Üvez Likörü Ön Standart Tarif Geliştirme Çalışması

Günümüzün küreselleşen dünyasında, müşteri beklenti ve talepleri her geçen gün değişmektedir. Bu beklenti ve talepleri, yeni ürünler geliştirerek ve bu ürünleri standartlaştırıp aynı kalitede sunarak karşılamak mümkündür. Standartlaştırmanın bir aracı olarak kendini gösteren standart reçeteler aynı kalitenin sağlanmasında etkin rol üstlenmektedir. Her türlü üründe olduğu gibi, alkollü içeceklerde de standartlaştırma uygulanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı Türkiye piyasasında yeni bir ürün olarak kendini göstermesi umulan üvez likörünü hazırlamak ve bu likörün ön standart reçetesini belirlemektir. Ayrıca, araştırmanın bir başka amacı da ticari değer oluşturabilecek potansiyelleri keşfetmektir. Çalışma kapsamında deneysel bir araştırma yürütülmüştür. Bu amaçla, deney ve kontrol grubundan oluşan 10 uygulama gerçekleştirilmiştir. Denekler, alanında bilgili ve deneyimli uzmanların görüşlerine sunulmuştur. Yarı yapılandırılmış soru formları oluşturularak e-posta aracılığıyla uzmanlara iletilmiş ve her bir deney ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, bazı deneklerde üvez meyvesinin tadının liköre yeterince geçmediği tespit edilmiş ve denekler başarısız bulunmuştur. Öte yandan, bazı deneklerin ise henüz standart reçeteleri oluşturulamasa da ticari potansiyelinin olduğu anlaşılmıştır. Uzmanlar, ayrıca, potansiyele sahip denekler için çeşitli önerilerde bulunmuştur.

Pre-Standard Recipe Development Study of Rowanberry Liqueur

In today's globalizing world, customer expectations and demands are changing day by day. It is possible to meet these expectations and demands by developing new products, standardizing them and presenting them in the same quality. Standard recipes, which manifest themselves as a means of standardization, play an active role in ensuring the same quality. As well as all kinds of products, standardization is applied in alcoholic beverages too. In this context, the aim of this study is to prepare the rowanberry liqueur, which is expected to manifest itself as a new product in Turkey's market, and to determine its pre-standard recipe. In addition, another aim of the research is to explore potentials that may create commercial value. An experimental research was conducted within the scope of the study. For this purpose, 10 applications consisting of experimental and control groups were carried out. The subjects were presented to the opinions of experienced and knowledgeable experts in their fields. Semi-structured questionnaires were created and forwarded to experts via e-mail, and each experiment was evaluated separately. As a result of the evaluation, it was determined that the taste of rowanberry in some subjects did not pass enough to the liqueur and the subjects were found to be unsuccessful. On the other hand, even though standard recipes have not yet been formed, some subjects were found to have commercial potential. Experts, also made several recommendations for these subjects that have potential.

___

  • Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2005). İçki teknolojisi (1.Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Aydoğdu, A. ve Mızrak, M. (2017). Yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğinde standart reçetelendirmenin önemi: Kastamonu mutfağı örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(20), 366-394.
  • Baysal, A. ve Küçükaslan, N. (2007). Beslenme ilkeleri ve menü planlaması (2.Baskı). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Berkün, İ. T. (1975). Standardizasyon ve Türkiye’deki uygulamaları. Ankara: Saim Toraman Matbaası.
  • British Standard Institute (2016). Standart nedir? http://www.bsigroup.com/tr-TR/Standartlar/Standartlar-Hakkinda-Bilgiler/Standart-Nedir. (Erişim tarihi: 28.08.2018).
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K.E., Akgün, E.Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri (20.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Can, E. (2012). Bazı üvez (sorbus spp) türleri tohumlarının çimlendirilmesinde katlama ve fitohormonlarının etkileri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  • Cengiz, E., Ayyıldız, H. ve Kırkbir, F. (2005). Yeni ürün geliştirme sürecinin başarısında etkili olan faktörler. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (24), 133-147.
  • Çağlar, İ. ve Kılıç, S. (2006). Kalite güvence standartları. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Çam, M. (2009). Konaklama işletmelerinde yiyecek içecek maliyet kontrolünün önemi ve akdeniz bölgesindeki konaklama işletmelerinde bir anket çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 503-524.
  • Denizer, D. (2010). Bar tanımı, tarihsel gelişimi ve kavramlar. F. Maviş (Ed.), Yiyecek içecek hizmetleri içinde (s. 191-192). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları.
  • Gezer, A., Gültekin, C.H., Deligöz, A. ve Yücedağ, C. (2005). Bazı üvez türlerinde değişik katlama süreleri ve ekim zamanlarının çimlenme oranına olan etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(3), 1-5.
  • Hocoğlu, C. (2013). Üvez (sorbus aucuparia) ve kızılcık (cornus mas) ve yabani kiraz (Prunus avium) tohumlarının çimlenmesi üzerine bazı ön işlemlerin etkilerinin belirlenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi). Artvin: Artvin Çoruh Üniversitesi.
  • Kozlu, C. (1995). Uluslararası pazarlama (ilkeler ve uygulamalar). İstanbul: Türkiye iş bankası kültür yayınları.
  • Küçükaslan, N. (2006). Yiyecek-içecek işletmelerinde mutfak hizmetleri yönetimi. (1). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Leenders, R. T. A., Van Engelen, J. M. ve Kratzer, J. (2003). Virtuality, communication, and new product team creativity: A social network perspective. Journal of Engineering and Technology Management, 20(1-2), 69-92.
  • Merdol, K.T., Baş, M., Tayfur, M., Dağ, A., Ciğerim, N., Beyhan, Y. ve Sağlam, F. (2003). Sanitasyon/Hijyen eğitim rehberi (2.Baskı). Ankara: Hatiboğlu ve Selvi Yayınevi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2008). Yiyecek içecek hizmetleri-likörler ve servisi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2011). Pazarlama ve perakende-standartlaşma. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Gıda teknolojisi-alkollü içkilerin analizleri. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi.
  • Olson, E.M., Orville, C.W. ve Rvekert, R.W. (1995). Organization for effective new product development. Journal of marketing, (59), 48-62.Örs, F. (2001). İşletmelerde yaratıcılık. Pazarlama Dünyası Dergisi, (87), 36-38.
  • Özel, Ç. H., Yersüren, S. ve Çiftçi, F. (2018). Postmodern klanlarda yer alan turistlerin güdüleri: Otostoprail Türkiye örneği. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 18(2), 207-234.
  • Özkara, E. (2010). Yeni ürün geliştirmenin önemi üzerine: Gaziantep tekstil sektöründe bir uygulama (Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi). Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi.
  • Rızaoğlu, B. ve Hançer, M. (2005). Menü ve yönetim (1.Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Sapaz, A. (1997). İçki ve kokteyl rehberi (5.Baskı). İstanbul: İnkılap Kitap Yayınevi.
  • Ünlü, B. (2006). Yeni ürün geliştirme süreci ve Türkiye toz tatlı pazarında bir uygulama (Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.