Öğrencilerin Değişken Kavramına Vermiş Oldukları Anlamlar ve Yapılan Hatalar

ÖZET: Matematik ögretiminin en önemli sorunlarınınbaşında temel kavramların ögrenilmesi ve ögretilmesi gelmektedir. Bundan dolayı ögretmenlerin, anlaşılması ve ögrenilmesi zor olan kavramları ögrencilere daha özenli bir biçimde kavratmalan gerekmektedir. Bu kavramlardan biride degişken kavramıdır. Buna ragmen, de~işken kavramı ögrenciler tarafından genelde soyut, yaşamla ilgisi olmayan bir kavram olarak görülmekte bu durum ise bu kavrama karşı olumsuz tutumlarıngelişmesini ve genel bir başarısızlık sonucunudogurmaktadır.Bu probleminen önemli sebeplerinden biriside; degişken kavramının gösteriminde kullanılan harf sembollerinin, farklı kullanımlarından kaynaklanmaktadır. çünkü bulundugu matematiksel içerige ve bu içerikte yüklendigi göreve göre, degişken kavramının tanımında da degişiklikler olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; degişken kavramındaki ögrencilerin ögrenme güçlüklerinin ve hatalarının tespit edilmesidir. Bu çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Agn Egitim Fakültesi İlkögretim Fen Bilgisi Ögretmenligi Anabilim Dalında 70 ikinci sınıf ögrencisi oluşturmaktadır. Ögrencilerin kagıtlarının incelenmesinden ve yapılan mülakatlardan elde edilen sonuçlar, ögrencilerin degişken kavramının farklı kullanımları hakkında yetersiz ve eksik kavrayışa sahip olduklarını göstermiştir.

The Meaning of the Concept Variable That Students Gave for and the Errors They Made

ABSTRACT: Leaning and teaching of basic concepts has become the most importantproblems ofteaching mathematics. Therefore it is necessary for teachers to have the students to comprehend more elaborately the subjects having difficult to understand and leam. One of these concepts is variable concept. In spite of this, the concept of variable is generally considered as being abstract, irrelevance to the daily life by the students and this causes to a negative attitude in response to this concept and generally a failure among them. One of the most importantreason of this problem is originated from different usage of literal symbols used in the representation of concept of variable. Because, the definition of the concept of variable may change according to the mathematical context and its function in that context. The aim ofthis study is to establish the students' leaming difficuJties and their errors in the concept of variable. The samples of this research consist of totally 70 students from Ataturk University Agri Education Faculty, Primary Science Teaching Department. According to the results obtained from the exam papers of the students and the interviews showed that these students have inadequate and lack information about usage of diffcrent literal symbols in the concept of variable.

___

  • Arcavi, A.ve Schoenfeld, A. (1988).On the meaning of variable. Mathematics Teacher. Sept. 420-427.
  • Ciement, 1., Lochhead, 1. and Monk, G. (1981). Translation difficulties in Leaming Mathematics. American Mathematical Monthly 88 April: 286-90.
  • Dede,Y.,Yalın, H. ve Argün, Z. (2002). İlkögretim 8. sınıf öğrencilerinin degişken kavramının ögrenimindeki hataları ve kavram yanılgıları. UFBMEK 16-18 Eylül, ODTÜ, Ankara.
  • Dede, Y. ve Argün, Z. (2003). Degişken kavramının ögretimi: Harf sembollerinin farklı kullanımları. Burdur Egitim Fakültesi Dergisi.
  • Dede, Y. (2004).Ögrencilerin cebirsel sözel problemleri denklem olarak yazarken kullandıkları stratejilerin belirlenmesi, Matematikçiler Dernegi Bilim Köşesi, httD://www.matder.org.tr
  • Dede,Y. (2005). Degişken kavramı üzerine, Gazi Üniversitesi Kastamonu Egitim Dergisi, vol: 13, No:l, S:139.
  • Hirsch, C. ve Lappan. G. (1989). Transition to high school mathematics. Mathematics Teacher 82, November, 614-618.
  • Knuth, E., J., Alibali, M., W., McNeil, N.. M., Weinberg, A. and Stephens, A., C. (2005). Middle School Students' Understanding of Core Algebraic Concepts: Equivalence & Variable, ZDM, Vol 37(1).
  • Küchemann, D. (1978): Children's understandingof numerical variables. -In: Mathematics in School, 7(No.4), p. 23-26
  • Küchemann, D. (1981). 'Algebra', in K. Hart (ed.), Children's understanding ofmathematics: 11-16, Mumy, London, pp.102-119.
  • Macgregor, M. and Stacey, K. (1997). Students' understandingof algebraic notation: 11-15, Educational Studies in Mathematics 33, 1-19.
  • Rosnick, P. (1981). Some misconceptions conceming the concept of variable. Are you careful about defining your variables? Mathematics Teacher, 74(6), 418-420.
  • Schoenfeld, A. And Arcavi, A. (1988). On The Meaning of Variable, Matbernatics Teaeber. September, s. 420-427.