Türk Silahlı Kuvvetleri Bünyesinde Yer Alan Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşların Fiziksel Aktivitelere Katılım Motivasyonlarının Belirlenmesi (Çankırı İli Örneği)

Bu araştırmanın amacını “Türk Silahlı Kuvvetleri Bünyesinde Yer Alan Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşların Fiziksel Aktivitelere Katılım Motivasyonlarının Belirlenmesi (Çankırı İli Örneği)” oluşturmaktadır. TSK spor ve fiziksel aktivitelere önem veren bir kurumdur. Fiziki yeterliliğin ön planda yer aldığı ve ayrıca çalışma ortamlarının stresli olması nedeniyle TSK personelinin fiziksel aktivitelere katılmalarının; hem stresten bir nebze uzak kalmaları hem de daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürdürmeleri, iş yaşantılarına ve günlük hayatlarına olumlu katkı yapacağı düşünüldüğünde çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Spora Katılım Güdüsü Ölçeği (SKGÖ) kullanılmıştır. SKGÖ 30 maddeden oluşan  Gill ve arkadaşları (1983) tarafından geliştirilen katılımcıların spor ve fiziksel aktivitelere hangi nedenlerle katıldığını belirleyen bir ölçektir. Ölçeğin Türkçe geçerlik ve güvenirliği ise Çelebi (1993) tarafından gerçekleştirilmiştir. Kullanılan ölçeğe kurtosis, skewness ve Shapiro-Wilk değerlerine bakılarak normal dağılım testi uygulanmıştır. Veriler  >±1,5 ve p<0,05 sonucu çıkması nedeniyle normal dağılım göstermemiştir ve bu nedenle araştırmada ikili gruplara nonparametrik Mann Whitney-U testi ve ikiden fazla grupta ise nonparametrik Kruskall Wallis testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Analizler sonucunda medeni duruma göre; sadece beceri gelişimi (p=0,014), aktivitelere katılım durumuna göre; beceri gelişimi (p=0,004), başarı/statü (0,000), fiziksel uygunluk (p=0,028), yarışma (0,001) ve hareketli olmak (0,001) alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaş dağılımına göre; beceri gelişimi, başarı/statü ve hareketli olmak alt boyutlarında 26-30 yaş arası katılımcılar 36-40 yaş arası katılımcılara göre beceri gelişimini artırmak, başarı/statü kazanmak ve yarışmak için aktivitelere katıldıklarını belirtmişlerdir. Rütbelere göre ise özellikle uzman erbaşların, subay ve astsubaylara göre aktivitelere katılım güdü puanları beceri gelişimi ve başarı/statü kazanmak adına daha yüksek çıkmıştır.

___

  • Abakay, U., Alıncak, F., Akyel, Y., Yetiş, Ü. (2015). An evaluation of secondary school teachers views for physical education and sports course. Route Educational and Social Science Journal, 2(4), 1-9.
  • Alıncak, F. (2016). Attitudes of secondary school students including physical activity involving playing games. European Journal of Physical Education and Sport Science, 2(3), 1-14.
  • Alıncak, F. (2017). Attitudes of primary school teachers towards playing games that involve physical activity. European Journal of Education Studies, 3(1), 202-2016.
  • Alparslan T, Kılcıgil, E, Başpınar E., (2003), Türk Silahlı Kuvvetlerine Bağlı Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahında Görev Yapan Askeri Personelin Boş Zaman Değerlendirmelerinde Sporun Yeri, SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 1 (2), 99-106.
  • Barber, H., Sukhi, H., (1999), The Influence of Parent-Coaches on Participant Motivation and Competitive Anxiety in Youth Sport Participants, Journal of Sport Behavior, 22 (2), 162-180,
  • Başar, O., (2014), Türkiye’de Sualtı Hokeyi Oynayan Sporcuların Spora Katılım Motivasyonlarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bek, N., (2008), Fiziksel Aktivite ve Sağlığımız. Sağlık Bakanlığı. Yayın no:730.
  • Bilyeu, J., Wann, D., (2002), An Investigation of Racial Differences in Sport Fan Motivation. International Sports Journal, 6 (2), 93-106.
  • Brodkin, P., Weis, M.R., (1990), Developmental Differences In Motivation For Participating in Competitive Swimming. Journal of Sport and Exercise Psychology, 12, 248-263.