Şehir, Şehirleşme ve Şehirli Algısının Evrensel Vasıflarıyla Sürdürülebilirliği İçin, Kentsel Dönüşüm, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Geotasarım Teknolojileri

Tarihsel süreçte Latincedeki "civilis/kent" kelimesindeki tüm manalar "civilisation/uygarlık" sözcüğüne aktarılmıştır. Zamanla, toplumsal dönüşümlerle bu kavram asıl manasını yitirmiştir. Zamanı ve mekânı kimliklendirme açısından bir dönüm noktası olan hicret, hayatın tümüne bilimsel bir bakış için yeni bir süreç başlatmıştır. Hicretle birlikte, evrensel doğrular yörüngesine yeniden oturtulmaya çalışılan bireysel ve toplumsal algı, anlam kaybı yaşayan uygarlığı medeniyete dönüştürmüştür. Bu anlamda bilimsel ve ileri olan ne varsa; enformasyon, karar verebilme, sürdürülebilir kalkınma, çevre, haklar, temizlik, şeffaflık, ulaşılabilirlik, faydalı bilgi, doğru iletişim, empati, gönüllülük, sivil toplum, hürriyet gibi manalar "medine/şehir" formunda somutlaşmış, vahye dayalı akıldan beslenen ileri bir yaklaşımla Medine’den medeniyete bir süreç oluşturmuştur. Kültürümüzde şehir ve şehirli olmak, mekân ve zamanla kısıtlı tanımlar olmamakla birlikte, bu kavramlarla tanımlanır hale gelen meskûn alanları ve sakinlerini, gelişmişlik ve kemal/yetkinlik gibi evrensel parametreler üzerinden tanımlayan ifadelerdir. Bilgi teknolojilerini, yapay zekâ ve iletişim hızını sınırlamakta zorlandığımız bugünlerde, sürdürülebilir şehirlilik, marka şehir, şehirlerin etik rekabeti, şehir-insan arkadaşlığı, şehirlerin ruhu, bilinci ve hissedişi gibi kavramlar, tartışmaların merkezine oturmak zorundadır. Zaman ve mekânı orijinal vasıflarına uygun değerlendirebilmeyi ve geliştirebilmeyi, ölçme ve değerlendirmede hataları ve belirsizlikleri asgari düzeyde tutmayı sağlayan teknolojiler, hicretle inşa edilen şehir manasının sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir. Şeffaflık, güvenilirlik, sürdürülebilirlik, doğru yönetişim, hak ve onur gibi tüm zamanların değişmeyen önceliklerinin şehir dokusuna yansımasında coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve geotasarım metodolojisi, bu bakışla da değerlendirilmelidir. Sayısal, çok yönlü, güvenli ve yönetilebilir veri CBS ile sağlanırken, değişim ve etkileşimlere ait öngörüler de geotasarım ile şekillendirilebilmektedir. İslam’da doğru bilgilere dayalı öngörü/iman bu yönüyle ileriye dönük bir akletme olarak çok önemlidir. Öngörebilirlik ve öngörebilirliği sağlayan teknolojiler yeryüzünü imar ve şekillendirmede önemsenmeli, soyut kültürel değerlerin şehir görünümünde somutlaşması sürecinde yerini almalıdır.

The Sustainability of Universal Urban, Urbanization And Urbanite Concepts: The Utilization Of Geographic Information Systems and Geodesign Technologies in Urban Transformation Applications

In the historical period, all the meanings in the word "civilis / city" in Latin are quoted to the word "civilization / civilization". Over time, with social cycles, this concept lost its original meaning. Migration, a turning point in terms of Muslims' time and space identifications, has also begun a new process in which perceptions of life are made clear by the Islamic scientific view. The concepts of environment, rights, purity, cleanliness, transparency, otherness, accessibility, useful information, correct communication, empathy, volunteerism, civil society have been placed within the notion of "civilization" in an advanced thought and purity in the Medina with tawhid. Islam, the concepts of urban, urbanite and urbanization together with the geographical space and the contexts associated with spatial memory are primarily indicative of a life style based on sustained development. Nowadays, when we are unable to define the speed of information technology and communication, the concepts of brand city, city competitiveness, city human friendship, city consciousness, feelings, health education are central to the debates about quality of life in each area. Technologies that ensure that time and space can be appropriately assessed according to their original qualities, and that keep errors and uncertainties to a minimum while foreseeing, measuring and evaluating, are crucial for the sustainability of the city meaning built by Muslims. GIS and geodesign methodology, which are important tools of this approach to urban texture, should be evaluated with this view. Digital, flexible, confident, and manageable data is provided by GIS, while predictions of changes and interactions can be modeled by geodesign. Accurate foresight which is said to be true faith is very important in Islam. For this reason, technologies that provide for predictability and predictability should be considered, and should take place in our lives.

