SANAT EĞİTİMİNDE BİR ALT DİSİPLİN OLARAK SANAT ELEŞTİRİSİ VE BİR AKADEMİK ELEŞTİRİ ÖRNEĞİ

Eğitimin bütünlüğü içerisinde yerini alan sanat eğitimi kavramı, “salt görsel ve plastik alandaki eğitim değil, tüm ifade biçimlerini kapsayan bir eğitim anlaşılmalıdır. Bu çalışmanın temel konusunu, dört temel disiplin, yani sanat eğitiminde öğretim alanları ve bir alt disiplin olarak sanat eleştirisi oluşturmaktadır. Okul düzeyinde yapılan eleştiri çalışmalarına “sanat eseri incelemek” demek daha doğru olabilir. Sanat eseri inceleme, düzenli bir hazırlık ve bilgili bir uygulama ister. Bu yaklaşımlarda ağırlığı öğretmen ayarlar. Eleştiri aktiviteleri, günümüzde uygulanan öğretmen merkezli yaklaşımdan uzaklaşmayı sağlamaktır. Sonuç olarak bu araştırmada, tek boyutlu sanat eğitimi yerine, neden birleştirilmiş sanat eğitimi yöntemlerinin gerekli olduğu, sanat eğitimi öğretim alanlarının bir alt disiplini olan, sanat eleştirisinin ne olduğunu, niçin sanat eleştirisi yapmayı öğrenmemiz gerektiğini, sanat eleştirmenlerinin ne yaptığını ve eleştirinin nasıl öğretileceğini, kısaca, sanat eleştirisinin doğasını ve sürecini, akademik ve pedagojik sanat eleştirisi stratejilerinin tanıtımı ve eğitimindeki öneminin ne olduğu sorusuna cevap arandı.

___

  • AKYÜREK, Engin, Erwin Panofsky ve “İkonografi ve İkonoloji Üzerine”, Afa AYTAÇ, Kemal, Çağdaş Eğitim Akı mları, A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi BEKSAÇ, Engin, Avrupa Sanatı, Troya Y CARLAUI, J.C., ve FİLLOX, J.C., Edebi Eleştiri, Çev:A.Hümeyra ÇAKMAKLI, ayıncılık, İstanbul: 1994.
  • CÖMERT, Bedrettin, Mitololji ve İkonografi, Ayraç Yayınevi, A Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul: 1997.
  • ERİNÇ, M.Sıtkı, Resmin Eleştirisi Üzerine, Hilal Yayıncılık, İstanbul: 1995.
  • ERGÜVEN, Mehmet, Yoruma Doğru, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul: 1992.
  • ___________,Sırdaş Görüntüler, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul: 1995.
  • ___________,Görmece, Metis Yayınevi, İstanbul: 1997.
  • FELDMAN, E.B.,Varieties of Visual Experience, (Çev:Boşdaş), New York: Third GENÇ, Adem, Görsel Alg ılama, “Sanatta Yaratıcı Süreç”, Sergi Yayınevi, İzmir: GOMBRİCH, E. H., Sanatın Öyküsü, Çev:Bedrettin CÖMERT, Remzi Kitabevi, GÖKAY, Melek, Birleş tirilmiş Sanat Eğitimi Yöntemine Göre İlköğretim GÜRER, Latife, Görsel Sanat Eğitimi ve Mekân-Form, İ.T.Ü. M imarlık Fakültesi GÜVENÇ, Bozkurt, İnsan ve Kültür, Rem İPŞİROĞLU, Nazan, “Türk Eğitim Sisteminde Yaratıcılık”, Yaratıcılık ve Eğitim, zi Kitabevi, Ankara: 1993.
  • ___________,Resimde Müziğin Etkisi, Remz ___________,Sanattan Güncel Yaşama, Pan Yayıncılık, İstanbul: 1998.
  • KINAY, Cahit, Sanat Tarihi, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara: 1994.
  • KIRIŞOĞLU, Olcay Tekin, Sanatta Eğitim (Görmek-Anlamak-Yaratmak), MORAN, Berna, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, C PANOFSKY, Erwin, İkonografi ve İkonoloji “Rönesans Sanatının İncelenmesine em Yayınevi, İstanbul: 1994.
  • SAN, İnci, Sanatsal Yaratma ve Çocukta Yaratıcılık, Türkiye İş Bankası Y ayınları, Ankara: 1977.
  • ___________,Sanatsal Yaratma ve Çocukta Yaratıcılık, Türkiye İş Bankası Yayınları, Ankara: 1979. YORUMUN KONUSU YORUMSAL DAVRANIŞ GEREKLİ DONANIM İLKELER (gelenek tarihi)