DİJİTAL EBEVEYNLİK TÜRÜ OLARAK BLOGGER ANNELİK: BLOGGER ANNELERİN PAZARLAMA MESAJLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Bir bebek en hızlı gelişim sürecini dünyaya geldiği ilk yıllar içerisinde gerçekleştirmektedir. Yaşanılan bu süreçte en büyük sorumluluk ebeveynlere düşmektedir. Geçmişte kalabalık aileler bir arada yaşadıkları için çocuk yetiştirme konusunda bireyler birbirlerinin deneyimlerinden yararlanıyorlarken günümüzde ise bireyler teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatın diğer alanlarında olduğu gibi ebeveynlik rolleri ile ilgili ihtiyaçlarda da sosyal medyadan faydalanmaktadır. Sosyal medyanın başında bloglar gelmektedir. Blogları kullananlar içerisinde annelik hakkındaki deneyimlerini paylaşan ve kabul ettikleri doğru bilgileri annelere aktaran bir anne kitlesi yer almaktadır. Sosyal medyada aktif bir şekilde yer alan bu anneler çocukların eğitimine dair oyun, sağlıklı beslenmeleri ile çocukların içerisinde bulunduğu döneme göre farklı etkinlikler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kullandıkları ürünlerin markalarını ve gün içerisinde çocukları ile birlikte geçirdikleri vakitleri fotoğraf çekerek hesaplarında paylaşmaktadırlar. Araştırmanın amacı dijital ebeveynlik kapsamımda blogger annelik davranışlarının ortaya çıkarılmasıdır. Bu kapsamda araştırmanın temel sorusu: “Dijital ebeveynlik çerçevesinde blogger annelerinin pazarlama davranışları nelerdir” şeklinde belirlenmiştir. Araştırma sorusunun cevaplanabilmesi için nitel araştırma yöntemi betimsel içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularında blogger annelerin, çocukların gelişimine ve sağlıklı yetişmelerine yönelik önerilerde bulunduğu belirlenmiştir. Blogger annelerin ürün tanıtımı, özendirme ve pazarlama konularında önemli roller oynadıkları ve satınalma algısının oluşturulması açısından etkili oldukları tespit edilmiştir.

A RESEARCH TO DETERMINE THE CONTENT PRODUCTION OF BLOGGER MOTHERS WITHIN THE SCOPE OF DIGITAL PARENTING

A baby realizes its fastest development process during the first years of birth. In this process, the greatest responsibility falls on the parents. While large families lived together in the past, they benefited from each other's experiences in raising children, but today, with the development of technology, individuals benefit from social media for the needs related to parenting roles, as in other areas of life. Blogs are at the forefront of this social media. Among those who use the blogs, many mothers share their experiences about motherhood and convey the correct information they accept to mothers. These mothers, who are actively involved in social media, have different activities about children's education, games, healthy eating, and different activities according to the children's period. In addition, they share the brands of the products they use and the time they spend with their children on their accounts by taking pictures. The research aims to reveal the blogger mother behaviors within digital parenting. In this context, the main question of the research is: “What are the marketing behaviors of blogger mothers in the framework of digital parenting” In order to answer the research question, the qualitative research method of descriptive content analysis was used. The research findings determined that blogger mothers offered the sale of healthy natural products and made suggestions for the development and healthy growth of their children. It has been determined that blogger mothers play an important role in product promotion, promotion, and marketing and are effective in creating the perception of purchasing.

___

  • AKTAN, Ercan (2018). Sosyal Medya Ve Ürün Yerleştirme: Instabloggerlar Üzerinden Ürün Yerleştirmeye Bakış. (Editörler), Nursel Bolat, Ürün Yerleştirme, Kavramlar, Ortamlar, Uygulamalar, Konya: LiteratürkAcademia. s.171-183.
  • AKTAN, Ercan ve KAYIŞ, Hasan, Hüseyin (2018). “Sosyal Medya ve Değişim: Bloglar Aracılığıyla Anneliğin Evrimi Üzerine Netnografik Bir Analiz”. AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi, 9 (32), s.39-54.
  • AKTAN, Ercan ve KOÇYİĞİT, Murat (2016). "Sosyal Medya’nın Turizm Faaliyetlerindeki Rolü Üzerine Teorik Bir İnceleme". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, ICEBSS Özel Sayısı, s.62-73.
  • ARNOLD, Lorin, Basden, and MARTIN, Bettyann, Martin (2016). Taking The Village Online Mothers, Motherhood and Social Media. Bradford- Canada: Demeter Press.
  • BAŞOĞLU, Rabia (2020). “Annelerin sosyal medya kullanımı ve Instagramda olan popüler anneler”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 7 (1), s.857-873.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3301
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Mustafa Cankut