İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 NEDENLERİ ALGISI: ANKET ÇALIŞMASI

Amaç: Bu çalışmada İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesindeki Tıp Fakültesi öğrencilerinin COVID-19 algısı nedenleri hakkındaki düşünceleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: 2021-2022 yılının Ekim ve Mart ayları arasında 320 kişinin katıldığı ankette 10 adet sosyo-ekonomik ve 14 adet COVID-19 nedenleri algısını belirleyici soru içeren iki bölüm bulunmaktadır. Öğrenciler 9 tanımlayıcı özelliğe göre gruplara ayrılarak tanımlayıcı özellikleri ile komplo alt ölçek puanlarının karşılaştırılmaları yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya %57,1 (n:178) kadın, %42,9 (n:134) erkek olmak üzere toplamda 312 kişi katılmıştır. Öğrencilerin yaşları 20,87±2,24 yıl, COVID-19 hastalığını geçiren kişi sayısı 60 (%19,2) iken, geçirmeyen sayısı 217 (%69,6) olarak tespit edilmiştir. Komplo alt ölçeğinde yaşanılan yer bakımından apartman dairesi ile yurt arasında istatistiksel olarak bakıldığında anlamlı bir fark vardır (p=0,045). Alkol kullanma durumu bakımından nadiren kullanma ile kullanmama ve günde bir kadeh kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p=0,007). İnanç alt ölçeği ile alkol kullanmada, kullanmama ile nadiren kullanma durumları arasında ve kullanmama ile haftada bir kadeh kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır (p=0,001). İnanç alt ölçeği ile sigara kullanmada, kullanmama ile günde bir paket kullanma durumları arasında ve kullanmama ile nadiren kullanma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır (p=0,02). Total neden algısı puanı ile yaşanılan yer (apartman dairesi ile müstakil ev) değişkenleri arasında istatistiksel olarak bakıldığında anlamlı bir fark vardır (p=0,034). Total neden algısı ile alkol kullanmada, nadiren kullanma ve hiç kullanmama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p=0,025). İnanç alt ölçeği ile komplo alt ölçeği arasında biri artarken diğeri de artan %29’ luk istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Sonuç: COVID-19 hastalığına dair nedenleri algısının incelendiği bu araştırmaya katılan kişilerin çevre, inanç ve yaşadıkları yerlerin farklılıklarına göre neden algılarında farklılıklar gözlenmiştir. Anahtar kelimeler:

IZMIR KATIP CELEBI UNIVERSITY STUDENTS' PERCEPTION OF THE CAUSES OF COVID-19: SURVEY STUDY

Objective: This study evaluated the thoughts of the students of the Faculty of Medicine at Izmir Katip Celebi University about the reasons for the perception of COVID-19. Materials and Methods: In the survey, in which 320 people participated between October and March of 2021-2022, there are two sections containing 10 socio-economic questions and 14 questions determining the perception of the causes of COVID-19. The students were divided into groups according to 9 descriptive features then their descriptive features and conspiracy subscale scores were compared. Results: A total of 312 people, 57.1% (n:178) female and 42.9% (n:134) male, participated in the study. The age of the students was 20.87±2.24 years and the number of people who had COVID-19 disease was 60 (19.2%), while the number of those who did not was determined as 217 (69.6%). There is a statistically significant difference between the apartment and the dormitory in terms of living place in the conspiracy subscale (p=0.045). In terms of alcohol use, there is a statistically significant difference between rarely using alcohol, not using it, and using one glass a day (p=0.007). There is a statistically significant difference in alcohol usage with a subscale of belief, between non-use and occasional use and between non-use and one glass per week (p=0.001). There is a statistically significant difference in smoking with belief subscale, between non-use and one pack a day and between non-use and occasional use (p=0.02). There is a statistically significant difference between the total cause perception score and the place of residence (apartment and detached house) variables (p=0.034). There is a statistically significant difference in alcohol usage with a total reason perception, between seldomly use and never use (p=0.025). There is a statistically significant difference of 29% between the belief subscale and the conspiracy subscale as one increases and the other increases. Conclusion: In this study, in which the perception of the causes of the COVID-19 disease was examined, differences were observed in the perceptions of the causes according to the differences in the environment, beliefs and places they live.
Güncel Tıbbi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2021
  • Yayıncı: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Youtube; Kronik Venöz Yetmezlikte Kompresyon Çorabı Kullanımında Hastalar İçin Bilgi Kaynağı Olarak Kullanılabilir Mi?

Hatice İkra YALIN, Gülmira GÖNÜL, Sılan KISI, Naile İmge USKUN, Zehra KARACA

Düzenli Fiziksel Aktivitede Bulunmanın Uyku Kalitesine Etkisi

Hatice Sabiha TÜRE, Emre YAŞAR, Enes Burak KIRMIZI, Emrehan SEZER, Melih EVLİYAOĞLU, Safa GÜLCAN

Çevrim İçi Oyun Bağımlılığının Sosyal Onay İhtiyacı ve Beden Memnuniyeti ile İlişkisi

Ali SARIKAYA, Ali ÜNSAL, Gizem ERDEM, Mustafa KOÇ, Taner DUMAN, Aslıhan ABBASOĞLU

Kolorektal Karsinom Tanısı Alan Hastalarda Kanser Tarama Programı ile Tanı Konulma Oranı

Büşra AKDULUM, Bora ÇELİK, İlknur KARAGÜL, Kadir DİRİK, Ecem Nur CANBAZOĞLU, Betül BOLAT KÜÇÜKZEYBEK

Gebelerin Antenatal Genetik Tarama Testleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Uygulamalarının Araştırılması

Seçil KARACA KURTULMUŞ, Ahmet Ümit YAŞAR, Zelal YILDIRIM, İrem SELÇUK, Emine Tuğçe YILMAZ, Serhat ERDEM

Epilepsi Hastalarında Klinik Tabloya, Diyabet Varlığının Etkisinin Değerlendirilmesi

Burcu SARITAŞ, Nursena ÖZASLAN, Murat SACAN, Dila YILDIZ, Ekin ŞAHİN, Murathan DEMİREL, Hatice Sabiha TÜRE, Mümin Alper ERDOĞAN

Diyabetli Hastalarda Sağlıklı Beslenme ile İlgili Bilinç Düzeyi Değerlendirmesi

Başak MİÇOOĞULLARI, Bilal AKSOY, Mahbuba GULİYEVA, Ümmügülsüm TAŞÇI

Meme Karsinomu Tanısı Alan Hastalarda Kanser Tarama Programı ile Tanı Konulma Oranı

Mustafa Eray KILIÇ, Sena ÖZCAN, Göksu KILIÇ, Yusuf ATMALAR, Badesu Talia KOÇ, Betül BOLAT KÜÇÜKZEYBEK

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN COVID-19 NEDENLERİ ALGISI: ANKET ÇALIŞMASI

Seyhan DEMİR, Muhammet Sait YILMAZ, Heja Lorin ÖRDEK, Mustafa Agah TEKİNDAL

Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gelecek ile İlgili Kaygı Durumunun Değerlendirilmesi

İsa Erinç GÜNGÖR, Gülce KUYUMCU, Eyüphan KIR, Mehmet KESİCİ, Nur Aybüke DENİZ, Fatma Ezgi CAN