___

  • [1] ME. Kılıç, "Şehir mi köy mü?" 16 Nisan 2017, Yeni şafak. 2017. [2] Fârâbî, "el-Medinetü’l Fâzıla", Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları: 1152 Bilim Ve Kültür Eserleri Dizisi: 280. 2001. [3] Y. Dündar, "Sen Tanrı mısın", ISBN: 978-605-88309-8-1, 2016. [4] R, Aslan, "On Domestic Wildlife and Ecology: A Letter Analysis, Yaban Hayatı ve Ekolojiyi İçselleştirmek Üzerine Bir Mektup Analizi" Dergi Ayrıntı. 4. 19-24, 2017. [5] Rousseau, J. J. 2011, Eşitsizliğin Kökeni, İdea Yayınları. [6] Şahin, Y., 2014 “Belediye Başkanı”ndan“Şehrin Emini”ne Şehir ve Düşünce, (4) 34-38. [7] Demirci, M., 2003, İslam’da Şehir Ve Şehrin Sosyal Dinamikleri, İstem, Yıl:1, Sayı:2, 129-146. [8] Kütüb-i Sitte 6 Cilt Takım ( muhtasar ) Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2015. [9] https://onedio.com/haber/turkiye-de-gece-yarisinda-sokaklarinda-yurumesi-asiri-tehlikeli-olan-21-tekinsiz-semt-710196 [10] Dündar Y., 2015, Mutluluk Yönetimi, ISBN: 978-605-87210-9-8 [11] Dinçerler, Ö., 2014 Şehir yönetimi üzerine düşünceler Şehir ve Düşünce, (5) 64-89. [12] Akkar, Z. M.; 2006, Kentsel Dönüşüm Üzerine Batı’daki Kavramlar, Tanımlar, Süreçler ve Türkiye, Planlama, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayını, Sayı:2. [13] Ülger, N. E., 2010, " Türkiye'de Arsa Düzenlemeleri ve Kentsel Dönüşüm", Nobel Yayınları, Ankara. [14] Erdoğan, S., 2014 Bilgisayar Destekli Harita Yapımı ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Temelleri, Afyonkarahisar. [15] McHarg, I., 1969, Design with Nature. New York: The Natural History Press. [16] Akpınar, A., 2014, Peyzaj tasarımda yeni bir süreç GeoTasarım,Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi, (15): 189-195. [17] Dangermond, J., 2010, Designing Our Future. In: Esri (Ed.), Changing Geography by Design: Selected Readings in GeoDesign, Esri, Redlands, CA, Redlands, CA: ESRI. [18] Kunzmann, K., 1993, GeoDesign Chance oder Gefahr? In: B. f. Raumor (Ed.), Planungskartographie und Geodesign. Heft. [19] Degerliyurt, M., Çabuk, SN., 2015, Mcharg’ın Doğayla Tasarım Kuramı Ve Geotasarım International Journal of Social Science (39) 293-306 [20] Çabuk, SN., 2014, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Tasarlamak: Geotasarım Kavramı Electronic Journal of Map Technologies 6(1);37-54. [21] Steinitz, C., 1995, A Framework for Landscape Planning Practice and Education. Process Architecture, 127. [22] Steinitz, C., 2012, A Framework for Geodesign: Changing Geography by Design. Esri Press. [23] Çabuk, S. N., Ersoy, M., Çabuk, A., Hocaoğlu, T., 2012, Gezegeni İyileştirmek: Geotasarım Kuramı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri. 6. Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu, Afyon.