Meme Karsinomu Tanısı Alan Hastalarda Kanser Tarama Programı ile Tanı Konulma Oranı

Amaç: Bu çalışmada meme kanseri tanısı almış hastaların daha önceden KETEM’lere başvurup başvurmadığı, tarama programlarının tanıyı almalarında ne kadar etkili olduğu, kişisel ve çevresel risk faktörlerinin meme kanseri gelişimine etkisi ve meme kanseri tarama programları farkındalıkları incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmada veriler İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran meme kanseri tanısı almış 45 yaş üstü kadınlara, Kasım 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında literatüre dayalı olarak geliştirilen: “Meme Kanseri Hastalarında Tarama Programlarıyla Tanı Alma Oranlarını İnceleme” anketi ile ve tıbbi onkoloji poliklinik dosya kayıtlarından toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 26 istatistik programı kullanılarak; sayı, yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama ve ki kare testi yöntemleri ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmamıza 164 hasta katılmıştır. Tanı alan hastaların çoğunluğunun tanıyı tarama programları ile almadığı, KETEM’ler hakkında bilgi sahibi olmadığı ve KETEM’lere başvuruda bulunmadığı saptandı. Eğitim düzeyi ile tarama programlarına katılım arasında ilişki bulundu. Tarama ile tanı alan hastaların eğitim düzeyleri tarama ile tanı almayan hastalara göre daha yüksek saptanmıştır. KETEM’ler hakkında bilgi sahibi olan kadınların daha sık taramalara katıldığı gözlemlendi. Sonuç: Araştırmada meme kanseri tanısı almış kadınların tarama programları hakkındaki bilgi eksikliği ve yetersizliği gözlemlendi. Kanserlerin erken evrede tarama ile teşhis edilebilmesi için KETEM’lerin tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu ve tarama programlarına farkındalığın arttırılması için konuyla ilgili çalışmalarda bulunulması gerektiğini düşünmekteyiz.

Diagnosis Rates Through Cancer Screening Programs in Patients with Breast Carcinoma

Objective: In this study, whether the breast cancer patients have applied to KETEM’s before was examined. The effectiveness of screening programs in diagnosis, the impact of personal and environmental risk factors on breast cancer development, and awareness of breast cancer screening programs were investigated. Material and Methods: Study has a cross-sectional research design and planned as a survey study. The “Diagnosis Rates with Screening Programs in Breast Cancer Patients” survey was conducted on women over 45 who were diagnosed with breast cancer in the Medical Oncology clinic of Izmir Katip Celebi University Atatürk Education and Research Hospital. Further information about the cancer stage was gathered from Medical Oncology outpatient clinic file records. Data obtained in the study was evaluated using the SPSS 26 statistical program, using the number, percentage distribution, arithmetic mean, and Ki square test methods. Results: It has been determined that most patients diagnosed did not receive a diagnosis through screening programs, are not aware of KETEM, and do not apply to KETEM. A positive relationship was found between the level of education and participation in screening programs. It was observed that women who knew about the KETEM’s participated more often in the scans. Conclusion: The study discovered a lack of knowledge and inadequacy in screening programs for breast cancer patients. We believe that it is essential to introduce and disseminate KETEMs so that cancers can be detected early through screening.
Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2021
  • Yayıncı: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN HPV ENFEKSİYONLARI VE AŞILARI HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Seçil KARACA KURTULMUŞ, Oğuzhan ALP, Talha Batuhan YAPUCUOĞLU, Mehmet Ali YILMAZ, Kerem KÜÇÜKKARACA, Aybike SÖNMEZ

Gebelerin Antenatal Genetik Tarama Testleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Uygulamalarının Araştırılması

Seçil KARACA KURTULMUŞ, Ahmet Ümit YAŞAR, Zelal YILDIRIM, İrem SELÇUK, Emine Tuğçe YILMAZ, Serhat ERDEM

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Başarı Odaklı Motivasyon Düzeyinin İncelenmesi

Zehra Sude GEÇGEL, Aydan Gaye GÜLEÇ, Ayşegül TIRAŞ, Aleyna ÖZDEMİR, Mustafa KARAKOYUN, Serhat AYDEMİR, Fatma Ezgi CAN

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 ALGISI

Ahmet Faruk DAZ, Mustafa Berkay MUHTAR, Samet YILMAZ, Mustafa Agah TEKİNDAL

Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi

Başak MİÇOOĞULLARI, Bilal AKSOY, Mahbuba GULİYEVA, Ümmügülsüm TAŞÇI

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 NEDENLERİ ALGISI: ANKET ÇALIŞMASI

Seyhan DEMİR, Muhammet Sait YILMAZ, Heja Lorin ÖRDEK, Mustafa Agah TEKİNDAL

Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi

Ali SARIKAYA, Ali ÜNSAL, Gizem ERDEM, Mustafa KOÇ, Taner DUMAN, Aslıhan ABBASOĞLU

Kolorektal Karsinom Tanısı Alan Hastalarda Kanser Tarama Programı ile Tanı Konulma Oranı

Büşra AKDULUM, Bora ÇELİK, İlknur KARAGÜL, Kadir DİRİK, Ecem Nur CANBAZOĞLU, Betül BOLAT KÜÇÜKZEYBEK

Meme Karsinomu Tanısı Alan Hastalarda Kanser Tarama Programı ile Tanı Konulma Oranı

Mustafa Eray KILIÇ, Sena ÖZCAN, Göksu KILIÇ, Yusuf ATMALAR, Badesu Talia KOÇ, Betül BOLAT KÜÇÜKZEYBEK

Epilepsi Hastalarında Klinik Tabloya, Diyabet Varlığının Etkisinin Değerlendirilmesi

Burcu SARITAŞ, Nursena ÖZASLAN, Murat SACAN, Dila YILDIZ, Ekin ŞAHİN, Murathan DEMİREL, Hatice Sabiha TÜRE, Mümin Alper ERDOĞAN