Entropi Tabanlı Edas Yöntemi ile Personel Seçimi: Lojistik Sektöründe Bir Uygulama

Günümüzde, lojistik birçok sektör için temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Lojistik sektörü, merkezinde insan ilişkilerinin bulunduğu süreçleri kapsamaktadır. Bu noktada, özellikle hizmet sektöründe bulunan işletmeler personellerinin sahip oldukları özellikler ile ön plana çıkmaktadır. Uygun personelin seçimi, firmaya rekabet gücü kazandırması açısından önem teşkil etmektedir. Dolayısıyla nitelikli insan kaynağı, bu sektörün ilerleyebilmesi için büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, lojistik personel seçimi problemi için Entropi tabanlı Edas yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem ile bir lojistik şirketi için beş aday belirlenen dört kriter ile değerlendirilmiştir. Öncelikle kriterler Entropi yöntemi ile ağırlıklandırılmış, daha sonra Edas yöntemi ile adayların sıralaması yapılmış ve en uygun aday belirlenmiştir.

Personnel Selection with Entropy Based Edas Method: An Application in Logistics Sector

Today, logistics has become a fundamental need for many sectors. The logistics sector covers the processes in which human relations are central. At this point, especially the enterprises in the service sector come to the forefront with the characteristics of their employees. The selection of the appropriate personnel is important in terms of providing competitive power to the company. Therefore, qualified human resources are of great importance for the advancement of this sector. In this study, Entropy based Edas method is used for logistic personnel selection problem. With this method for a logistics company five candidates were evaluated with four criteria determined. Firstly, the criteria were weighted with Entropy method, then the order of the candidates was made by Edas method and the most suitable candidate was determined.

___

Acar, A. Z. ve Gürol, P. (2013). Türkiye’de lojistik yazınının tarihsel gelişimi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5, 289-312.

Adıgüzel, O. (2009). Personel seçiminin analitik hiyerarşisi prosesi yöntemiyle gerçekleştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24, 243-253.

Akar, G. S. ve Çakır E. (2016). Lojistik sektöründe bütünleştirilmiş bulanık ahp-moora yaklaşımı ile personel seçimi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14, 185-199.

Aksakal, E. ve Dağdeviren M. (2010). Anp ve dematel yöntemleri ile personel seçimi problemine bütünleşik bir yaklaşım. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 25/4, 905-913.

Balezentis, A., Balezentis, T. ve Brauers, E. (2012). Personnel selection based on computing with words and fuzzy multımoora. Expert Systems with Applications, 39, 7961–7967.

Bedir, N. ve Eren, T. (2015). Ahp-promethee yöntemleri entegrasyonu ile personel seçim problemi: Perakende sektöründe bir uygulama. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 4(4), 46-58.

Cheng, E.W.L. ve Li, H. (2001). Analytic hierarchy process: an approach to determine measures for business performance. Measuring Business Excellence, 5, 30-37.

Ghorabaee, M. K., Zavadskas, E. K., Olfat, L. ve Turskıs, Z. (2015). Multi criteria ınventory classification using a new method of evaluation based on distance from average solution (edas). Informatica, 26, 435-451.

Gibney, R. ve Shang, J. (2007). Decision making in academia: a case of the dean selection process. Mathematical and Computer Modeling, 46, 1030-1040.

Ilgaz, A. (2018). Lojistik sektöründe personel seçim kriterlerinin ahp ve topsis yöntemleri ile değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(32), 586-605.

İslamoglu, M., Apan, M., ve Öztel, A. (2015). An evaluation of the financial performance of reıts in Borsa İstanbul: A case study using the entropy-based topsıs method. International Journal of Financial Research, 6, 124-138.

Karami, A. ve Johansson, R. (2014). Utilization of multi attribute decision making techniques to ıntegrate automatic and manual ranking of options. Journal of Information Science and Engineering, 30, 519-534.

Koyuncu, O. ve Özcan, M. (2014). Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve topsıs yöntemlerinin karşılaştırılması: otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32/2, 195-218.

