BELÇİKA’DAKİ TÜRK ÇOCUKLARININ EĞİTİM-ÖĞRETİM YAŞANTILARINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE AYRIMCILIĞA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Türkiye’den, ekonomik nedenlere bağlı olarak, 1960’yıllardan itibarenAvrupa’ya yönelik gerçekleşen uluslar arası göç birçok batı ülkesinde kalıcı birTürk nüfusunun oluşmasına yol açmıştır. Batı coğrafyasında ekonomik nedenlimisafir işçi göçünden kaynaklı Türk nüfusunun meydana geldiği ülkelerden biriside Avrupa Birliğinin başkentinin bulunduğu Belçika’dır. Geride kalan yaklaşıkelli yıllık süreçte Belçika’ya yerleşmeye, yaşamaya karar veren Türkler kültürel,ekonomik ve siyasal alanlarda önemli başarılar elde etmekle birlikte birçoksorunla da karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorunlar arasında en önemli yeri meşguledenlerden biri çocukların ve gençlerin eğitim alanında karşılaştıklarısıkıntılardır. Bu çalışmada Belçika’da yaşayan Türk çocuklarının ve gençlerinineğitim-öğretim yaşamlarında başarılarını olumsuz yönde etkileyen unsurlarınneler olduğu, yüksek öğrenime yönelmelerini etkileyen faktörler ve eğitimyaşamlarında yabancı olmalarından dolayı ayrımcılıkla karşılaşıpkarşılaşmadıkları2007-2008 yıllarında Belçika’da yaşayan Türk gençleri üzerinegerçekleştirilen alan araştırmasının verileri çerçevesinde ortaya konulmayaçalışılmıştır.

___

  • Belet, Ş. D. (2009). İki Dilli Türk Öğrencilerin Ana Dili Türkçeyi Öğrenme Durumlarına İlişkin Öğrenci, Veli ve Öğretmen Görüşleri (Fjell İlköğretim Okulu Örneği, Norveç). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (21), 71-85.
  • Castels, S. ve Miller, M. J. (2008). Göçler Çağı, Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Coşkun, M. V. (2009). Ana Dili Eğitiminde Parçalarüstü Birimlerin Önemi ve Teknoloji Destekli Olarak Kavratılması. bilig ,Kış, (48), 41-52.
  • Gelekçi, C. ve Köse, A. (2009). Misafir İşçilikten Etnik Azınlığa: Belçika’daki Türkler. Ankara: Phoenix Yayınları.
  • Kaplan, M. (2006). Kültür ve Dil. İstanbul: Dergâh Yayınları. Lesthaeghe, R. (Yay. Haz.). (2000). Transnational Islamic Communities in a Multilingual Secular Society. Communities and Generations Turkish and Moroccan Populations in Belgium, Belgium: VUB press, p:1-57.
  • Manço, A. (2002). Göçmen Türklerin Belçika Eğitim Sisteminde Yeri. C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, (26), 61-68.
  • Pilancı, H. (2009). Avrupa Ülkelerindeki Türklerin Türkçeyi Kullanma Ortamları, Sürdürebilme İmkânları ve Koruma Bilinçleri. bilig , (49), 127-160.
  • Tok, N. (2003). Kültür, Kimlik ve Siyaset. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Wets, J. (2008). The Turkish Community in Austria and Belgium: The Challenge of Integration. Turkish Immigrants in the European Union Determinants of Immigration and Integration, (R. Erzan ve K. Kirişci, Ed.)., London and New York: Routledge, pp: 81-96.
  • Yalçın, C. (2004). Göç Sosyolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık. (http://digm.meb.gov.tr/yurtdisigorev/rehber/Rehber_III_belcika.html) 11.12.2009.
  • (http://www.belgium.be/en/)20.12.2009.
  • (http://www.statbel.fgov.be) 21.12.2009.