DAHA VERİMLİ HİZMET VE HİZMETTE YERELLİK TARTIŞMALARI DÜZLEMİNDE YENİ BÜYÜKŞEHİR MODELİ

Günümüzde verimlilik hem özel sektörün hem de kamu kesiminin başlıca odak noktalarından birisi haline gelmiştir.  Ancak, özel sektörde verimliliğe ek olarak kar ve benzeri kavram ve hedefler eşlik etmekteyken; kamu kesiminde vatandaş memnuniyeti, kalite, ölçek ekonomisi, düşük maliyet gibi hususlar ön plana çıkmaktadır. Söz konusu trendin yerel yönetimler ve Türkiye için de geçerli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.  Öte yandan “hizmette yerellik” anlayışı verimliliği ve vatandaş memnuniyetini sağlamaya çalışan önemli bir uygulama aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. 6360 sayılı Yasa ile de ülkemizdeki büyükşehir yönetimi ve algısı önemli ölçüde değişmiş, güncellenmiş ve güçlenmiştir. Sonuç olarak, hizmette verimliliği ve etkinliği hedefleyerek kurgulanan yeni büyükşehir modelinin esasen aynı amaca hizmet eden hizmette yerellik nosyonuyla çatışmadan ve iyi bir şeklide eklemlenerek yürütülmesi ve anlamlandırılması önem arz etmektedir.  

THE NEW METROPOLITAN MUNICIPALITY MODEL WITHIN THE DISCUSSIONS ON MORE PRODUCTIVE PUBLIC SERVICE AND SUBSIDIARITY

Productivity is one of main focus points both in the private and public sector. However, profit and some similar concepts accompany to productivity in private sector while different notions such as citizen satisfaction, quality, scale economy or low cost stand out in public sector. It would not be wrong to say that a similar trend is also valid for local governments and Turkey. On the other hand, the principle of subsidiarity is an important mediator trying to support the productivity and citizen satisfaction. Moreover the perception and management of metropolitan municipality in Turkey have changed, updated, and got strong significantly with Law No: 6360. As a result, it is really important to connect and carry out the new metropolitan municipality model builded by aiming productivity and effectiveness on public services with the concept of subsidiarity which have similar goals.

___

  • İzci, F. ve Turan, M. (2013). Türkiye’de büyükşehir belediyesi sistemi ve 6360 sayılı yasa ile büyükşehir belediyesi sisteminde meydana gelen değişimler: Van örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18, (1), 117-152.
  • Kaya, E. (2003). Yerel yönetimler reformu ve belediyelerde yeniden yapıllanma. Kent Yönetimi Dizisi:2, İstanbul: İlke Yayınevi.
  • Keleş, R. (2016). Yerinden yönetim ve siyaset. 10. Baskı, İstanbul: Cem Yayınevi.
  • Keleş, R. (1995). Anakent ve ilçe belediyeleri arasında görev bölüşümü. Ankara: İmge Yayınevi,
  • Keleş, R. (1997). Yerinden yönetim ve siyaset., 10. Baskı, İstanbul: Cem Yayınevi
  • Marşap, G. (2008). Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde yerellik ilkesi açısından Türkiye’de bölge kalkınma ajansları. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Metin, Y. ve Altan, Y. (2011). Lizbon antlaşması sonrasında subsidiarite ilkesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fa-kültesi Dergisi, 16(3), 131-147.
  • Ömürgönülşen, U. ve Sadioğlu. U. (2016). 6360 sayılı kanunun getirdiği yeni büyükşehir modeli ve uygulama sonuçları. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi.
  • Yeniay, A. (2011). Avrupa birliği’nde yetki ikilemine çözüm: Yerindelik ilkesi. Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Uluslararası İliş-kiler ve Küreselleşme Bilim Dalı, İstanbul.
  • Yıldırım, A. (2014). Yerellik ilkesi ve Türkiye’de uygulanabilirliği üzeri-ne bir değerlendirme. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, (5), 130-140.
  • Yılmaz, G. (2005). Türkiye’de hizmette yerellik ilkesine duyarlılık. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Sayı 18.
  • Zeyrekli, S. ve Ekizceleroğlu, R. (2007). Avrupa birliği bağlamında hizmette yerellik (subsidiarite) ilkesi ve ilkenin Türkiye açısından ele alınışı. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, 16(3), 29-48.
  • 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu (23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete)
  • 6360 Sayılı On Dert İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (06.12.2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazete)
  • http://piyasarehberi.org/sozluk/olcek-ekonomileri (Erişim tarihi: 15.04.2017)
  • www.mevzuat.gov.tr