Göçmenlerin Sosyal Uyum Politikaları Üzerine Güncel Bir Değerlendirme: İspanya Örneği

Göç oldukça karmaşık ve homojen olmayan bir olgudur. İspanya, 20. yüzyılın sonunda bir göç ülkesi haline gelmiş ve giderek artan kayıtlı göçmen nüfusu 6 milyona yaklaşmıştır. Uluslararası göç, geçici veya duruma bağlı bir sosyal olgu olmaktan ziyade, İspanyol toplumunun yapısal bir gerçeği haline gelmiştir. Bu makalenin amacı, İspanya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğinden itibaren uluslararası göçmenlerin sosyal uyum politikalarının nasıl evrildiğini ve izlenen politikaların resmi eşitlik perspektifinden göçmenlerin sosyal uyumuna hangi alanlarda ve ne düzeyde etki sağladığını değerlendirmektir. Çalışmanın bulgularına göre, İspanya’nın göç politikasındaki değişikliklerin göçmenlerin sosyal uyumu üzerindeki etkisi vasat düzeydedir. Bununla beraber, uzun vadede istikrarlı uyumun garanti altına alınması söz konusu olduğunda özellikle bazı politika alanlarında önemli kısıtlamalar kendini göstermektedir. Bu doğrultuda belgelere dayalı yürütülen çalışmada, nitel çözümleme yaklaşımlarından biri olan içerik analizi yaklaşımı yöntemi kapsamında, en uygun siyasi araçlardan göç ve uyum politikasının belli başlı yazılı dokümanlarının derinlemesine incelenmesinin yanı sıra uluslararası literatürde yer alan araştırmalar ile karşılaştırmalı endekslerden de yararlanılmaktadır.

A Current Evaluation on Social Cohesion Policies of Immigrants: The Case of Spain

Migration is a highly complex and inhomogeneous phenomenon. At the end of the 20th century, Spain became a country of immigration and the growing registered immigrant population approached 6 million. International migration has become a structural fact of Spanish society rather than a temporary or circumstantial social phenomenon. The purpose of this article is to evaluate how the social cohesion policies of international immigrants have evolved since Spain's membership to the European Union (EU) and how the policies followed have an impact on the social cohesion of immigrants from equality perspective, in which areas and to what extent. According to the results of this study, the impact of changes in Spain’s immigration policy on the social cohesion of immigrants is mediocre. However, important constraints appear in certain policy areas, especially when it comes to ensuring stable compliance in the long run. In this regard, within the scope of content analysis methodology, branch of qualitative analysis approach, such as the analysis of essential written documents on migration and integration policy, which shall be considered the most suitable political tools, researches in the international literature and comparative indices are also used.

