İstanbul Haliç Köprüleri ve Köprü Ekonomisi

Tarihten buyana birçok medeniyete beşiklik etmiş İstanbul her dönemde bir merkez olma özelliğine sahip olmuştur. İstanbul'un bazı bölgeleri de kendisi gibi daima önemli olmuştur. Bu bölgelerden biride Haliçtir. Haliç her zaman yerleşim ve sanayi için tercih edilmiş, önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. İstanbul 'un farklı semtlerine ve Boğaziçi'ne açılan kapısı olması bölgenin bir cazibe ve yatırım alanı olmasını sağlamıştır. Haliç köprüler, bölgenin cazibe ve yatırım merkezi olması sonucu hayata geçirilmiştir.1900'lü yıllarda bu bölgeden Eminönü-Eyüp arası günlük 100 bin kişinin faydalanacağı tahmin edilmiştir. Bu köprüler önceleri ulaşım ihtiyacının giderilmesi için hizmet verirken daha sonra ise özellikle yeni ve modern köprüler yapıldıktan sonra gelir getirici özelliği kazanmıştır. Haliç köprüleri mimari özellikleri ve inşaat yapısı açısından önemli olduğu gibi oluşturduğu katma değer açısından da iktisadi öneme sahip olmuştur. Köprüler sadece ulaşımın sağlandığı araçlar olmamış aynı zamanda belediyenin önemli bir gelir kalemi olmuştur. Köprü gelirleri belediyenin bütçe açıklarını kapatmada yardımcı olmuş, hisse senetleri borsada işlem görmüş Osmanlı ve Cumhuriyettin ilk çeyreğinde önemli miktarda gelir elde edilmiştir.

Istanbul Golden Horn Bridges and Bridge Economy

Istanbul, which has been the cradle of many civilizations throughout history, has preserved its strategic position in every period. Some regions of Istanbul have always been important like itself. One of these regions is the Golden Horn. The Golden Horn has always been preferred for settlement and industry and has never lost its importance. The fact that the Golden Horn is the gateway to different districts of Istanbul and the Bosphorus has made the region an attraction and investment area. Golden Horn bridges were realized as a result of the attraction and investment center of the region.It was estimated that 100 thousand people will benefit from this region between Eminönü and Eyüp daily in the 1900s. These bridges initially served to meet the need for transportation, and later gained income-generating characteristics, especially after new and modern bridges were built. The Golden Horn bridges are important not only in terms of their architectural features and construction structure, but also in terms of the added value they create. Bridges were not only a means of transportation, but also became an important revenue item of the municipality. The bridge revenues helped the municipality to close the budget deficits, its stocks were traded on the stock exchange, and a significant amount of revenue was generated in the first quarter of the Ottoman and Republic

___

  • Akyıldız, A. (2010), Şirket-i Hayriye, TDV İslam Ansiklopedisi, 39. 201--203
  • Alnar, G. (1937), Haliçteki köprüler, Akşam 13,15,17,25,27.
  • Çeçen, K. (1976), Haliç sempozyumu, İstanbul.
  • Eski Galata köprüsü sempozyumu. (1990), İBB.
  • Evren, B. (1994), Galata köprüleri tarihçesi İstanbul.
  • Eyice, S. (1997), Haliç ve Haliç köprüleri, TDV İslam Ansiklopedisi. 15. 264-280
  • Gönen, A.K. (1995), Tarih boyunca Haliçte Galata ve Unkapanı köprüleri, Antik dekor dergisi, sayı.32, 120-125, İstanbul.
  • Gül, H. İ. (2015), Antik çağdan günümüze İstanbul tarihi Ansiklopedisi, ekonomi bölümü, su yönetimi maddesi,
  • Gül, H.İ. (2019), Deniz hamamları işletmesi Afro- Asya araştırmaları Dergisi, 4(7), 74-92