Tarım Danışmanlarının Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Sistemindeki Rolleri Ve Sisteme Bakış Açıları (Tokat İli Merkez İlçe Araştırması)

Bu çalışmada, Tokat İli Merkez İlçesinde görev yapan tarım danışmanlarının, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sistemi hakkındaki görüşlerini ortaya koymak, mesleki gelişim kapasitelerini arttırmaya yönelik sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Tam sayım yöntemine göre, 28 tarım danışmanı belirlenerek anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; danışmanlar, çalışma programlarını hazırlarken öncelikle çiftçileri temel aldıkları, çalışmalarında en fazla özel firmalar ve bayiler ile işbirliği içinde olduklarını ifade etmişlerdir. Çiftçi sorunlarını tespit etmede öncelikle, çiftçilerle bireysel görüşmeler yaptıkları ve tarımsal sorunla karşılaştıklarında ise, ilk başvurdukları bilgi kaynağının internet ve konuyla ilgili kitaplar olduğunu belirtmişlerdir. En fazla kullandıkları yayım yöntemi büro ziyaretleridir. Çalışmalarının en çok çiftçi koşulları ve öncelikleriyle uyumlu olmasına özen gösterdiklerini, mesleki ve teknik bilgiye olan ihtiyaçlarının ise yüksek olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, danışmanların görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları ya da karşılaşabilecekleri sorunlar; danışmanlık ücretini/hizmetin karşılığını alamamak, çiftçinin bilgi kaynağı olarak komşu ve çevresini kullanması, danışmanlığın öneminin kavranmamış olmasıdır. Bununla birlikte, danışmanlık çalışma alanının geleceğinin iyi ve başarılı olacağını düşünmektedirler. Tarım danışmanlığının yaygınlaştırılması ve bu konuda çiftçilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Tarım danışmanlığını daha etkin duruma getirmek ve sorunun temeline yerleştirmek için her köyde -sağlık merkezleri gibi- Tarım Danışmanlığı ofisleri oluşturularak yine yayım maliyetinin çiftçiler tarafından paylaşıldığı yapı korunarak özel yayım çalışmaları sürdürülmelidir. Uygulanmakta olan danışmandan yardım alan çiftçilere yönelik devlet desteği, sistem yerleştirilene kadar devam ettirilmeli ayrıca bazı örnek uygulamalar teşvik edilerek ödüllü uygulamalarla pekiştirilmelidir.

Roles of Agricultural Advisors at Agricultural Extension and at Advisory System and Perspectives to the system (Tokat Province Central District Survey)

This study is aimed in order to put forward the views of agricultural advisors working in the district of Tokat Province Center about Agricultural Extension and Advisory System and to identify problems faced while increasing their professional development capacity and to develop solutions. A questionnaire was applied amongst 28 agricultural advisor determined according to the method of full inventory method. According to the results of research, consultants declared that they selected farmers primarily as the base line while preparing work schedules; they collaborated with private companies and dealers mostly at their studies. They made individual interviews with farmers primarily in identifying farmers' problems; they applied to internet and books on the subject at first as sources of information when confronted with an agricultural problem. The most used extension method were office visits. Mainly they took care the working conditions and priorities of farmers; they needed vocational and technical information at high a level. In addition, unable to take the consulting service fees, farmers are using neighboring farmers and around area as a source of information, incomprehensiveness of the importance of consulting, uncertainties in there gulations, absence of concrete powers, advising people who have different areas of expertise and taking roles in practice are the problems confronting by advisers while performing their tasks. However, it is believed that the consultation study area would be good and successful in the future. Extending agricultural advising, awareness of counseling and information of farmers in agriculture shall be required. In order to activate agricultural consultancy and to accommodate at the basis of problem, like the health centers in every village, Agriculture Consulting Offices shall be established and extension work should be continued by conserving the structure shared the costs by the farmers. Government support for farmers receiving assistance from advisors shall be continued until the system establishment and also some sample applications shall be reinforced with award-winning applications