Matin, H. Z., Fathi, M. R., Zarchi M. K. ve Azizollahi, S. (2011). The application of fuzzy topsıs approach to personnel selection for Padir Company, Iran. Journal of Management Research, 3, 1-14.

Mojaheed, M., Marjani, M. E., Afshari, A. R. ve Marjani, S. (2013). Using electre-ahp as a mixed method for personnel selection. In Proceedings of the Traineeational Symposium on the Analytic Hierarchy Process 2013. Kuala Lumpur, Malaysia.

Oğuz, S., Alkan, G. ve Yılmaz, B. (2019). Seçilmiş Asya ülkelerinin lojistik performanslarının topsis yöntemi ile değerlendirilmesi. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, Ekim Özel Sayısı, 497-507.

Özgörmüş, E., Mutlu, Ö. ve Güner, H. (2005), Bulanık ahp ile personel seçimi. İstanbul Ticaret Üniversitesi V. Ulusal Üretim Araştırma Sempozyumu (25-27 Kasım), İstanbul.

Sevim, Ş., Akdemir, A. ve Vatansever, K. (2008). Lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanan işletmelerin aldıkları hizmetlerin kalitesinin değerlendirilmesine yönelik bir inceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13, 1-27.

Ulutaş, A. (2018). Entropi tabanlı edas yöntemi ile lojistik firmalarının performans analizi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 23, 53-66.

Ulutaş, A., Özkan, A. M. ve Tağraf, H. (2018). Bulanik analitik hiyerarşi süreci ve bulanik gri ilişkisel analizi yöntemleri kullanilarak personel seçimi yapilmasi. Electronic Journal of Social Sciences, 17(65), 223-232.

Yıldırım, B. I., Uysal, F. ve Ilgaz, A. (2019). Havayolu işletmelerinde personel seçimi: aras yöntemi ile bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(33), 219-231.

Zhang, H., Gu, C. L., Gu, L. W. Ve Zhang, Y. (2011). The evaluation of tourism destination competitiveness by topsıs & ınformation entropy–a case in the Yangtze River Delta of China. Tourism Management, 32, 443-451.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-7423
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gümüşhane Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Romer Hipotezi Kapsamında Ticari Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi: Next 11 Ülkeleri İçin Panel ARDL Analizi

Mustafa Necati ÇOBAN

Marka Deneyimi, Tatmin, Marka Aşkı ve Marka Sadakati Arasındaki İlişkiler: Havayolu Uçuş Hizmeti Uygulaması

Arzu DENİZ ÇAKIROĞLU, Leyla GÖDEKMERDAN ÖNDER, Berrin Arzu EREN

Girişimcilik Eğitimi Alan Üniversite Mezunlarının Girişimcilik Eğilimi Üzerine Bir Araştırma

Hasan DAĞLAR

Kürtün (Gümüşhane) İlçesinde Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Ahşap El Sanatları

Ayşen Gönül EKŞİOĞLU, Halil İ̇brahim ZEYBEK

Türkiye’den Dışarıya Yapılan DYY’ların Giriş Stratejilerinin Belirleyicileri Üzerine Bir Araştırma: Uluslararasılaşma Kuramları Bakış Açısı

Tülay İLHAN-NAS, Tarhan OKAN, Ayşegül DÜZGÜN, Handan ÇAM

İleri Demokrasilerde Politik Bütçe Dalgalanmaları Ortaya Çıkar Mı?

Sedef ŞEN

Ar-Ge Harcamalarının Yüksek Teknoloji Ürün İhracatına Etkisi: AB’ye Üye Geçiş Ekonomileri ve Türkiye Analizi

Mehmet AKYOL, Selim DEMEZ

Turistlerin Konaklama İşletmelerine Yönelik Şikâyetlerinin İncelenmesi: Marmara Bölgesi Otellerine Yönelik Bir Araştırma

Aydın ÜNAL, Gülay ÇAKIR, Sinan Baran BAYAR, Onur ÇELEN

Ürün Yerleştirme Çabalarında Tüketici Algılarının Satın Alma Niyeti ve Marka İmajı Üzerine Etkileri: Konya İli Örneği

Malik DÜNDAR, Suzan COBAN

Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Seviyelerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Doğu Karadeniz Örneği

Nuri BALTACI