Küreselleşme Sürecinde Aşırıcılığın Yükselişi

Bu makalenin ana amacı, son yıllarda küreselleşme süreci ile giderek hız kazanan ve günümüzde pek çok ülke için ciddi tehdit durumuna gelmiş, Yakın ve Orta Doğu temelli yaşanan aşırıcılığın kaynakları üzerinden sosyolojik bir analiz yapmaktır. Amaca ulaşmak için, öncelikle Soğuk Savaş ve sonrası dönemdeki politik oluşum ve değişimlere yer verilmiştir. Daha sonra, çoğunlukla, Yakın ve Or-tadoğu ülkelerinde görülen genç nüfus üzerinden, aşırıcılığın kaynaklarına dair bir değerlendirme ya-pılmıştır. Son olarak, günümüzde yaşanmakta olan aşırıcılığın oluşmasında Vahabi Selefizmin yeri ve etkisi değerlendirilmiş ve buradan hareketle başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, özellikle Avrupa Birliğinin aşırıcılık karşısındaki duruş, tepki ve mücadeleleri tartışılmıştır. Çalışmada, küresel güçlerin, aşırıcılığın ortaya çıkışı ve varlığını korumasında önemli katkılarda bulundukları sonucuna ulaşılmıştır.

The Rise of Extremism in the Global Arena

in the process of globalization. To achieve the aim, firstly, the political changes and conditions that happened in the time of Cold War period and aftermath are explanied. Secondly, the youth bulge of the countries in Near and Middle East and the roots of extremism in these geographical regions are discussed. Lastly, the role, effect and place of the Wahabi Salafism are analyzed in the occurence of recently experienced extremism. In addition, the positions, reactions and struggles of both USA and EU to extremism across the World are evaluated. It is concluded that the global powers have an im- portant contribution to the emergence and continuation of extremism

___

  • ÇİTLİOğLU, Ercan, Gri Tehdit Terörizm, Ankara: Destek Yayınları, 2008.
  • HEİNSOHN, Gunnar, Söhne und Weltmacht: Terror im Aufstieg und Fall der Nationen, Berlin: Verlag, 2006.
  • https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2177.html (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • http://intizar.web.tr/analiz/haber/2424/tarihin-en-kullanisli-ahmaklari—yesil-kusak-muslumanlari#. WSBkrOvyjIU (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • https://www.uludagsozluk.com/k/yesil-kusak-projesi/ (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • http://www.dailymarkets.info/fethullah-gulen-opus-dei-ve-mon-tarikati-iliskileri/ (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • https://met-cezir.blogspot.com.tr/2012/03/abdnin-yesil-kusak-projesi.html (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • https://tr-tr.facebook.com/notes/dar-a%C4%9Fac%C4%B1nda-%C 3%BC%C 3%A7-fidan/ ye%C5%9Fil-ku%C5%9Fak-teorisi-1/181337685236074/ (erişim tarihi: 20.05.2017).
  • SAM RAPORU, Şiddete Varan Aşırıcılık: DAEŞ Olgusu ve DAEŞ’e Katılımın Dinamikleri, 24 Şubat 2016.
  • “Şiddete Varan Aşırıcılık: DAEŞ Olgusu ve DAEŞ’e Katılımın Dinamikleri”, SAM Raporu, s. 1, 24 Şubat 2016.