Yabancı Bankaların Reel Sektöre Verilen Krediler Üzerindeki Etkileri: BRICS-T Örneği

Ülke ekonomileri açısından reel sektör ve bankacılık sektörü birbirleri ile ilişki içerisinde olan en önemli iki sektördür. Bankacılık sektörü, ülkedeki fon ilişkilerinin derinleşmesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Sektör, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, finansal sistemin en önemli parçasıdır. Sektördeki yabancılaşmanın etkisi, literatürde son yıllarda sıklıkla tartışılan bir konudur. İşte bu çalışmada, yabancı sermayeli bankaların ülkeye girişlerinin reel sektör üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi olarak, yabancı bankaların sıklıkla seçtiği gelişmekte olan ülkelerden BRICS ülkeleri ve Türkiye seçilmiştir. Çalışma 2006-2016 yıllarını kapsamakta olup, reel sektöre verilen krediler, büyüme, yabancı banka aktifleri, enflasyon, banka mevduatları ve net faiz marjı değişkenleri kullanılarak analiz yapılmıştır. Çalışmada; yabancı banka aktifleri ile reel sektöre verilen krediler arasındaki ilişkiler panel veri analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda; bağımlı değişken olan reel sektöre verilen krediler ile kontrol değişkenlerinden banka mevduatları ve net faiz marjı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, yabancı banka aktifleri ile reel sektöre verilen krediler arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

The Effects of Foreign Banks on Loans Granted to the Real Sector: BRICS-T Example

banking sector plays a major role in deepening and developing fund relations in the country. The sector is the most important part of the financial system, especially in developing countries. The effect of alienation in the sector is a subject that has been frequently discussed in the literature in recent years. In this study, it has been investigated whether the entry of foreign banks into the country has an effect on the real sector. The sample of the study of foreign banks from developing countries, which often choose the BRICS countries and Turkey have been selected. The study covers the years 2006-2016 and analyzed by using the credits given to real sector, growth, foreign bank assets, inflation, bank deposits and net interest margin. In the study, the relationship between foreign bank assets and loans extended to the real sector was examined by using panel data analysis method. In the results of working; It is concluded that there is a significant relationship between the loans given to the real sector, which is the dependent variable, and the bank deposits and net interest margin among the control variables, whereas there is a meaningless relationship between the foreign banks' assets and loans to the real sector.

___

Ağır, H. ve Yıldırım, S. (2015). Türkiye ile BRICS Ekonomilerinin Makroekonomik Performans Karşılaştırması: Betimsel Bir Analiz, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi / KSU Journal of Social Sciences 12 (2) 2015: 44).

Ayaydın, H. ve Baltacı, N.(2012). Finansal Açıklık, Sermaye Hareketliliği, Tasarruf Ve Yatırım İlişkisi: Brıcs Ülkeleri Örneği, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14/2 (2012), S: 51-74.

Baltacı, N. (2011). Geçiş Ekonomilerinde Yabancı Bankaların Piyasaya Girmesinin Kredi Tahsisine Etkisi: 1995 Sonrası Karşılaştırmalı Bir Analiz, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.

Başoğlu. U., Ceylan, A. ve Parasız, İ. (2009). Finans Teori. Kurum. Uygulama, Ekin Kitabevi, Bursa.

Beck, T., Demirgüç-Kunt, A. ve Peria, M. (2011). Bank financing for SMEs around the world: drivers, obstacles, business models, and lending practices.

BDDK, (2001). Bankaların İç Denetim ve Risk Yönetim Sistemleri Hakkında Yönetmelik.

BDDK. (2011). “Bankacılıkta Yapısal Gelişmeler”, Ankara, Sayı 6, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu. Md. 4.

Claessens, S., Demirgüç, K. A. ve Huizinga, H. (2001). How Does Foreign Entry Affect Domestic Banking Markets? Journal Of Banking And Finance, ss: 891-911.

Claessens, S. ve Horen, V. N. (2014). The Impact of the Global Financial Crisis on Banking Globalization. Maastricht University, De Nederlandse Bank.

Clarke, G., Back, T., Groff, A., Keefer, P. ve Walsh, P (2001). New tools in comparative political economy: The Database of Political Institutions, The World Bank Economic Review 15 (1), 165-176

Çamoğlu, M. S. ve Akıncı, M. (2012). “Türkiye’de Sektörel Banka Kredilerinin Gelişimi: Bir Zaman Serisi Analizi”. Celal Bayar Üniversitesi Yönetim Ve Ekonomi Dergisi. 19(1).

Erdönmez, P. A. (2004). Finansal Krizler Sonrası Gelişmekte Olan Ülkelerde Yabancı Bankalar. T.B.B. Bankacılık Ve Araştırma Grubu. Bankacılar Dergisi. 51

Gopalan, S., ve Rajan, R. S. (2017). Does foreign bank presence affect interest rate pass-through in emerging and developing economies?. Journal of Macroeconomics, 54, 373-392.

Gormley, T. A. (2010). “The Impact of Foreign Bank Entry in Emerging Markets: Evidence from India “,Journal of Financial Intermediation, Volume 19, Issue 1, Pages 26-51.

Gujaratı, D. N. (1999). Basic Econometrics, The McGraw-Hill Companies.

