ARTEN DER KONTRASTIVIERUNGSVERFAHREN ALS GEEIGNETE LERNMETHODE IM LITERATURUNTERRICHT ‘DEUTSCH’ UNTER DER BETRACHTUNG DES SYNCHRONISCH-KONTRASTIVEN VERFAHRENS

Bu çalışmada genel anlamda eşzamanlı-karşılaştırmalı yöntemin Almanca branş derslerindeki analizi yapılacak ve çalışma eğitim-öğretim alanıyla ilgili enstitünün materyalleriyle desteklenecektir. Çalışmanın öne çıkardığı bir diğer taraf ise karşılaştırmalı yöntem kapsamındaki artzamanlı karşılaştırma, konuya ve motife ilişkin karşılaştırma, olay örgüsünün ana hatlarının ve konuların karşılaştırması, metin çeşitlerinin karşılaştırması, uyarlama metinlerin karşılaştırması, çeviri karşılaştırması, hedef kitlelerin karşılaştırılması, değer yargıların ve dünya görüşlerin karşılaştırılması gibi yöntemlere kıyasla edebi didaktikte eşzamanlı karşılaştırmanın Almanca dersine daha uygun olduğu görüşüdür. Bunun için enstitünün “edebi yorum” alanındaki karşılaştırma çalışmaları incelenmiş ve bu çalışmalardan faydalanılmıştır. Böylelikle bu çalışma Almanca edebiyat dersi branşına tasarı olarak hizmet edecek ve eğitimcilerin en uygun metot olarak eşzamanlı yönteme yönelimi sağlanacaktır. Bir öğrenme sürecinin sonucunda öğrenciler edebiyat ve onun tesir ettiği alanlar hakkında daha ayrıntılı ve etkili bilgili sahibi olmakta ve bütünleyici bir öğrenme hedeflemektedirler. Bu edebi didaktiğin başlangıç noktasıdır. Bu sebeple edebi didaktiğin dayandırıldığı tanımlamalar da çalışmada yer bulmuş olup eğitim-öğretim alanında edebiyatın öğrenilmesi ve öğretilmesi için çabalayan eşzamanlı-karşılaştırmalı taslak yöntemin bu yönde düzenlenmesi öngörülmüştür.Anahtar kelimeler: Didaktik, edebi didaktik, öğrenme sürecinde yöntem, Almanya’daki Eğitim Enstitüsü, edebi yorumlama, Almanca dersinde eşzamanlı-karşılaştırmalı yöntem.

___

  • Abraham, U. & Kepser, M. (2009). Literaturdidaktik Deutsch. Eine Einführung. Berlin: Erich Schmidt Verlag.
  • Baumann, K.D. & Kalverkämpfer, H. (Hrsg.). (1992). Kontrastive Fachsprachenforschung. Tübingen: Gunther Narr Verlag.
  • Bogdal, K.M. & Korte, H. (Hrsg.). (2006). Grundzüge der Literaturdidaktik. München: Deutscher Taschenbuch Verlag.
  • Busch, A. & Stenschke, O. (2014). Germanistische Linguistik. Tübingen: Narr Verlag.
  • Ernst, P. (2008). Germanistische Sprachwissenschaft. Eine Einführung in dir synchronische Sprachwissenschaft des Deutschen. Wien: Facultas Verlag.
  • Forschungsgruppe 4. (2010). Literaturdidaktik – für das kombinierte pädagogische Praktikum. Reflexions- und Handlungslernen im Wintersemester 2010/2011. Abgerufen am: 21.03.2016, von http://www.didactics.eu/fileadmin/analyse/beispiele_lehrpraxis/theoriearbeit-litdidaktik-ws2010.pdf
  • Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. (2016). Gemeinsame Abituraufgabenpools der Länder. Abgerufen am: 20.04.2016, von https://www.iqb.hu-berlin.de/bista/abi/deutsch/aufgaben
  • Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. (2016). Gemeinsame Abituraufgabenpools der Länder. Aufgabensammlung. Erläuterung zur Aufgabenkonstruktion im Fach Deutsch – Interpretation literarischer Texte. Abgerufen am: 20.04.2016, von file:///C:/Users/PC-/Downloads/Aufgabensammlung_D_Interpretation_literarischer_Texte__Erlaeuterung%20(1).pdf.
  • Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. (2016). Gemeinsame Abituraufgabenpools der Länder. Aufgabensammlung. Aufgabe für das Fach Deutsch. Abgerufen am: 20.04.2016, von file:///C:/Users/PC-/Downloads/Aufgabensammlung_D_Interpretation_literarischer_Texte_erhoeht%20(1).pdf.
  • Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. (2016). Kompetenz in der Bildung: Das Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. Abgerufen am: 20.04.2016, von https://www.iqb.hu-berlin.de/institut.
  • Institut für Qualitätsentwicklung im Bildungswesen. (2016). VERA – Ein Überblick. Abgerufen am: 20.04.2016, von https://www.iqb.hu-berlin.de/vera.
  • Lange, G. & Weinhold, S. (Hrsg.). (2015). Grundlagen der Deutschdidaktik. Sprachdidaktik, Mediendidaktik, Literaturdidaktik. Hohengehren: Schneider Verlag.
  • Meyer, H. (1987). Unterrichts-Methoden. 2 Bde. Frankfurt a. Main: Sriptor.
  • Sekretariat der Ständigen Konferenz der Kulturminister der Länder in der Bundesrepublik Deutschland. (2012). Bildungsstandards im Fach Deutsch für die Allgemeine Hochschulreife. KMK (2012), 2.2.1, S. 16-17. Köln: Carl Link. Abgerufen am: 30.04.2016, von https://www.kmk.org/fileadmin/veroeffentlichungen_beschluesse/2012/2012_10_18-Bildungsstandards-Deutsch-Abi.pdf.