PETROL ÜRÜNLERİNİN DENİZ YOLU İLE TAŞINMASINDA MALİYET MİNİMİZASYONU: "PETROL OFİSİ A.Ş.” İÇİN KARIŞIK TAMSAYI PROGRAMLAMA UYGULAMASI

            Bu çalışma, Petrol Ofisi AŞ. için yapılan geniş kapsamlı bir projenin, taşıma maliyeti minimizasyonuna ilişkin olan planlama modülünü içermektedir, Konu edilen taşıma planlamasının amacı, planlama yılı boyunca mevcut rafineriler ve kıyı depolan arasında sürecek olan taşıma faaliyetini, öngörülen talebi minimum maliyetle karşılayacak şekilde yapmaktır, Geliştirilen taşıma modeli, şirkete ait tankerlerin yanısıra, o yıl için piyasadan kiralanabilecek tankerleri de içermektedir. Burada sadece hangi tankerlerin taşıma faaliyetinde kullanılması gerektiğine cevap vermekle kalınmayıp, taşıma planına alınacak tankerlerin yıl boyunca hangi rafineri-depo hattında, ne tür petrol ürünü taşıyacakları ve planlama dönemi boyunca kaç sefer yapacakları da belirlenmiştir Böylece Petrol Ofisi'nin ihtiyaç duyduğu bir değerlendirme olan "ofis mali tankerlerden, etkinlikleri ya da vefimlilikleri düşük olanların belirlenmesi” de mümkün olmuştur. Araştırmanın sonucunda geliştirilen optimal taşıma planı, Petrol Ofisi'nin hazırladığı taşıma planı ile aynı varsayımlar altında karşılaştırıldığında, %41.1 daha az maliyetli bulunmuştur.

___

  • Appelgren,L.H. (1971), "lnteger programming methods for a vessel scheduling problem," Transportation Science, 5, 64-78.