The contusion and traps of internet knowledge in information age

Bu makale, "enformasyon çağı" olarak da nitelenen çağımızda internetin bilgi ve enformasyon kaynağı olarak değerini, internet bilgisinin avantaj vc dezavantajlarını, güvenilirlik vc sınırlılıklarım eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlıyor. Bilgi-hegemonya-iktidar ilişkileri son zamanlarda sosyal bilimlerde oldukça revaçta olan birkonu. "Küresel ağ toplumu" koşullarında internetin ve internet aracılığıyla küresel ölçekte yayılan enformasyonun ne tür iktidar, hegemonya ve egemenlik ilişkilerine dayandığını sorgulamak da biiyük önem taşıyor. Bu açıdan çözümlenmesi gereken başlıca çelişki, "enformasyon çağı"nda internet bilgisinin dezenformatik yapısıdır. Ayrıca buna bağlı bir başka sorun, çağımızda internet aracılığıyla gerçekleşen bilgi bombardımanının olağanüstü bir bilgi kirlenmesine yol açmasıdır. Bu temel sorunlar (enformel bilginin hegemonik yapısı, enformasyonun güvensizliği/dezenformasyon, enformasyon bombardımanının yol açtığı karmaşa ve bilgi kirliliği) çağımız insanının entelektüel ve ahlaki yönden özgürleşimini doğrudajv tehdit edecek niteliktedir. İnternet medyasının giderek yaygınlaşma eğilimi, insanlığı'eııformasyonel, imajinatif ve psiko-politik manipülasyon kıskacı içine alarak belirli iktidar zümreleri adına daha etkin bir toplumsal denetimin yolunu açmaktadır. Önemli bir başka sorun, internetin dijital olanakları vasıtasıyla enformasyon ve bilginin kolayca klonlanması ve paylaşıma sokulmasıdır. Böylece araştırıcı, sorgulayıcı düşünme olanağı kısıtlandığı gibi, enformasyon ve bilgi akışının araçsallaşmasının yolu da açılmaktadır. Dijital bilgi ve enformasyon, sağladığı onca yarara rağmen, pazar ekonomisi koşullarında piyasalaşma ve metalaşmanm görünürlük kazandığı bir alana dönüşmektedir. İnternet ortamında stratejik değer taşıyan bilgilere kolay ulaşılmazlık, eğitici-öğretici yayınların azlığı veya sermayeleşmesi, eğlence yönü ağır basan yayınların öne çıkması, evrensel değerlerin alaya alınması, değersizliğin özendirilmesi, kakofoni, tüketime yönelik aşırı teşvik ve telkin, avamilik, değerlerde yüzeyselleşme, skandal bilgiler, bilgi/ haber/yorumda fanatizm boyutuna varan tarafgirlik, bilginin çoklu kaynaklardan sunulmasına rağmen eleştirellİk ve özgürleşirn sağlamaması, bilginin anlık tüketime hazır hale dönüşmesi, doğrulanamaması ve sorgulanamaması vb. sorunlar egemen küresel sistemden kaynaklanan sorunlardır. Bütün bu sorunlar entelektüel, bireysel ve toplumsal yaşamı türlü risk vc tehditler altına sokacak niteliktedir.

Enformasyon çağında internet bilgisinin karmaşası ve tuzakları

This article aims to analyze the value of the internet as a source of knowledge and information in the so-called "information age" and evaluate the advantages and disadvantages, reliability and limitations of internet knowledge from a critical point of view. In recent years, relations between knowledge, hegemony and power have been the main issues in social sciences. Today, it is important to examine the hegemonic relations between the internet and information which is spread through the internet on "global network socicty." In this respect, the main contradiction which has to be analyzed is the disinforming nature of the internet knowledge in the "information age." Another problem which is related to this is the pollution of knowledge arising from the information overload through the internet. These fundamental problems (the hegemonic nature of informational knowledge, unreliability of information/disinformation, the confusion and the pollution of knowledge arising from the information overload) directly threaten the emancipation of modern people both morally and intellectually. The tendency of the internet media to spread has restrained humanity in a cage of informational, imaginative and psycho-political manipulation and has led to a more effective social control in the name of certain power groups. Another important problem is that today information/knowledge is very easily cloned and shared through the digital possibilities offered by the internet. This fact not only restricts the potentiality of thinking critically but also leads to the instrumentalization of the flow of information and knowledge. Digital knowledge and information, despite its numerous advantages, transforms into a field in which commoditization and marketization gain visibility. Inaccesibility to the information that has strategic value, the rareness of educative and instructive publications or their capitalization, the prominence of publications which are predominantly entertaining, the debasement of universal values, encouraging the worthlessness, cacophony, cxccssive encouraging and infusing aimed at consumption, banality, superilcialization of values, sensational information, prejudice to the degree of fanaticism, information not providing freedom despite its presentation through various sources,transformation of knowledge into a ready-to-consume information without being questioned or verilied etc. are the problems arising from the current global system. All these problems potentially put intellectual, individual and social life into various risks and dangers.

___

  • Atasoy. F. (2007). Kültürler üzerinde bilişim devriminin etkileri, Modem Türklük Araştırmaları Dergisi, 4 (2), Haziran, 163-178.
  • Aytun, C. (2005). Dijital bölünme olgusu ve Türkiye üzerine bir uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü iktisat Anabillm Dalı, Adana.
  • Berardi, F. (2007). Technology & knowledge in a universe of iııdetermination, SubStance. 36 (1), 57-74.
  • Castells, M. (2008). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür; Birinci cilt: Ağ toplumunun yükselip, (E. Kılıç Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Castells, M. (2007). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür, Üçüncü cilt: Binyıhnsonu., (E. Kılıç Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Cheviron, N. T. (2004). Küreselleşme söylemleri ve iletişimin mitleştiriimesi, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim, (19) Bahar-Kış, 45-69.
  • Çalışkan, B, (2009). Enformasyonun metalaşması üzerine, Marmara İletişim Dergisi, (15), Temmuz, 23-46.
  • Desmoulİns, N. T. (İ993). Medya ekonomisi, (G. Üstün Çev.), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Mora, N. (2008). Medya çalışmaları: Medya pedagojisi ve küresel iletişim, Elektronik kaynak. 27.10.2011 tarihinde http://www.al tkitap.com/kitap.asp?kitapid^48 adresinden erişilmiştir.
  • Yalçın, C. (2003). Sosyolojik bir bakış açısıyla internet, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 27 (1), Mayıs, 77-89.
  • Yılmaz, B. (1998). Bilgi toplumu: Eleştirel bir yaklaşım, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 15 (D. 147-158.
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5737
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1983
  • Yayıncı: Emine Erdoğan Özünlü