The effect of web-assisted instruction in the production of men's trousers on the success of the students

Bu araştırma, Erkek Giysi Üretimi dersinde yer alan erkek pantolonu üretiminin web destekli öğretim yöntemi kullanılarak öğrencilerin başarılarına olan etkisini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Başarı Testi öntest-sontest puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla tek faktör üzerinde tekrarlanmış ölçümler için İki Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), Ürün Başarı puanlarında İlişkisiz Örneklemler için T-testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin, grup ortalama puanları dikkate alındığında; web destekli eğitimin yapıldığı grupta erkek pantolonu ünitesi bilgi testi puan ortalaması deney sonrasında geleneksel yöntem ile ders işleyen gruba göre daha yüksektir. Web destekli öğrenmede erkek pantolonu ürününün puanları anlamlı bir farklılık göstermiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara dayalı olarak; web destekli öğretim yönteminin diğer üretim derslerinde de gerçekleştirilmesine ilişkin çeşitli öneriler sunulmuştur. Ayrıca bu çalışma uzaktan eğitim için bir alt yapının oluşmasını da sağlayacaktır.

Web destekli erkek pantolonu üretimi öğretiminin öğrencilerin başarılarına etkisi

This study was carried out in order to ascertain how the web-assisted method of teaching how to produce men's trousers, part of the Menswear Production lesson, affected the success of the students. In order to determine whether or not there was any significant difference between the marks in the preliminary and final tests ANOVA was used in the "Success Test" to analyze repeated values given for a single factor; while the t- test was used for Independent Sample Groups when determining "Product Success" points. According to the research findings, when the group averages are taken into consideration the average mark in the post-trial knowledge test for those students given web-assisted education was higher than the average mark for students taught using traditional methods. There was a significant difference seen in the marks for the production of men's trousers in web-assisted learning.

___

  • Akkoyunlu, B. (1999). İnternetin öğretim sürecinde kullanımı. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı, 77-82.
  • Alkan, M., Tekedere, H. ve Genç, Ö. (2001). İnternet tabanlı eğitimde web sayfa tasarımı ve multimedya öğeleri ile geliştirilmesi. Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı ve Sergisi, ODTÜ, Ankara.
  • Arıcı, N. ve Yekta, M. (2005). Mesleki ve teknik eğitimde çokluortam araçları kullanılmış web tabanlı öğretimin öğrenci başarısına etkisi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1,144-153.
  • Arıkan, D., Y. (2006). Web destekli etkin öğrenme uygulamalarının öğretmen adaylarının derse yönelik tutumları üzerindeki etkileri. Ege Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 23–4.
  • Aydinç Bölat, S. (2008).Web destekli erkek giysi üretimi öğretiminin öğrencilerin başarılarına ve tutumlarına etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Erişti, S. D., Şişman, E., ve Yıldırım,Y. (2008). İlköğretim branş öğretmenlerinin web destekli öğretim ile ilgili görüşlerinin incelenmesi. İlköğretim Online,7(2), 384-400.
  • Ergin, A. (1995). Öğretim teknolojisi- iletişim. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Gülbahar, Y. (2005). Web destekli öğretim ortamında bireysel tercihler. Retrieved 4(2), 08.09.2009 from http://www.tojet.net
  • Gürbüz, A, Kaptan, H, ve Buldu, A. (2001). Yeni bir eğitim olgusu olarak web tabanlı eğitime kısa bir bakış. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyum ve Fuar Bildirileri, 28-29-30 Kasım, Sakarya.
  • Khan, B. (1997). Web based instruction. New Jersey: Educational Technology Publications.
  • Mckimm, J., J.Jollie, C. & Cantillion, P. (2003). Web based learning, ABC of Learning and Teaching. 326: 870.
  • Şahin, T.,Y. ve Yıldırım, S. (1999). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Uzunboylu, H. (2002).Web destekli ingilizce öğretiminin öğrenci başarısı üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Yenilmez, E. (2000). İstatistik öğretimde sanal ortam modelleri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı