GÖÇMEN ENTEGRASYONU VE TANINMA TEORİSİ “ADİL ENTEGRASYON” Kitap İncelemesi

Dr. Öğretim Üyesi Gülay Uğur Göksel tarafından yazılan “Göçmen Entegrasyonu ve Tanınma Teorisi -Adil Entegrasyon-” isimli kitap 2019 yılında Pinhan yayınları tarafından basılmıştır. 212 sayfadan oluşan kitapta, yazar Axel Honneth’in tanınma teorisini göçmen ve mülteci entegrasyonunu çevreleyen sosyo ekonomik engelleri değerlendirmede kullanarak Kanada ve Türkiye örneklerine uygulamıştır. Kitapta göçmen topluluklarının ev sahibi ülkeye entegrasyonları ile ilgili olarak çokkültürlülük ve tanınma teorileri perspektiflerinde iki ülke örneği üzerinden vaka analizleri gerçekleştirilmektedir. Göçmenler ve sığınmacılara yönelik entegrasyon tartışmalarında adil entegrasyon teorisi kapsamında, bireylerin kendilerini gerçekleştirme olgusu üzerinden bir toplumsal uyum tartışmasının yürütülmesi entegrasyon ile ilgili yeni bir bakış açısına olanak sağlamaktadır. Yabancıların işgücü piyasasına erişimlerine olanak sağlanması ve eğitim ile mesleki yeterliliklerinin tıpkı ev sahibi toplumun üyeleri gibi hakkaniyetli kabul görmesinin yanında kültürel olarak doğru bir şekilde tanınmalarının da önemi vurgulanmaktadır.

Integration of Immigrants and the Theory of Recognition: Just Integration Book Review

The book named “Immigrant Integration and Recognition Theory -Just Integration-” written by Dr. Gülay Uğur Göksel was published by Pinhan Publications in 2019. In the 212-page book, the author applies Axel Honneth's recognition theory to the cases of Canada and Turkey, using it to assess the socio-economic barriers surrounding immigrant and refugee integration. In the book, case studies are carried out through the examples of two countries in the perspectives of multiculturalism and recognition theories regarding the integration of immigrant communities into the host country. In the integration discussions for immigrants and asylum seekers, within the scope of fair integration theory, conducting a social cohesion discussion over the phenomenon of self-realization of individuals provides a new perspective on integration. It emphasizes the importance of enabling foreigners to access the labor market and ensuring that their education and professional qualifications are equally recognized as members of the host society, as well as culturally correct recognition.

___

  • Göksel, G.U. (2019). Göçmen Entegrasyonu ve Tanınma Teorisi “Adil Entegrasyon”. (Çev. Müge Kızıltuğ). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.