___

  • Alba, R., & Nee, V. (1997). Rethinking Assimilation Theory for a New Era of Immigration. International Migration Review 4(31), 826-874.
  • Arango, J. (2013). Exceptional in Europe?, Spain’s Experience with Immigration and Integration. Washington, DC: Migration Policy Institute. Obtenido de https://www.migrationpolicy.org/pubs/TCM-Spaincasestudy.pdf
  • Arango, J., Mahía, R., Moya Malapeira, D., & Sánchez-Montijano, E. (2019). Anexo Infográfico. En F. Fàbregues , & O. Farrés, Político, Inmigración y Compartamiento Político. Barcelona: CIDOB.
  • Ares, A. (2007). La Rueca Migratoria: Tejiendo historias y experiencias de integración. Madrid: Universidad Pontificia Comillas.
  • Bertelsmann Sustainable Governance Indicators. (2020). Spain Report. Obtenido de https://www.sgi-network.org/2020/Spain
  • Buceta Facarro, L. (2006). Inmigración e Integración. Seminario de Pensamiento y Análisis de la Sociedad Social León, XIII, No.7 (págs. 149-188). Madrid: Centro de Estudios Ramón Areces, S.A.
  • Cachón Rodríguez, L. (2009). La "España inmigrante": marco discriminatorio, mercado de trabajo y políticas de integración. Barcelona: Anthropos.
  • Cachón, L. (2009). La «España inmigrante»: marco discriminatorio, mercado de trabajo y políticas de integración. Barcelona: Anthropos.
  • Canal , J., & Rodríguez, C. (2009). Analysis of wage differences between native and immigrant workers in Spain. Spanish Economical Review, 10, 109-134.
  • Carrasco Carpio, C., & García-Serrano, C. (2015). Efectos de la crisis en la estructura ocupacional y la biografia laboral de la población inmigrante. Migraciones. Publicación Del Instituto Universitario De Estudios Sobre Migraciones, (37), 75-96.
  • Castles, S., Korac, M., Vasta, E., & Vertovec, S. (2002). Integration: Mapping the Field. London: Home Office.
  • CES. (2019). La Inmigración en España: Efectos y Oportunidades. Madrid: Consejo Económico y Social España. Departamiento de Publicaciones.
  • Chiswick, B. (1978). The Effect of Americanization in the Earnings of Foreign Born Men. Journal of Political Economy, 86, 897-921.
  • Eurostat. (2021). Statistical Office of the European Commun. Obtenido de Migrant integration statistics-active citizenship: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migrant_integration_statistics_-_active_citizenship#Long-term_residence_permits_for_non-EU_citizens
  • Gobierno de España. (30 de Junio de 2020). Ministerio de Inclusión, Seguridad Social Y Migraciones. Obtenido de http://extranjeros.mitramiss.gob.es/es/estadisticas/operaciones/con-certificado/index.html IOM. (2019). International Migration Law, Glossary on Migration. Obtenido de International Organization for Migration: www.iom.int
  • Javed, K., Bidart, T., & Todorosvka, I. Z. (2019). Access to Education For Refugee and Migrant Children in Europe. UNHCR, UNICEF, IOM.
  • Kaya, E. (2021). Avrupa Birliği’nde Toplumsal Cinsiyet ve Göç: İspanya Örneği. En B. Oktay Yılmaz, S. Altınbaş, Ç. Çelik, O. Ünlü, S. Gezegen Ünlü, & S. Batuk, Avrupa Birliği’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikalarına Yönelik Güncel Tartışmalar (págs. 157-179). İstanbul: Filiz Kitabevi.
  • Kymlicka, W. (2001). Politics in the Vernacular: Nationalism, Multiculturalism, and Citizenship. Oxford: Oxford University Press.
  • Massey, D. (2008). Categorically Unequal: The American Stratification System. New York : Russell Sage Foundation.
  • Massey, D., Alarcón, R., Durand, J., & González, H. (1990). Return to Aztlan: The Social Process of International Migration from Western Mexico . Berkeley: University of California Press.
  • Ministerio de Empleo y Seguridad Social. (2012). Presupuesto General 2012. Madrid: Ministerio de Empleo y Seguridad Social.
  • Ministerio de Inclusión, S. S. (Agosto de 2017). Obtenido de https://extranjeros.inclusion.gob.es/es/informacioninteres/informacionprocedimientos/ciudadanosnocomunitarios/hoja012/index.html
  • Ministerio de Trabajo e Inmigración. (2010). Presupuesto General 2011. Madrid: Ministerio de Trabajo e Inmigración.
  • MIPEX. (2020). Obtenido de Migrant Integration Policy Index: https://www.mipex.eu/spain
  • OECD. (2020). International Migration Outlook 2020. Obtenido de https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/international-migration-outlook-2020_ec98f531-en
  • Öztürk, Ö. G. (2016). İspanya Göç Politikaları ve Göçmen Hayatlar: İspanya Örneği Türkiye İçin Bir Model Olabilir mi? Nüfusbilim Dergisi, 103–135.
  • Pennix, R. (2007). Integration Processes of Migrants: Research Findings and Policy Challenges. Migration and Ethnic Themes, 7-32.
  • Rinken, S. (2015). Actitudes hacia la inmigración y los inmigrantes. ¿En que es España exepcional? Migraciones, 37., 53-74.
  • Serrano, J. P., Iglesias, M., & Fernandéz Alle, J. (2012). İspanya Ülke Raporu: İspanya Göç Veren Bir Ülkeden Bir Göçmenler Ülkesine. En A. İçduygu, K. Biehl, & vd., Kentler ve Göç: Türkiye, İtalya, İspanya Örnekleri (págs. 243-296). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Türk Dil Kurumu. (25 de 04 de 2022). Obtenido de https://sozluk.gov.tr/