AVRUPA BİRLİĞİ'NE ENTEGRASYONDA, TÜKETİM KALIPLARINA YÖNELİK OLARAK DONDURULMUŞ GIDA MADDELERİ İLİŞKİSİNDE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME

Bu çalışmanın temel amacı Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerindeki tüketim kalıplarının karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla, önce ana mal grupları itibarıyla tüketim harcamaları karşılaştırılmıştır. Daha sonra dondurulmuş gıda tüketimindeki gelişim benzerlikleri ele alınmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, Türkiye'de hane halkları-içki-tütüny giyım ve ayakkabı. kira ve diğer konut, mobilya ve ev eşyası harcamalarına gelirlerinden, topluluk ortalamasına oranla daha çok; sağlık ve tıbbı bakım. ulaştırma. kültür ve eğlence harcamalarına ise daha az pav ayırmaktadır. Bunun yanısıra, özellikle Akdeniz ülkeleriyle, ana mal gruplarından gıda harcamalarına gelirden ayrılan paylarda giderek artan bir benzeşme izlenmektedir, Bu benzeşmenin, dondurulmuş sebze ve mevve için daha belirgin olduğu ulaşılan diğer bir sonuçtur. Ayrıca çalışmada. ülkemizdeki dondurulmuş gıda üretim ve tüketiminin Avrupa Birliği ülkelerıyle uyumlu gelişmesine Yönelik bazı önerilere de yer verilmiştir.

___

  • Akıncı Ersoy (1985) 'Toptan Eşya Fivatları Endeksi ve Kullanm Açısından Bir Değerlendirme: H. Ülktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Sayı: I -2, (17-43).