CİNSELLİK VE DUYGULAR: BİR GÖZDEN GEÇİRME

Cinsellik, partnerleri yakın temasa sokan itici bir güçtür. Çoğu insan için tatmin edici bu olağan deneyim, sağlıklı ve eğlenceli bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Cinsellik, cinsiyeti, cinsiyet kimliklerini ve rollerini, cinsel yönelimi, erotizmi, zevki, samimiyeti ve üremeyi kapsamaktadır. Cinsellik; düşüncelerde, fantezilerde, arzularda, inançlarda, tutumlarda, değerlerde, davranışlarda, uygulamalarda, rollerde ve ilişkilerde deneyimlenmekte ve ifade edilmektedir. Arzu, uyarılma ve orgazm; cinsel tepki döngüsünün üç temel aşamasıdır. Her aşama benzersiz fizyolojik değişikliklerle ilişkilidir. Cinsel aktivite; sinir sistemi, endokrin sistem, damar sistemi ve cinsel heyecan, ilişki ve doyum aracı olan çeşitli yapılar arasındaki karmaşık etkileşimleri içeren çok yönlü bir eylemdir. Temelde üreme amaçlı olmasına rağmen, aynı zamanda bir zevk kaynağı, doğal bir gevşeticidir. Karşılıklı olarak tatmin edici yakınlık ve ilişki için kişinin öz saygısını ve çekicilik duygusunu desteklemektedir. Cinsellik; biyolojik, psikolojik, sosyal, ekonomik, politik, kültürel, etik, yasal, tarihsel, dini ve maneviyat gibi faktörlerden etkilenmektedir. Güçlü duygular için bir odak noktasıdır ve bu cinselliğe sismik bir hassasiyet vermektedir. Çok çeşitli ihtiyaç ve arzular için duyguları bir iletim şeridi haline getirir: Aşk, öfke, şefkat, saldırganlık, samimiyet, macera, romantizm, yırtıcılık, fedakârlık, istismar, zevk ve acı, ilgi, şiddet, empati ve güç. Cinsellik ile ilgili yapılan klinik çalışmalar, gözden geçirme yazıları ve kitaplar günden güne artmaktadır. Bu ilgi yoğunluğu içinde bu gözden geçirme yazısının amacı cinsellik ve duygu etkileşimi konusunu yeni bir bakış açısıyla sunmaktır.

___

  • Ainsworth, S. E., Baumeister, R. F. (2012). Changes In Sexuality: How Sexuality Changes Across Time, Across Relationships, and Across Sociocultural Contexts, Clinical Neuropsychiatry, 9(1).
  • Anderson, R. M. (2013). Positive Sexuality and Its Impact On Overall Well Being, Bundesgesundheitsblatt-Gesundheitsforschung-Gesundheitsschutz, 56(2), 208 214
  • Barlow, D. H. (1986). Causes of Sexual Dysfunction: The Role of Anxiety and Cognitive Interference, Journal of Consulting and Clinical Psychology, 54(2), 140.
  • Beşen, M. A. (2014). Cinsellik ve Estetik, Düzce Medical Journal, 16(1), 70-72.
  • Bilgin, R. (2016). Geleneksel ve Modern Toplumda Kadın Bedeni ve Cinselliği, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(1), 219-244.