SURİYELİ SIĞINMACILARIN ENTEGRASYON EĞİLİMLERİ: GAZİANTEP ŞEHRİ ÖRNEĞİ

Günümüzde Türkiye’nin ve dünyanın en önemli problemlerinden birisi olan dış göçler, ekonomik krizler, savaşlar, siyasi baskılar ve göç etmedeki kolaylıklar sayesinde daha da hız kazanmıştır. Bu durum varılan bütün ülkeler için ekonomik, sosyal, kültürel ve mekânsal birçok problem yaratmaktadır. Bu problemlerin aşılmasında ülkeler farklı politikalar üretip birçok problemi aşabilse de genel olarak göçmenlerin entegrasyonunda büyük sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır. Türkiye gibi ani ve yoğun göçe maruz kalan ülkelerde ise entegrasyon çok daha zor gerçekleşmekte ve büyük bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu durumu Türkiye’de özellikle yoğun göç almış şehirlerde görmek mümkündür. Bu şehirlerden bir tanesi ise Gaziantep’tir. Gaziantep, Suriye iç savaşı sonrası Suriye sınırda bulunması sebebiyle kitleler halinde sığınmacıların geldiği şehirlerden biri olmuş ve günümüzde yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum Gaziantep şehrinde, yerel halk ile sığınmacılar arasındaki karşılıklı entegrasyon sorununu da beraberinde getirmiştir. Bu bilgilerden hareketle bu çalışmada, Türkiye geneli için de son derece önem taşıyan Suriyeli sığınmacıların entegrasyon durumları ele alınmıştır. Bunun için yukarıda da belirtildiği gibi sığınmacıların yoğun yaşadığı Gaziantep şehri seçilmiştir. Çalışmada 379 sığınmacı ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen anketler SPSS programında analize tabi tutulmuş ve böylece Suriyeli sığınmacıların Gaziantep şehrindeki entegrasyon eğilimlerine yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur.

___

  • Abacı, C. (2016). Suriye Kaynaklı Göçün Türkiye'nin Göç Politikalarının Kurumsallaşması Üzerinde ki Etkisi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi .
  • Akıncı, B., Nergiz, A., & Gedik, E. (2015). Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul. The Journal of Migration Studies, 58-83.
  • Akkoyunlu Ertan, K., & Ertan, B. (2017). Türkiye’nin Göç Politikası. İktisat ve Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırmalar Dergisi, 1(2), 7-39.
  • Anadolu Ajansı. (2021, 03 14). Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/suriyedeki-ic-savas-10uncu-yilini-geride-birakti/2175301 adresinden alındı.
  • Andersen, H. S. (2010). Contextualising ethnic residential segregation in Denmark: welfare Contextualising ethnic residential segregation in Denmark: welfare, housing and immigration. NORFACE .
  • Çetin, İ. (2016). Türkiye'de Suriyeli Sığınmacıların Sosyal ve Kültürel Entegrasyonu . Sosyoloji Dergisi(34), 197-222. Erdoğan, M. (2017). Kopuştan Uyuma Kent Mültecileri- Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Süreç Yönetimi: İstanbul Örneği. İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği Yayınları.
  • Göç İdaresi Başkanlığı. (2022, 05 19). Göç İdaresi Başkanlığı Web Sitesi: https://www.goc.gov.tr/gecici-koruma5638 adresinden alındı.
  • Hamberger, A. (2009). Immigrant Integration: Acculturation and Social Integration. Journal of Identity and Migration Studies, 3(2), 2-21.
  • Hans, S. (2016). Theorien der Integration von Migranten– Stand und Entwicklung. (E. Deutschland, Dü.) Wiesbaden: Springer VS. doi:https://doi.org/10.1007/978-3-658-05746-6_2.
  • İlgazi, A. (2019). Suriyeli Sığınmacıların Emek Piyasasına Etkileri. Econharran Harran Üniversitesi İİBF Dergisi, 3(4), 93-123. Kaya, A. (2014). Türkiye’de Göç ve Uyum Tartışmaları: Geçmişe Dönük Bir Bakış. İdealKent Dergisi, 5(14), 11-28.
  • Özkan, R. (2019). Göç Olgusu ve Toplumsal Yapıya Etkisi . Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 33(47), 127-145.
  • Şimşek, T. (2020). Türkiye'nin Uluslararası Göç Serüveni. Küreselleşen Dünyada Fırsat Eşitliği Arayışında Uluslararası Göç ve Türkiye'nin Suriye Deneyimi (s. 261-282). içinde Tokat : Gazi Kitabevi .
  • Taş, P. (2021). Türkiye’de Suriyeli Göçmenlerin Toplumsal Uyumuna Yönelik Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi. Karaman: Karamanoğlu MehmetBey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Yüksek Lisans Tezi.