ŞANLIURFA İLİNDE SÜNE İLAÇLAMASINDA KULLANILAN TARLA PÜLVERİZATÖRLERİNİN YAŞININ PÜLVERİZATÖR VE UYGULAMA AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışma, süne zararlısının yoğun olduğu Şanlıurfa ilinin Viranşehir, Siverek ve Hilvan ilçelerine bağlı köylerde yapılmıştır. Buğday alanlarının büyük olması, arazinin topografik durumuve süne zararlısının çok kısa sürede ürüne zarar yapmasından dolayı uçakla mücadele oldukça büyük önem kazanmıştır. Ancak, tarım uçağı ile ilaçlamada karşılaşılan sorunlar nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de uçakla ilaçlama 2006 yılından itibaren yasaklanmış ve süne ilaçlamalarının çiftçiler tarafından yer aletleri ile yapılması kararı alınmıştır. Bu çalışma ile bölge için yeni olan yer aletleriyle süne mücadelesi anket çalışması ile incelenerek pülverizatörlerin üzerinde barındırdığı ekipman ve malzemelerin mevcut durumları pülverizatörlerin yaşlarına bağlı olarak tespit edilmiştir. Bunun için 60 işletmede anket çalışması yapılmıştır. Süne ilaçlamasında kullanılan pülverizatörler depo süzgeci, meme filtreleri, hortumların bağlantısı ve sağlamlığı, basınç regülatörü, manometre, pompa sızıntısı, meme ve püskürtme çubuğu bağlantısı, depo çatlağı açısından değerlendirilmiştir.

DETERMINATION OF CONDITIONS RELATED TO AGES OF FIELD SPRAYERS USED IN SUNNPEST SPRAYING IN ŞANLIURFA

This study was performed in the villages located within the towns of Siverek, Viranşehir and Hilvan in Şanlıurfa province where pesticides are sprayed against sunnpest (Eurygaster spp.: Heteroptera-Scutelleridae). The use of aircraft in pesticide application for sunnpest is important due to large areas, very short time period and topographycal conditions. On the other hand, in Turkey, in 2006, pesticide applications via agricultural aircraft were banned to cause of negative impacts on environmental and human health. The use of manual equipments and field sprayers against sunnpest was therefore decided in Turkey for pesticide applications. In this study, survey was made for field sprayer components condition that is used in the spraying for sunnpest. Also, material conditions of field sprayers were determined related to years. Survey study was conducted in the sixty farms in order to determining equipment and material of sprayers, and the process of determining how the actions of farmers. In this study, field sprayer used sunnpest spraying were evaluated related to years in terms of the tank strainer, nozzle filters, hoses connections and strength, pressure regulator, manometer, pump leakage, nozzle and boom connection, and tank cracken.