Haselmann, R. (2006). Strategies of foreign banks in transition economies. Emerging markets review, 7(4), 283-299.

Hausmann, J. A. (1978), “Specification Tests in Econometrics”, Econometrica, 46(6):1251-1271.

Hassan M. K. (2005), “Financial Liberalization and Foreign Bank Entry on İslamic Banking Performance”, 12. ERF Conference Paper.

IMF (2017). “ Bank Ownership: Trends And Implications”. Wp/17/60. S:4

İşeri, M., ve Ulusan, M. (2007). Ülkemiz Bankacılık Sektöründe Yabancı Bankaların Yeri. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (33), 131-138.

Levıne, R. (1996). Foreign Banks. Financal Development And Economic Growth”.Http://Www.Econ.Brown.Edu/Fac/Ross_Levine/Finance /Rlevine/ Publication / 1996_Book_Barfield_Foreignbank%20%26%20growth.Pdf. Pp:224-254. (12/07/2018).

Levin A., Lin C. F. ve CHU C. (2002). Unit Roots Tests in Panel Data: Asymptotic and Finite Sample Properties, Journal of Econometrics, 108: 1-24.

Levine, R. (2005). Finance And Growth: Theory And Evidence, Handbook Of Economic Growth, In: P. Aghion And S. Durlauf. (Ed.). “Handbook Of Economic Growth”. Edition 1. Volume 1. Chapter 12. P. 865-934 Amsterdam.

Maurer, M. R. ve Brown, M. (2006). Foreign Bank Ownership and Credit Access: Firm-Level Evidence from 26 Transition Countries. Version: March.

Özsoylu, A. F. ve Algan, N. (2011). Dünya Ekonomisinin Yeni Aktörleri: Brıc- Brezilya. Rusya. Hindistan, Çin; İstanbul Karahan kitapevi. S:2

Reichert, U. N. ve Weinhold, D. (2000), “Causality Tests for Cross-Country Panels:New Look At FDI and Economic Growth in Developing Countries”, pp.7.

Rutkauskas, A.V. ve Dudzevičiūte, G. (2005). Foreign capital and credit market development: The case of Lithuania, Journal of Business Economics and Management, 6:4, 219-224.

Şahin, A. ve Doğukanlı, H. (2014). Yabancı Bankaların KOBİ Kredilerine Etkileri: Türkiye İçin Bir İnceleme, BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar, Cilt: 8, Sayı: 2.

TBB (2019). Bankalarımız 2018, Yayın No: 331, Mayıs 2019.

Thussu, D. (2018). In Focus: Building On Brıcs: Belt And Road Initiative And A New Global Communication Order? Brı: Bridging Or Breaking Brıcs?, Global Media And China 2018, Vol. 3(2) 117–122.

Verardi, V. ve Croux, C. (2009). Robust regression in Stata. Stata Journal, 9(3), 439-453.

Weller, C. E. ve Scher, M. (2001). Multinational bank credit in less industrialized economies. Journal of International Business Studies, 32(4), 833-851.

Yağcılar, G. G. (2011) Türk Bankacılık Sektörünün Rekabet Yapısının Analizi. BDDK Yayınları No:10, Ankara, S. 5.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-7423
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Psikolojik Güçlendirme ile Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki

Mithat TURHAN, İlter HELVACI

TKDK Desteklerinin Bölgesel Kalkınmaya ve Firma Büyüme Performansına Etkisi: Isparta Örneği

Gökhan ÖZKUL, Ahmet Ali BOZKURT

Türkiye’den Dışarıya Yapılan DYY’ların Giriş Stratejilerinin Belirleyicileri Üzerine Bir Araştırma: Uluslararasılaşma Kuramları Bakış Açısı

Tülay İLHAN-NAS, Tarhan OKAN, Ayşegül DÜZGÜN, Handan ÇAM

İleri Demokrasilerde Politik Bütçe Dalgalanmaları Ortaya Çıkar Mı?

Sedef ŞEN

Yabancı Bankaların Reel Sektöre Verilen Krediler Üzerindeki Etkileri: BRICS-T Örneği

Erkan SARSICI

Kürtün (Gümüşhane) İlçesinde Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Ahşap El Sanatları

Ayşen Gönül EKŞİOĞLU, Halil İ̇brahim ZEYBEK

Turistlerin Konaklama İşletmelerine Yönelik Şikâyetlerinin İncelenmesi: Marmara Bölgesi Otellerine Yönelik Bir Araştırma

Aydın ÜNAL, Gülay ÇAKIR, Sinan Baran BAYAR, Onur ÇELEN

Üniversite Öğrencilerinin Bireysel Girişimcilik Algıları ile Öğretim Kalitesi Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Necmiye Tülin İRGE, Yüksel YALÇIN, İ̇̇brahi̇m YILDIRIM

Marka Deneyimi, Tatmin, Marka Aşkı ve Marka Sadakati Arasındaki İlişkiler: Havayolu Uçuş Hizmeti Uygulaması

Arzu DENİZ ÇAKIROĞLU, Leyla GÖDEKMERDAN ÖNDER, Berrin Arzu EREN

Reel Döviz Kuru ile Turizm Sektörü Arasındaki Nedenselliğin Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği

Uğur SEVİM, Ela OĞAN