am. New İnflammatory Markers İn Early Rheumatoid Arthritis. Z Rheumatol. 2018;77:144-50.
  • 13) Olumuyiwa AkeredoluOo, Pretorius E. Platelet And Red Blood Cell İnteractions And Their Role İn Rheumatoid Arthritis, Rheumato L ınt, 2015;1955-64
  • 14) Brigden M. TheErythrocyte Sedimentation Rate: Still A Helpful Test When Used Judiciously. Postgrad Med 1998;103:257-74.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9623
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nontravmatik femur kırığı hastalarında mortalite ve hastanede kalış süresini etkileyen risk faktörlerinin incelenmesi

Mehmet TEPE, Mevlüt DOĞUKAN, Öznur ULUDAĞ, Mehmet DURAN, Abuzer ULUDAĞ

Hiperbarik tıp kliniğine yapılan diyabetik ayak konsültasyonlarının analizi ve etkinliğinin değerlendirilmesi

Ali Erdal GÜNEŞ

G6PD eksikliği olan hastada favizme bağlı aneminin spontan düzelmesi

Mahmut DEMİR, Ahmet GÜZELÇİÇEK, Hüseyin GÜMÜŞ, Halil KAZANASMAZ, Abdullah SOLMAZ

Subfoveal koroid neovaskülarizasyonlu yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda fotodinamik tedavi uygulaması

Fatih Mehmet ADIBELLİ, Michael HALPERT

ALZHEİMER HASTALARINDA SERUM HOMOSİSTEİN VE PARAOKSONAZ SEVİYELERİ İLE MTHFR VE PON 1 GEN POLİMORFİZMİNİN KLİNİK İLE KORELASYONU

Hasan BAYINDIR, Gülay GÜLEÇ CEYLAN, Salim NEŞELİOĞLU

İstanbul'da üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım ünitesi maliyet analizi

Mahmut DEMİR, Özgül SALİHOĞLU

Müdavi hekim ve konsültan hekim olarak gerçekleştirilen tibbi genetik konsültasyonlarinin değerlendirilmesi

Evren GÜMÜŞ

Aşırı Aktif Mesane Hastalarında İdrar Nerve Growth Faktör Düzeyi Ve Semptomlarla İlişkisi

Eyyup Sabri PELİT, Erem Kaan BAŞOK, Banu İŞBİLEN BAŞOK, Asıf YILDIRIM, Fatma ÇETİN PELİT

Foramen zygomaticoorbitale, foramen zygomaticotemporale, foramen zygomaticofaciale insidansi ve foramen zygomaticofaciale için güvenli bölge tayini

Serdar BABACAN, Nazan GÜNER, Nilgün TUNCEL ÇİNİ, İlker Mustafa KAFA

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde Klebsiella pneumoniae sepsisin risk faktörleri, laboratuvar bulguları, mortalite oranları ve zaman içindeki antibiyotik dirençlerinin araştırılması

Hüseyin GÜMÜŞ, Halil KAZANASMAZ