Antep Savunması Ana Kaynaklarında Maraş

Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda yenilmesi üzerine 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile, Anadolu’nun bazı yerleri Fransa, İngiltere, İtalya ve Yunanistan gibi devletlerin işgaline uğramıştır. Güney cephesinin iki önemli şehri olan Antep ve Maraş önce  İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Maraş 12 Şubat 1920’de bağımsızlığına kavuşmuştur. Antep ise, 11 ay Fransız ve Ermeni kuvvetlerine karşı direnmiş, açlık ve cephanesizlik yüzünden şehir teslim olmak zorunda kalmıştır. Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşmasıyla Gaziantep 25 Aralık 1921 tarihinde işgalden kurtulmuş ve tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. Maraş harbi ve Antep savunması ölüm kalım mücadelesi olan Milli Mücadele yılları içinde çok önemli bir yere sahiptir.  Antep savunması ana kaynaklarında Maraş ile ilgili pek çok husus bulunmaktadır. Makalede Antep savunması ana kaynaklarından kısaca bahsedildikten sonra, savunma kaynaklarında Maraş’la ilgili kısımlar üzerinde durulacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

Antep savunması, Maraş harbi

Maraş İn The Main Resources of Antep Defense

With the Mondros Armistice signed on 30 October 1918 after the defeat of the Ottoman Empire in World War I, some parts of Anatolia have been invaded by states such as France, England, Italy and Greece. Antep and Maraş, the two major cities of the southern frontier, were first occupied by the English, then the French. Maraş got his independence on 12 February 1920. Antep had resisted the French and Armenian forces for 11 months and had to surrender due to hunger and lack of amphibians. With the Ankara Treaty with the French, Gaziantep was liberated from the occupation on December 25, 1921 and regained its independence again. Maras Warbi and Antep's defense have a very important place in the National Struggle years, which is the death and survival struggle. There are many issues related to Marash in the main sources of Antep defense. After briefly mentioning the main sources of Antep defense, Makalede will focus on the parts related to Marash in defense resources.

___

  • Eyicil, A., (2004), “Maraş Savunması”, Atatürk araştırma merkezi dergisi, Ankara.
  • Ünler, A. N., (1969), Türk’ün kurtuluş savaşı’nda Gaziantep savunması, Kardeşler matbaası, İstanbul.
  • Pamuk, B., (2009), Bir Şehrin direnişi: Antep savunması, IQ yayıncılık, İstanbul.
  • Barlas, E., (2010), Dr. Mecit Barlas’ın anıları, İstanbul.
  • Yakar, H. İ., - Yaprak Pusat, Ü.G., (2014), Antep savunması askeri iaşe defterleri-açlığın günlüğü, Şehitkamil belediyesi yayınları, Gaziantep.
  • Yakar, H. İ., - Yaprak Pusat, Ü.G., (2014a), Antep savunması hastane defteri-bir şehrin feryadı, Şehitkamil belediyesi yayınları, Gaziantep.
  • Yakar, H. İ., - Yaprak Pusat, Ü.G., (2015), Antep savunması Etraf-ı şehir cepheler kumandanlığı tahrirat ve telgraf ve telefon ve tamim defteri –sessizliğin çığlığı, Şehitkamil belediyesi yayınları, Gaziantep.