SİYASAL PAZARLAMA SÜREÇLERİNDE LİDER UNSURUNUN SOSYOLOJİK ROLÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Bu çalışma, siyasal pazarlama süreçlerinde etkili bir konumda bulunan lider kavramı ve bu kavramın toplumsal hayattaki önemine ve rolüne ilişkin sosyolojik bir analizi amaçlamaktadır. İnsanlığın bilinen ilk dönemlerinden beri var olan siyaset kurumu genel olarak ifade edildiğinde, yönetilen (halk) ile yöneten (siyasi otorite) arasındaki ilişki ve faaliyetlerin bütününü ifade eder. Siyasi faaliyetler pek çok boyutu ve unsuru bünyesinde barındıran bir niteliğe sahiptir. Siyasi oluşum ya da organizasyonların, siyasi iktidarı elde etmek ya da mevcut iktidarlarını devam ettirmek için pek çok unsuru yerine getirmesi gerekmektedir. Bu unsurların başında gelen siyasal pazarlama, siyasi parti ya da örgütlerin belirlenen amaçlar doğrultusundaki politikalarının toplumda etkili olması ve bu politikaların sürekliliğinin sağlaması bakımından üzerinde durulması gereken bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Lider, siyasi partiler ve ideoloji gibi unsurlar siyasal pazarlama disiplininin başat öğeleri olarak ön plana çıkmaktadır. Siyasi lider, kişilik özellikleri ve kitlelerle kurduğu etkili iletişim sayesinde, gerek partinin görünen yüzü gerekse de ideolojinin halka iletilmesinde mühim bir yere sahip olmasından ötürü, sosyal ve siyasal hayatta üzerinde durulması gereken bir figür olarak ifade edilebilir. Siyasal pazarlama kavramına yönelik literatür taramasının yapıldığı çalışmada, siyasal pazarlama teriminin ne anlama geldiği, siyasal pazarlama süreçlerindeki lider unsurunun toplumsal yönü kavram analizi yöntemi kullanılarak teorik bir çerçevede sunulmaktadır. Bu doğrultuda, siyasal pazarlama kapsamı çerçevesinde lider faktörünün seçmenler ve kitleler üzerindeki etkisinin vurgulanması bu çalışmanın ana omurgasını oluşturmaktadır.

___

  • Aarts, K., Semetko, H. A. (2003). The Divided Electorate: Media Use and Political İnvolvement, The Journal of Politics, 65(3), 759-784.
  • Arens, W. F. (1996). Contemporary Advertising, 6 th Editions, Irwın Inc., United States of America.
  • Arıcı, A. (2015). Yeni Medya Çağında Siyasal İletişim: Siyasi Partilerin ve Siyasi Parti Liderlerinin Sosyal Medya Performansları Üzerine Araştırma, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, (15), 49-67.
  • Aydın, M. (2006). Siyasetin Sosyolojisi (Bir Sosyal Kurum Olarak Siyaset), İstanbul: Açılımkitap Yayınları.