Türkiye'deki Çinli Öğrencilerin Kültürel Sosyal ve Akademik Entegrasyon Süreçlerinde Dijital Platformların Yeri

Bu çalışmada Türkiye’deki Çinli lisans ve lisansüstü öğrencilerinin kültürel, sosyal ve akademikentegrasyon süreçlerinde dijital platformların yeri nitel yöntemle ele alınmıştır. Çalışmanın amacı,uluslararası öğrencilerin, eğitim için gittikleri ülkelerdeki kültürel, sosyal ve akademik entegrasyonsüreçlerinde dijital platformların yerini, Türkiye’deki Çinli öğrencilerin deneyimleri üzerinden ortayakoymaktır. Araştırmada yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile Türkiye’de yükseköğretim düzeyindeeğitimine devam eden 30 Çinli öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda Çinli öğrencilerinkısmen kültürel entegrasyon sağladıkları ve sosyal entegrasyonlarının ise daha düşük düzeydeolduğu görülmüştür. Bununla birlikte Türkiye’deki Çinli öğrencilerin akademik yaşama entegreoldukları görülmüştür. Çinli öğrencilerin yine Çinli öğrencilerle daha çok dijital platformlar üzerindensosyal ilişki kurmaları, hem sosyal entegrasyonlarını hem de Türkçe dil gelişimini yavaşlatmaktadır.Ayrıca bu durum, ilk yıl akademik yaşama entegrasyonu olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkiyerağmen, Çinli öğrenciler daha sonraki yıllarda istedikleri düzeyde olmasa da Türkçelerini geliştirmekteve akademik yaşama entegre olabilmektedirler. Çinli öğrencilere burs sağlayan Yurtdışı Türkler veAkraba Topluluklar Başkanlığı’nın [YTB]’nin, gerek Türk kültürünü öğrenme gerekse Türkçeningeliştirilmesi bağlamında dijital platformları aktif kullanması Çinli öğrencilerin entegrasyon süreçlerineolumlu katkı sağlayacaktır.

___

  • Aspers, P. (2009). Empirical phenomenology: A qualitative research approach (The Cologne Seminars). Indo-Pacific Journal of Phenomenology, 9(2), 1-12.
  • Berry,J.W. (1997). Immigration, Acculturation, and Adaptation. Applıed psychology: an internatıonal review, 46 (1), 5-68.