Anadolu’da Uygulanan Halk Tedavilerinden Bazı Örnekler

Bitkilerle tedavi yanında farklı uygulama şekilleri gelenek ve kültüründe bir parçasıdır. Günümüzde hastalıklardan korunmak ve tedavi amacı ile bitkiler ve bitkisel ilaçlar oldukça populer hale gelmiştir. Biz de bu çalışmamızda Anadolu’da halk arasında uygulanan tedavi şekillerinden bir kısmını derlemeyi istedik. Böylelikle elde edilen bilgilerin hem kayıt altına alınmasını sağlamayı hem de geliştirilecek tedavi yöntemleri için fikir oluşturucu ipuçları vermeyi düşündük.

Some Examples of Public Treatments in Anatolia

Herbal treatments and different traditional applications are part of culture and traditionality. Nowadays, to prevent disease and to treatment, plants and herbal remedies have become quite popular. We wanted to determine public information about herbal remedies and public application. So, for this aim we collected some examples of treatment among the people in Anatolia. Thus, both these informations may be recorded and these treatment methods may be developed.

___

  • 1. Alp tekin AB. Türk halk hikayelerinde halk hekimliği. Milli folklor. 2010. sayı:22.
  • 2. 2- Sevgi Şar, Eriş asil. İç Anadolu Bölgesinde Hemoroid Tedavisinde Kullanılan Halk İlaçları. 1988. Anakara Ecz. Fak. Der. 18/1.
  • 3. Gülin Gürhan, Nurten Ezer. Halk Arasında Hemoroid Tedavisinde Kullanılan Bitkiler. 2004. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fak. Der. 24/1
  • 4. Füsun Ertuğ, Bodrum Yöresinde Halk Tıbbında Yararlanılan Bitkiler. 14 Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, 29-31 Mayıs 2002, Eskişehir.