Prunus spinosa L. (Çakal Eriği)'nin peyzaj mimarlığı çalışma sahasında kullanım olanakları

Peyzaj mimarlıgı çalısmalarında bitkiler vazgeçilmez elemanlardır. Bazı bitkiler yanlızca fonksiyonel özellikleri nedeniyle tercih nedeni olurken, bazıları ise estetik özellikleri nedeniyle tercih edilirler. Bazı bitkiler ise hem fonksiyonel hem de estetik özellikleriyle kullanım alanı bulurlar. Ancak kullanılan bitkilerin kullanım amaçları ve kullanıldıkları yerler birbirinden çok farklıdır. Dogu Anadolu Bölgesi ve özellikle Erzurum’da peyzaj mimarlıgı çalısmalarında çok az sayıda bitki seçenegi bulunması en büyük sorunlardan birini olusturmaktadır. Bu amaçla çalısmada Erzurum’un kuzey ilçelerinde dogal olarak yetisen Prunus spinosa L. (Çakal Erigi)’nin peyzaj mimarlıgı çalısma sahasında kullanım olanakları arastırılmıs olup, fonksiyonel ve estetik islevleri açısından degerlendirmeye alınmıstır.

Use potentials of blackthorn Purunus spinosa L. in the work field of landscape Architecture

Plants are indispensable elements in landscape architecture works. While some plant species have use potentials in landscape architecture with their functional characteristics some can take place in these works with their aesthetical features. Some plants are used for both features also. However, the aims why these species are used and the places where they are chosen are very different from each other. One of the most important problems faced in landscape architecture in Eastern Anatolian Region of Turkey, especially in Erzurum, is that there are few plant species that can be used in landscape works. In this study, it was aimed to determine the use potentials of blackthorn (Prunus spinosa L.), which can naturally grow in the northern districts of Erzurum, in landscape architecture work field and to evaluate its functional and aesthetical characteristics.

___

  • Agaoglu, Y., S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülsen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, A., İ. ve Yanzam, R., 1997. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Agitim, Arastırma ve Gelistirme Vakfı Yayınları No:4, Ankara.
  • Altan, T., 1988. Türkiye’nin Dogal Bitki Örtüsü. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları No: 70, Adana.
  • Anonim, 2008. http://www.draligus.com/1929sbcakalerigi- prunus-spinosa.html
  • Ceylan, G., 1998. Dıs mEkan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları. Flora Yayınları, İstanbul.
  • Davis, P.H., 1972. Flora of Turkey and East Aegean Islands, Vol:4, Edinburgh Üniv. Press.
  • Güçlü, K., 1993. Genis Yapraklı Süs Agaç ve Agaççıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları: 146, Erzurum.
  • Karaer, F. ve Adak, Y., 2006. Türkiye Florasında Üzümsü Meyve Olarak Kullanılan Taksonların Yayılıs Alanları ve Ekolojik Özellikleri. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu,
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 128, Ders Kitabı: 11, Adana.
  • Ünlü, H., M., Çukadar, K., Aslay, M. ve Bozbek, Ö., 2007. Erik Çesit Adaptasyon Denemesi. V. Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum.