Adana ili ana arterlerindeki toz ve gürültü emisyonunun değerlendirilmesi

Bu çalışmada, Adana ili, Yüreğir ve Seyhan ilçelerinin ana arterlerindeki önceden belirlenen noktalarda genellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde Partikül Madde (1-10 jim) emisyonları ve desibel cinsinden gürültü ölçümleri alınmıştır. Emisyon değerlerinin bir çok bölgede sınır değerleri aşmadığı, bazı noktalarda Hedef Değer olan 60 jig/m^ sınırını aştığı tespit edilmiştir. Gürültü değerleri, Gürültü ve Kontrol Yönetmeliği'nin Şehir İçi Sınır Değeri olan 90 dB değeri hiçbir ölçüm noktasında aşılmamıştır. Ayrıca ana arter ve bulvarlardaki güzergahlarda belirlenen istasyonlarda çökelen tozları ölçmek amacıyla Türk Standartları Enstitüsü'nün Çökelti Ölçme Cihazı kullanılarak toz örnekleri toplanmıştır. Örneklerin kimyasal analizleri yapılarak bu çöken tozlar içinde insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan bazı ağır metal konsantrasyonları belirlenmiştir. Demir (Fe), Çinko (Zn), Nikel (Ni), Krom (Cr), Mangan (Mn) ve Kobalt (Co) içeriklerin, E.T.K.H.K.K.Y. Ek-1 Tablo 1.3'e göre II.sınıf kanser yapıcı maddeler için olan 0.1 mg/Nm^'lük değerin altında çıkmaktadır. Kadmiyum (Cd) konsantrasyonlarının ise hemen hemen tüm örneklerde yüksek olduğu görülmektedir.Meteorolojik veriler göz önünde bulundurularak, harita çiziminde sıkça kullanılan SURFER bilgisayar programı ile konsantrasyon eğrileri belirlenmiştir. Program girdisi olarak ölçüm noktalarının GPS cihazı ile belirlenen X-Y koordinatları ve ölçüm sonuçları kullanılmış, bu veriler Adana Şehir Planı Sayısal Haritası'na işlenerek toz ve gürültü haritaları çıkarılmıştır.

Determination of dirt and noise emission of main streets in Adana

In this study, Particulate Material (1-10 jim) emission and noise measurements have been carried out in preselected point in Yüreğir and Seyhan, This study took place during periods of heavy traffic. Yüreir Moreover, some particulate examples were taken by using an equipment from TSE (Turkish Standards Institute) which are from main streets and bulvard. The emission result were below the limit, and in some cases the results were above 60jj,m?. Noise results were measured under the standart of 90 db. Dirt samples were taken from the main streets and boulevards using TSE equipment (Turkish Standarts Institui). Metal concentrations found in these samples contained levels dangereous for human health, they include Ferrous (Fr), Zinc (zn), Nickel (Ni), Chrome (Cr), Manganese (Mn), Cobalt (Co). The metalconcentrations according to Table 1.3 are at the limit of 0.1 mg/Nm^ for Cancer Causing materials. However, the Cadmium (Cd) concentrations are higher than 0.1 mg/Nm3 in every sample tested.Particulate levels in the map and consantration curves have been defined by measurement of Surfer Computer program. By using this methods and computer program particulate and noise measurements and X-Y coordination measurements using GPS from station points maps were defined for Adana city.

___

  • Anıl, M., Yapıcı, N., Mert, B.A., Türkmenoğlu, M.,2007. Açık Maden İşletmelerinde ve Kırma-Eleme Tesislerinde P.M. (toz) 'nin insan ve çevre sağlığı riskleri, İSG Maden Özel Sayısı, Ankara.
  • Karabiber, 1991. Çevre Kirliliği Ders Notları, istanbul, 96s.
  • Müezzinoğlu, A., 2000. Hava Kirliliği ve Kontrolünün Esasları, DEÜ., ISBN 975-6981-36-9, 327s.
  • Resmi Gazete 2006. Endüstri Tesislerinden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (ETKHKKY), 22 Temmuz 2006 tarih ve 26236 sayılı de yürürlüğe giren yönetmelik.
  • TS, 2341, 1976. Hava Kirliliği Ölçme Metotları Çökelti Ölçme Cihazı Kurma ve Çalıştırma Metodu. TSE, Ankara, 8s.
  • Resmi Gazete 1986. Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği, sayı: 19269 madde: 6.Hava Kalitesi Sınır Değerleri.
  • Resmi Gazete 2002. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, 01.07.2005 tarihli ve 25862 sayılı, 2002/49/EC.
  • Yücel, A., 1990. Gürültü Ölçüm Metotları. 9 Eylül Üniversitesi Yayınları.
Geosound-Cover
  • ISSN: 1019-1003
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü